Το βιβλίο που θα σας παρουσιάσω σήμερα, είναι μια καταγραφή προσωπικών στιγμών του συγγραφέα. Η ζωή του Δημήτρη Τσίχλα, όπως τη βίωσε ο ίδιος, διανθισμένη άλλοτε με ευχάριστες στιγμές και άλλοτε με αρκετά δυσάρεστες, ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου, έτοιμη να μας αφυπνίσει για να έρθουμε αντιμέτωποι με τη δική μας πραγματικότητα.
Η άκληρη μα συνάμα βαθιά καλλιεργημένη γιαγιά, ο μουσικός και τσαγκάρης παππούς, η υιοθετημένη μητέρα που παραιτήθηκε από τη ζωή όταν έχασε τον άνδρα της και ο καλλιτέχνης πατέρας, είναι τα πρώτα πρόσωπα που χρωματίζουν τις αναμνήσεις του Δημήτρη, κάποιες από τις οποίες μένουν ανεξίτηλες τόσο στη μνήμη του, όσο και στην ψυχή του.


Ανάκατες σκέψεις περιμένουν τη σειρά τους για μια θέση στο χαρτί, ανυπομονούν να βγουν από μέσα του και αδημονούν να γίνουν λέξεις. Ο φόβος της τιμωρίας, το ξύλο αντίδοτο των πάντων, το μικρό τρενάκι δώρο της γιαγιάς, το χειροποίητο καράβι από σπίρτα, ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός στα FM, ο άτσαλος στρατός, τα πρώτα νυχτοκάματα, η δουλειά του προγραμματιστή, ένα μικρό αυτοκίνητο, η Στεφανία, η νέα οικογένεια με όλα της τα παρελκόμενα και τα νέα μέλη τη Νεφέλη και την Εύα, το διαζύγιο που στέκει προ των πυλών και τα ασφαλιστικά μέτρα, είναι οι πρώτες καταγραφές με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο αναγνώστης και μυείται στα μονοπάτια της ζωής του συγγραφέα, παρέα με το αναπόσπαστο κομμάτι που τον συντροφεύει στα εύκολα αλλά κυρίως στα δύσκολα, τη μουσική.


Η Κλειώ και η φρεσκάδα του έρωτά της, η νέα πρωτοποριακή επαγγελματική ιδέα με τις on-line αγορές, το ταξίδι στον Βόσπορο και τα αρώματα της Αιγυπτιακής αγοράς, η Ανάφη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η Ερατώ και ο Αντώνης, είναι κομμάτια του παζλ των αναμνήσεών του Δημήτρη και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τόσο τη ζωή του, όσο και την ψυχοσύνθεση του.
Ένα δικαστήριο, ένα σύμφωνο συμβίωσης και ένας νέος χωρισμός, η ελεύθερη πτώση από το πατάρι και το ξύλινο μπαράκι, η Ρένια, το couch surfing και τα Καβείρια Μυστήρια, το summer party, η αγωγή διατροφής και ο βουδισμός, οι εξώσεις, το δανεικό ρεύμα και η Airbnb, η οικοκοινότητα, η άνευ αποδοχών άδεια, τα οικογενειακά χρέη και ένας εγκλεισμός σε ψυχιατρείο, είναι λίγα από όσα περιλαμβάνει η πολύκροτη ζωή του, ικανά για να τον θωρακίσουν να συνεχίσει αλλά συνάμα ικανά και για να γονατίσουν έναν άνθρωπο που πασχίζει να ορθοποδήσει.

Πόσα μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος;
Πόσα εμπόδια είναι ικανός να υπερπηδήσει;
Ποιο φορτίο αντέχει να σηκώνει στις πλάτες του;
Ποιος είναι ο αρωγός του σε κάθε του βήμα, όταν ο δρόμος είναι κακοτράχαλος;

Ερωτήσεις που γεννιούνται αβίαστα κατά την ανάγνωση του βιβλίου, αλλά εμβαθύνοντας στον έξυπνο τίτλο του, let it be, δηλαδή ας είναι, αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για έναν χαρακτήρα που έχει το σθένος να ξεπερνά τις δυσκολίες και να συνεχίζει προς το φως.
Μια ορκωμοσία, μια ρευματοκλοπή, μια διάγνωση άνοιας, η πύρινη λαίλαπα που ξεσπά ξαφνικά, οι καβγάδες των κληρονομικών, η καραντίνα, η εισβολή του διαβήτη, η μετάταξη στη Σύρο και η γνωριμία με τη Βίκυ θα κλείσουν την αυλαία του βιβλίου αφήνοντας μια γλυκόξινη επίγευση στον αναγνώστη και την επιλογή να διαλέξει αν θέλει να κλείσει το βιβλίο αισιόδοξα ή να βαλτώσει στις πολλές αναποδιές του ήρωα, κάτι που ο τελευταίος δεν επέλεξε ποτέ να πράξει.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο του Δημήτρη Τσίχλα, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
…η ζωή πάντα είναι μπροστά και τα λάθη πίσω…

Η ιστορία ενός έντιμου αλήτη, ενός μουσικού Ροβινσώνα και οι συνομιλίες του στα δύσκολα με την αγαπημένη του γιαγιά, είναι μέσα σε μια πρόταση η κατακλείδα του βιβλίου του Δημήτρη Τσίχλα που εγώ αποκόμισα και θα κρατήσω ως παρακαταθήκη τη φράση του let it be έναυσμα για να παρακάμπτω τις αναποδιές και να οδεύω ακάθεκτη…

Ο Δημήτρης Τσίχλας γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Έζησε σε διάφορες περιοχές της Αττικής και τώρα ζει και εργάζεται στη Σύρο. Είναι προγραμματιστής – αναλυτής Η/Υ και μουσικός από κούνια 200 ετών με καταγωγή την Σμύρνη. Δουλεύει στο Δημόσιο, ενώ παράλληλα δούλεψε σαν μουσικός και κατασκευαστής ιστοσελίδων. Από το 2015 ασχολείται επαγγελματικά και με τον τουρισμό. Πεποίθησή του είναι ότι όλα συνδέονται μαγικά, με στόχο την ανακάλυψη του πραγματικού μας ΕΑΥΤΟΥ που δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από ΑΓΑΠΗ και ΦΩΣ.