Η νεαρή της ιστορίας μας που θα μας απασχολήσει σθεναρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου, ονομάζεται Άζα. Η Άζα είναι απαισιόδοξη, εγωκεντρική, παράλογη, κατακλύζεται από άπειρες, ανεξέλεγκτες αρνητικές σκέψεις, πάσχει από στομαχικό άλγος, έχει άγχος για τα μικρόβια, χαρακτηρίζεται από ακατάπαυστη νευρικότητα και οι εμμονές ελλοχεύουν κάθε της κίνηση, στερώντας της την μαγεία της ζωής.
Έχει χάσει τον πατέρα της και η μητέρα της είναι καθηγήτρια μαθηματικών που λατρεύει το διάβασμα και αγωνιά για την κόρη της. Έχει μια κολλητή φίλη τη Ντέιζι που δηλώνει συγγραφέας, είναι μαζί από τα 6 τους και η τελευταία παραγκωνίζει όλες τις παραξενιές της φίλης της και στέκει στο πλάι της, ακοίμητος φρουρός.
Οι δύο φίλες θα βρεθούν σε περιπέτειες και η άστατη ψυχολογική κατάσταση της Άζα, παρά τις συνεδρίες που παρακολουθεί με την ψυχολόγο δόκτωρ Σινγκ, θα την απομακρύνει από την αληθινή ζωή, τον έρωτα, ακόμα και τις απλές καθημερινές απολαύσεις.

κανείς ποτέ δε λέει αντίο εκτός κι αν θέλει να σε ξαναδεί

Θα διαβάσουμε για την εξαφάνιση του δισεκατομμυριούχου Ράσελ Πίκετ και την αμοιβή των 100.000€ που δίνεται σε όποιον δώσει σχετικές πληροφορίες, για μια αβαρία σε ένα κανό, για τον Χάρολντ, ένα Toyota Corolla με συναισθηματικό δέσιμο με την Άζα, για ένα τουατάρα με μεγάλη ουρά, κληρονόμο μιας αμύθητης περιουσίας, αλλά και για τα τσιρότα που πάντα υπάρχουν σε απόθεμα στην τσέπη του παντελονιού της.
Η Άζα αυτοτραυματίζεται, υποφέρει ψυχικά, πονάει για την απώλεια του πατέρα της, απομονώνεται και κλείνεται στον εαυτό της μην αφήνοντας περιθώρια σε κανέναν να την προσεγγίσει. Θα συναντήσει έναν παλιό της συμμαθητή τον μοναχικό Ντέιβις, θα προσπαθήσει να αφεθεί στη γλυκιά δίνη μιας σχέσης και οι αναμνήσεις της θα πλουτίσουν τόσο σε εικόνες και περιπέτειες, όσο και σε έντονα συναισθήματα.

εσύ διαλέγεις τους τερματισμούς σου, εσύ και τις αφετηρίες σου

Ένα κυκλικό λευκό χάπι, μια ουσιώδης πληροφορία σχετικά με την εξαφάνιση, το μπήξιμο του νυχιού του αντίχειρα στην άκρη του δείκτη, ένα σακίδιο γεμάτο δολάρια, ο Νόα που αποζητά ένα αποκούμπι για να στηριχτεί πάνω του, το έργο κρατούμενος 101, η βροχή των διαττόντων, και ένα φιλί που κατέληξε άδοξα, είναι μερικά από τα στιγμιότυπα του βιβλίου που θεωρώ πως αξίζει να κάνουμε λόγο.
Θα έρθουμε αντιμέτωποι με την αλόγιστη χρήση αντισηπτικού, με μια εγκατάλειψη ενός κοινωνικού προφίλ, με μια ήπια ρήξη ύπατος και θα μάθουμε για την ηρωίδα των ιστοριών της Ντέιζι, Αγιάλα, που ίσως τελικά να φέρει κοινά χαρακτηριστικά με την πρωταγωνίστρια Άζα.

από παλιές φιλίες, προκύπτουν οι καλύτερες σχέσεις

Λύση στον γρίφο της εξαφάνισης θα δώσει το στόμα του δρομέα που οι δύο νεαρές θα ανακαλύψουν τυχαία την ιδιότητα και τη θέση του, προσφέροντας σε δυο αγόρια τη λύτρωση που τόσο πολύ έχουν ανάγκη. Οι δυο φίλες θα απομακρυνθούν, θα έρθουν πιο κοντά από πριν, θα διαπληκτιστούν, θα αγαπηθούν εκ νέου και ο χρόνος θα προσπαθήσει να σταθεί αρωγός στην επούλωση των πληγών τους.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο του Τζον Γκριν, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
η ανησυχία, είναι ο σωστός τρόπος να βλέπεις τα πράγματα. Η ζωή είναι ανησυχητικό πράγμα…

Το βιβλίο κρύβει μέσα του πληθώρα συναισθημάτων, περιγράφει μοναχικούς χαρακτήρες, σκιαγραφεί τους προβληματισμούς της νεολαίας και κάνει λόγο για την απώλεια, τη φιλία, την αποδοχή, την αγάπη, τον έρωτα, την απογοήτευση και τους συμβιβασμούς. Οι χελώνες στο άπειρο, τίτλος αλληγορικός που εξηγείται μέσα στις σελίδες, συμβολίζει για μένα τις βαθιές ρίζες φιλίας των δύο κοριτσιών, της φιλίας που όλοι έχουμε ανάγκη, της φιλίας που κρατά τους ανθρώπους άρρηκτα και αληθινά δεμένους.

Ο ΤΖΟΝ ΓΚΡΙΝ είναι πολυβραβευμένος συγγραφέας και έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Μετάλλιο Printz (2006) και το Βραβείο Edgar (2009), ενώ έργα του έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα ευπωλήτων των New York Times.
Δύο φορές ήταν μεταξύ των τελικών υποψηφιοτήτων για το Λογοτεχνικό Βραβείο των L.A. Times, ενώ το 2014, με αφορμή την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΑΣΤΕΡΙ, επιλέχθηκε από το περιοδικό Time ως ένας από τους εκατό πιο σημαίνοντες ανθρώπους στον κόσμο. Σε συνεργασία με τον αδελφό του, Χανκ, έχει δημιουργήσει πολλά διαδικτυακά οπτικοακουστικά προγράμματα, όπως το Vlogbrothers και το εκπαιδευτικό κανάλι Crash Course.
Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί σε περισσότερες από 55 χώρες, ενώ έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 24 εκατομμύρια αντίτυπα. Ο Τζον ζει με την οικογένειά του στην Ιντιανάπολη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.