Η Οδύσσεια όπως την αφηγούνται η Πηνελόπη, η Κίρκη, η Καλυψώ και άλλες ηρωίδες του ομηρικού έπους

Ένα από τα έπη του Ομήρου, είναι η Οδύσσεια, όπου μέσα από το έργο του γνωρίσαμε την πολύκροτη ιστορία του Οδυσσέα και τα χρόνια ταξιδιού που μεσολάβησαν από τότε που τελείωσε ο Τρωικός πόλεμος, μέχρι να καταφέρει ο ήρωας να γυρίσει πίσω την Ιθάκη.
Σε αυτό το ταξίδι, πολλές γυναίκες συναναστράφηκαν μαζί του και σίγουρα αν δεν τον είχαν βοηθήσει, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πότε και αν θα έφτανε στα πάτρια εδάφη του.
Οι γυναίκες που λάτρεψαν τον Οδυσσέα, είναι πολλές. Κάποιες από αυτές, θα μας εξιστορήσουν με δικά τους λόγια την μεταξύ τους περιπέτεια, χρωματισμένη με μυριάδες χρώματα από τα συναισθήματά τους.


Στο βιβλίο που την ιστορία θα μας αφηγηθούν γυναίκες, πρώτη θα ανοίξει την αυλαία η Καλυψώ, που μπορεί να τον κρατά δέσμιο στο νησί της, να τον βλέπει να χάνεται η ματιά του στον ορίζοντα αναζητώντας την Ιθάκη του, αλλά δεν είναι σε θέση να υποκύψει, γιατί τον θέλει δικό της. Όταν πια το συμβούλιο των θεών αποφασίσει να της μηνύσει να τον αφήσει ελεύθερο, εκείνη θα υπακούσει με βαριά καρδιά και θα του χαρίσει ούριο άνεμο να τον συντροφεύει στο ταξίδι του.
Ανάμεσα στις γυναίκες που θα κρατούν στα χέρια της το νήμα της ιστορίας του Οδυσσέα και θα πλέκουν την καταιγιστική συνέχεια, θα παρεμβάλλεται η αγαπημένη όλων θεά Αθηνά, αρωγός και ακοίμητος φρουρός του πολυμήχανου Οδυσσέα, θα μας δίνει τη δική της εκδοχή για τις περιπέτειές του, θα μας διηγείται μύθους και να καθορίζει όπου μπορεί την εξέλιξη του ταξιδιού του.
Θα προστατεύει τον Τηλέμαχο, θα τον παροτρύνει παίρνοντας τη μορφή ξένου να φύγει από την Ιθάκη και να πάει να αναζητήσει σημάδια ζωής για τον πατέρα του, ενόσω οι μνηστήρες σφετερίζονται την περιουσία της οικογένειάς του και την ίδια του τη μητέρα, την Πηνελόπη.
Ο Οδυσσέας με τα πολλών βασάνων φτάνει στη γη των Φαιάκων, τον υποδέχεται η Ναυσικά, μαγεύεται από το παρουσιαστικό του και αρχίζει να γεννά αισθήματα για τον γενναίο αυτόν άνδρα. Εκείνος, διηγείται την ιστορία του, τις κακουχίες που έχει υποστεί μετά των Τρωικό πόλεμο, μιλά για τον Κύκλωπα και το πάθημά του, τον Αίολο, τον Ευρύλοχο που γλύτωσε το ραβδί της μάγισσας Κίρκης και δίνει τη σκυτάλη στην τελευταία να πάρει στα χέρια της τα ηνία και να συνεχίσει τη διήγηση.
Αχ η Κίρκη! Μεταμορφώνει τους συντρόφους του Οδυσσέα σε γουρούνια, του δίνει όρκο για τις αγνές προθέσεις της και τον κατεβάζει στον Άδη για να μάθει από τον μάντη Τειρεσία, τι κρύβει το πεπρωμένο του. Στον κάτω κόσμο θα συναντήσει πολλούς γνώριμούς του με πρώτη τη μητέρα του, τον Αχιλλέα και τόσους άλλους, θα επιστρέψει στον κόσμο των φθαρτών θνητών θα αποχαιρετήσει την Κίρκη και θα ανοίξει πανιά για τις Σειρήνες και τη Σκύλα με τη Χάρυβδη που με τις συμβουλές της Κίρκης θα κερδίσει την άνιση μάχη, θα συνεχίσει το ταξίδι του και επιτέλους θα φτάσει σώος στην Ιθάκη του.


Εδώ θα μας ξεναγήσει η σκλάβα και παραμάνα του Ευρύκλεια που εξιστορεί τη συνάντηση του γέρικου σκύλου Άργους με το αφεντικό του, θα προχωρήσει στον χλευασμό των μνηστήρων και την αποκάλυψη του παλιού μα όχι ξεχασμένου σημαδιού στο πόδι του αγαπημένου της Οδυσσέα.
Την αυλαία θα κλείσει η πιστή Πηνελόπη, δίνοντας το δικό της στίγμα στην ιστορία και κάνοντας μνεία στη δοκιμασία με το βέλος και τις 12 οπές και τη συμπλοκή του αγαπημένου της άνδρα με τους μνηστήρες.
Συναίσθημα, ερωτισμός, πάθη, ζήλιες, ηδονές, έρωτας και γυναικεία χειραφέτηση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του βιβλίου, μιας και η ιστορία έχει γραφτεί ξανά με πένα που κρατούν γυναικεία χέρια.
Όμορφη προσέγγιση, με σεβασμό στο πρωτότυπο έργο και μια πινελιά ξεχωριστή, ικανή να αγγίξει ευαίσθητες χορδές.

Η Μαριλού Ολίβα είναι Ιταλίδα συγγραφέας, δοκιμιογράφος και φιλόλογος. Διδάσκει σε λύκειο στην Μπολόνια. Ασχολείται με θέματα φύλου. Στο βιβλίο της L’Eineide di Didone διασκευάζει την Αινειάδα του Βιργίλιου και δίνει φωνή στη Διδώ, την τραγική ηρωίδα του έργου. Έχει γράψει επίσης πολλά αστυνομικά μυθιστορήματα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.