Διαβάζοντας ένα παιδικό βιβλίο, μπορείς να αποκομίσεις πολλά. Αυτό συμβαίνει με το βιβλίο της Marie G. Rohde, ένα βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου. Μέσα από το βιβλίο της μπορούμε να μάθουμε, πολλά από τα χρώματα, διάφορα αντικείμενα ή πράγματα και φυσικά τη θέση τους μέσα στον χώρο.

Τι σημαίνει πάνω;
Τι σημαίνει κάτω;
Τι σημαίνει δίπλα και τι πίσω ή μπροστά;

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται μέσα από πολύχρωμες εικόνες τις διαστάσεις, τη θέση αντικειμένων που κατέχουν στον χώρο ξεκινώντας από κάτι που βλέπουμε και φτάνουν στο άπειρο σύμπαν.
Ένα πράγμα μέσα στον χώρο, βρίσκεται μέσα σε ένα δωμάτιο, το δωμάτιο βρίσκεται μέσα σε ένα διαμέρισμα, το διαμέρισμα βρίσκεται μέσα σε ένα μεγαλύτερο σπίτι, το σπίτι έχει τη θέση τους ως προς τον δρόμο, το πάρκο και τη γειτονιά, η γειτονιά βρίσκεται μέσα σε μια πόλη, η πόλη αυτή ανήκει σε μια χώρα, η χώρα είναι κομμάτι μιας μεγαλύτερης έκτασης που λέγεται ήπειρος και η ήπειρος προσανατολίζεται σε σχέση με έναν απέραντο ωκεανό που όλα αυτά ανήκουν στη Γη μας, στον ήλιο, στον Γαλαξία μας και όλο αυτό καταλήγει να λέγεται σύμπαν.

Σας μπέρδεψα; Μην αγχώνεστε!

Λέξη – λέξη, εικόνα – εικόνα και σελίδα – σελίδα, εξηγούμε με υπομονή στα παιδιά το κάθε αναπόσπαστο κομμάτι και ξεκινώντας από ένα τραπέζι που βρίσκεται δίπλα μας ή τη γάτα που βρίσκεται κάτω από αυτό, ανοίγουμε τους ορίζοντές μας, ταξιδεύουμε σε σημεία και μέρη που μας περιβάλλουν και καταλήγουμε να έχουμε προσδιορίσει ολόκληρο το σύμπαν.
Τα παιδιά είναι έξυπνα και με τη δική σας συνδρομή θα λατρέψουν το βιβλίο, θα το αγαπήσουν και θα μάθουν να προσδιορίζουν ακόμη και τον ίδιο τους τον εαυτό μέσα στον ευρύτερο χώρο όσο μεγάλος κι αν είναι.
Δώστε ανάλογα παραδείγματα, αφήστε στα παιδιά την πρωτοβουλία και μαζί αρχίστε να περιπλανάστε από το δωμάτιο τους, μέχρι τον ουρανό κι ακόμη παραπέρα.

Για παιδιά από 3 ετών και άνω.
Εικονογράφηση: Marie G. Rohde
Και μετάφραση: Γιασεμή Αιμιλία

Η Marie G. Rohde μεγάλωσε στη Σουηδία, μέσα σε ένα μείγμα διαφορετικών πολιτισμών, περιτριγυρισμένη από βιβλία, υφάσματα, και διάφορα υλικά χειροτεχνίας. Αφού τελείωσε τις σπουδές της στην αρχιτεκτονική, ξεκίνησε ένα blog στο οποίο εικονογραφούσε και έγραφε για τις περιπέτειες που είχε μέχρι να βρει τα πατήματά της σε μια ξένη πόλη της Ισπανίας, όπου είχε μετακομίσει.
Συγκέντρωσε αφοσιωμένους θαυμαστές και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της στην εικονογράφηση. Το πρώτο της βιβλίο, Πλανήτης SOS, έχει εκδοθεί σε 14 γλώσσες, ενώ έχει επιλεχθεί από τα Ηνωμένα Έθνη για τη λέσχη βιβλίων τους (ισπανόφωνο τμήμα) για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Το Εγώ και ο κόσμος, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, είναι το δεύτερο βιβλίο της Μαρί. Το θέμα του το εμπνεύστηκε από μια ιστορία που επινόησε ο γιος της κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown στην Ισπανία, όταν ο χρόνος έξω από το σπίτι ήταν περιορισμένος.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.