Το παραμύθι της Ελένης Παπαθεοδώρου, με κεντρικούς ήρωες τη κα Νίνα την Αλεπουδίνα και τον κο Δάκη τον Αρκουδάκη, έχει διττό στόχο. Προάγει με διασκεδαστικό τρόπο την οικολογική συνείδηση που θα πρέπει όλοι μας να ακολουθούμε και επιπλέον τονίζει τη σημασία της συνεργασίας, αξία απαραίτητη σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.
Επιτρέψτε μου να πάρω στα χέρια μου την αρχή του νήματος, για να σας διηγηθώ την όμορφη ιστορία…
Σε ένα ήσυχο δάσος που συνυπάρχουν αγαπημένα αρκετά ζωάκια, κάποιος ασυνείδητος επισκέπτης, ταράζει τη ζωή τους. Μολύνει το περιβάλλον, πετά σκουπίδια και καταστρέφει τη χλωρίδα που τόσο τους είναι απαραίτητη! Όλα τα ζώα είναι αναστατωμένα και ο Δάκης με τη Νίνα, αναλαμβάνουν να λύσουν το μυστήριο.
Μετά από ώριμη σκέψη, αποφασίζουν όλοι μαζί να ακολουθήσουν το πρόγραμμα ΠρασινίΖω, φυτεύοντας σπόρους και καθαρίζοντας το δάσος με τη χρήση κάδων ανακύκλωσης για γυαλί, πλαστικό, χαρτί και αλουμίνιο.
Με περίσσεια όρεξη και χαρά, με τραγούδια και ομαδικό πνεύμα, έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στον χώρο που κατοικούσαν.
Το δάσος πλέον ήταν πράσινο και καθαρό, μα όλοι ήταν σε επιφυλακή.
Γιατί;
Γιατί ακόμη τον δράστη δεν είχαν βρει!
Όμως μια νύχτα σκοτεινή, ο Κουκ-Κουν το ρακούν, ο δράστης που λέγαμε, πιάστηκε επ’ αυτοφώρω. Όμως το ομαδικό πνεύμα κυριάρχησε ανάμεσά τους, το ρακούν άλλαξε συνήθειες και παρέα με τα άλλα ζώα, βελτίωσαν την όψη της άλλης πλευράς του δάσους, εκείνης που κάτοικος ήταν ο Κουν – Κουν.

Το παραμύθι είναι διδακτικού χαρακτήρα, περιέχει στο τέλος του δραστηριότητες που ξετρελαίνουν τα παιδιά, τα κείμενα πλαισιώνονται με όμορφη εικονογράφηση και δημιουργούν ένα άρτιο αποτέλεσμα.
Η αναγκαιότητα της υγιούς φύσης, η καθαριότητά της και η πολύτιμη αξία της για τον άνθρωπο, είναι αυτό που θα μείνει στα παιδιά ως κατακλείδα, έχοντας διαβάσει το υπέροχο αυτό παραμύθι. Τέλος το πνεύμα ομαδικότητας που το διακατέχει, αλλά και η αδήριτη ανάγκη της ανακύκλωσης, ευελπιστώ να αποτελέσουν για τα παιδιά, φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση.

Η Ελένη Παπαθεοδώρου κατάγεται από την Κύπρο. Γεννήθηκε τον μήνα των λουλουδιών και αυτός είναι ο λόγος που της αρέσουν τόσο πολύ τα χρώματα και οι μυρωδιές της άνοιξης. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Ειδική Εκπαίδευση από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η μεγαλύτερη επιτυχία της όμως είναι η κόρη της. Εργάζεται στην Ειδική Αγωγή για τη Δημοτική Εκπαίδευση.
Έργα της είναι «Ο υιός ο Κορονοϊός» από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, ενώ συνυπογράφει «Το σημειωματάριο ενός booklover» με τη Μαρία Γκεράλντα Ζύκα Νίκιτς και συμμετέχει με τρία ποιήματά της στο συλλογικό έργο των εκδόσεων Αλάτι. Αρθρογραφεί στο site «Αuthoring melodies» και αξιολογεί τις εκθέσεις για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Eular του Συνδέσμου Ρευματοπαθών Κύπρου. Είναι υπεύθυνη της παιδικής γωνιάς στη σελίδα «Βιβλιοφάγοι» στο Facebook.
Λατρεύει την ποίηση, τα ταξίδια και τον καφέ! Απεχθάνεται τη ζήλεια και το ψέμα. Συγκινείται με τα πάντα.

Εικονογράφηση: Ιωάννα Καλοστεφάνου.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμμετρία.