Το βιβλίο του Γιώργου Δουατζή, θα το κατέτασσα στα συλλεκτικά βιβλία. Μέσα από ένα πλούσιο υλικό που είχε στη διάθεσή του, έχουν απομονωθεί ερωτήσεις για να κοσμήσουν τις αυτοβιογραφικές συνεντεύξεις πέντε επιφανών πολιτικών προσώπων. Με περίσσιο ενδιαφέρον, σκιαγραφούνται τα πορτρέτα τους και το αποτέλεσμα είναι ολοκληρωμένο και μεστό σε πληροφορίες.
Ο καθένας τους απαντά με το δικό του στιλ, τη δική του προσωπική χροιά, δίνοντας το στίγμα του στο κείμενο.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
Εγώ δεν αισθάνθηκα ποτέ στη ζωή μου άγχος, όπως δεν αισθάνθηκα και ποτέ στη ζωή μου φόβο…
Ο κος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι βρέθηκε τυχαία στην πολιτική σκηνή, συγκινούνταν μπροστά στη λαοθάλασσα που τον αποθέωνε και τιμούσε τις γυναίκες ως γνήσιος Κρητικός. Θεωρούσε πως πρέπει να κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι με τους πολιτικούς σου αντιπάλους και απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν τόσο τον κο Φλωράκη, όσο και τον κο Παπανδρέου.
Αναφέρεται στην ικανοποίηση που ένιωσε σχετικά με την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζει το βράδυ της δικτατορίας, τα χρόνια που έζησε μακριά από την Ελλάδα και χωρίς δεύτερες σκέψεις στέκεται στον χαρακτηρισμό του «αποστάτη».
Θυμάται την πρώτη του εκλογή ως βουλευτής, τη φυλακή, τη λατρεία της ‘φασολάδας’, την αδυναμία του στον Καζαντζάκη και κλείνει τη συνέντευξη με το όραμά του για το αύριο.

Ανδρέας Παπανδρέου
Το αίσθημα της ματαιότητας βοηθάει να είναι κανείς πιο σοφός ή πιο σώφρων.
Στη συνέντευξη του κου Παπανδρέου, θα γίνει λόγος για τα πρώτα του πολιτικά σκιρτήματα, τις σπουδές στην Αμερική, τα Ιουλιανά, τη σημασία που έδινε στον διάλογο και στο ζεϊμπέκικο που άφησε εποχή.
Θα αναφερθεί στη λατρεία του για τη φωτογραφία, τα συναισθήματα που ένιωθε όταν έβγαινε στο μπαλκόνι για να μιλήσει μπροστά σε μυριάδες κόσμου, στις προσωπικότητες που θεωρούσε ξεχωριστές αλλά και στις κρίσιμες αποφάσεις που κλήθηκε να πάρει στην πολιτική του καριέρα.
Θα γίνει λόγος για την ασθένεια, την εγχείρηση και την επόμενη μέρα, τη Χούντα και φυσικά θα δώσει τη δική του άποψη για το αύριο και τον αυριανό πολίτη.

Χαρίλαος Φλωράκης
Είσαι γέρος; Όχι, είμαι γερός!
Η συνέντευξη ξεκινά με τα πρώτα ερεθίσματα, την Κομμουνιστική Νεολαία, την Αντίσταση και στέκεται όπως ήταν αναμενόμενο στη συμφωνία της Βάρκιζας, που τόσο έχει συζητηθεί και αναλυθεί.
Μιλάει για τον εμφύλιο, την αυτοεξορία, τους πολλούς ψευδομάρτυρες, τις δικές, τις ποινές και τη φυλακή και φτάνει στη γενική γραμματεία του ΚΚΕ.
Σχολιάζει την είσοδό του στη Βουλή των Ελλήνων, τα συναισθήματά του όταν τον άκουγαν χιλιάδες κόσμου να μιλά, αναφέρεται στις μουσικές και γευστικές του προτιμήσεις, κάνει μια στάση στην Τασκένδη και κλείνει τη συνέντευξή του απαντώντας τόσο για τον έρωτα όσο και για την οικογένεια.

Μελίνα Μερκούρη
Γνωρίζεις κανέναν καλλιτέχνη, μεγάλο δημιουργό, να έχει υποκλιθεί στον μεγαλύτερο πολιτικό; Ενώ το αντίθετο συμβαίνει πάντα…
Η μόνη γυναίκα του βιβλίου, ανάμεσα σε τέσσερις εμβληματικούς άνδρες, απαντά με πάθος και πυγμή για τον παππού της, για το θέατρο, τη δραματική σχολή, την Κατοχή και τη συνδικαλιστική της δράση.
Μιλά για την ταινία σταθμό – Στέλλα, αλλά και την ταινία ο Χριστός ξανασταυρώνεται, αναφέρεται στον Ζιλ Ντασέν, τον Σαλβαντόρ Νταλί και τον Τσάρλι Τσάπλιν και φτάνει στο κεφάλαιο της πολιτικής της καριέρας.
Σχολιάζει τα χρόνια της δικτατορίας, τη Χούντα και κλείνει τη συνέντευξή της με το υπουργείο πολιτισμού που τόσο λάτρεψε και την προσπάθειά της σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Λεωνίδας Κύρκος
Όσο γερνάω, γίνομαι περισσότερο ευσυγκίνητος…
Η Αριστερά, η ηγεσία του κόμματος, η δικτατορία και η φυλακή είναι από τα πρώτα θέματα που θα θιγούν στην συνέντευξη του κου Κύρκου.
Θα συνεχίσει με την άποψή του για τον κο Ανδρέα Παπανδρέου, για το όνομα των Σκοπίων, θα σταθεί στην κλασική μουσική και κλείνοντας θα κάνει τον δικό του απολογισμό.

Ένα πλούσιο βιβλίο σε πολιτική ιστορία και όχι μόνο, από πέντε ανθρώπους που έβαλαν το δικό του λιθαράκι στο πολιτικό γίγνεσθαι, άξιο λόγου και άξιο ανάγνωσης.

Ο Γιώργος Δουατζής είναι ποιητής, συγγραφέας, δημοσιογράφος. Γεννήθηκε (1948) και ζει στην Αθήνα. Εξέδωσε τριάντα ένα βιβλία (ποίηση, διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά), συμμετείχε σε δεκαέξι συλλογικά έργα, περιλαμβάνεται σε δέκα ανθολογίες – λεξικά. Μέρος ή ολόκληρα έργα του έχουν μεταφραστεί σε έξι γλώσσες.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.