Μετάφραση: Τίνα Πλυτά, Εκδόσεις Καλέντη
Γράφει η Βιργινία Αυγερινού

O πολυαγαπημένος και πολυδιαβασμένος συγγραφέας Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ γεννήθηκε στη Μπουλόν-Μπιγιανκούρ και ζει στο Παρίσι. Με εμπειρία στον γαλλικό Τύπο και βραβευμένος ρεπόρτερ σε διεθνή μέσα, ίδρυσε την εταιρεία L&G για να εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος. Ξεκίνησε να γράφει ψυχολογικά θρίλερ το 1994 και έως σήμερα έχει εκδώσει δώδεκα μυθιστορήματα που γνώρισαν και γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως. Έργα του, έχουν γίνει ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές. Κοινός παρονομαστής των έργων του είναι ο γοργός ρυθμός της αφήγησης και η αγωνία την οποία επιτείνουν οι καταιγιστικές ανατροπές της πλοκής. Είναι επίσης σεναριογράφος για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και για ταινίες κινουμένων σχεδίων.

Από τις Εκδόσεις Καλέντη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Ελέησόν με, Καϊκέν, Ταξιδιώτης δίχως αποσκευές, Πορφυρά ποτάμια, η γη των νεκρών, η αυτοκρατορία των λύκων και μόλις κυκλοφόρησε και πάλι από τις εκδόσεις Καλέντη, το πολυαναμενόμενο έργο του με τίτλο Η μαύρη γραμμή.


Μαλαισία, 2003. Ένας Γάλλος συλλαμβάνεται για ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Ο Ζακ Ρεβερντί, πρώην πρωταθλητής της ελεύθερης κατάδυσης, συλλαμβάνεται στον τόπο του εγκλήματος και οδηγείται στην πιο άθλια φυλακή της Μαλαισίας. Η δικαστική έρευνα συνδέει το έγκλημα με άλλες παρόμοιες υποθέσεις στη Νοτιοανατολική Ασία. Στο Παρίσι ο δημοσιογράφος Μαρκ Ντιπεϊρά παθιάζεται από την ιστορία του δολοφόνου και επιδιώκει να τον προσεγγίσει. Του γράφει προσποιούμενος μια νεαρή θαυμάστριά του. Μεταξύ τους ξεκινά μια απίστευτη αλληλογραφία. Ο Ντιπεϊρά ακολουθεί τα χνάρια του Ρεβερντί από την Μπανγκόκ στην Καμπότζη, από την Κουάλα Λουμπούρ στα σύνορα της Βιρμανίας, αναζητώντας τα κίνητρά του, προσπαθώντας να καταλάβει τη ρίζα του Κακού.
Ανάμεσα στους δύο άντρες κινείται μια γυναίκα, θύμα της ομορφιάς της, έρμαιο των παρορμήσεών τους, ένας κρίκος που τους συνδέει ‒ άθελά της. Το αίμα, τα πτώματα, η φρίκη χαράσσουν μια μαύρη γραμμή που σημαδεύει ανεξίτηλα το πεπρωμένο.

Ένας δημοσιογράφος του δικαστικού ρεπορτάζ προσπαθεί να επικοινωνήσει με έναν φυλακισμένο στη Μαλαισία, κατηγορούμενος για τη δολοφονία μιας νεαρής κοπέλας, για να μάθει ποιο είναι το κίνητρο αυτών των εγκλημάτων και να αποσπάσει την ομολογία του. Ο πρωταθλητής Ρέβερντι που πρόκειται να καταδικαστεί σε θάνατο, είναι άραγε ένας κατά συρροή δολοφόνος που χρησιμοποιεί περίεργες μεθόδους και τελετουργικά; Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε επιγραμματικά μα ο Γκρανζέ δεν εστιάζει μόνο σε αυτό. Απεναντίας έχει χτίσει μια ολόκληρη ιστορία, βάζοντας τον αναγνώστη μέσα στο μυαλό του δολοφόνου και όχι μόνο, καθώς αυτό που ανακαλύπτει εκεί είναι τρομακτικό.
Θύτες και θύματα. Ήρωες καλοδουλεμένοι ρεαλιστικοί που έχουν σκοτεινές πλευρές. Ο αποφασιστικός δημοσιογράφος Μάρκ με ένα μυστηριώδες παρελθόν, που κάνει τα πάντα για την δουλειά του, ένας ήρωας όλο εκπλήξεις, συνάπτει μια συναρπαστική μα και τρομακτική σχέση με τον σκοτεινό και κακόβουλο Ζακ, έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα που δεν γνωρίζουμε αν πραγματικά σκότωσε τις γυναίκες, αν έκανε τα εγκλήματα για τα οποία τον έχουν συλλάβει. Η μαύρη γραμμή. Η σχέση που φοβίζει και τρομάζει όσο προχωρά η πλοκή, είναι εθιστική για τον αναγνώστη και όσο και αν αρχικά ο αφηγηματικός ρυθμός φαίνεται να είναι σταθερός, στην πορεία αναδεικνύεται ο παράγοντας που οδηγεί στην εξελικτική πορεία της ιστορίας.
Εκεί και ένα νεαρό κορίτσι που κάνει καριέρα στο μόντελινγκ και σπουδάζει ψυχολογία. H εμπλοκή της στη σχέση των δυο αντρών, μια ψεύτικη ταυτότητα, ένα κορίτσι οργισμένο με την ίδια τη ζωή και αυτός είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των αντρών που παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Πώς εμπλέκεται πραγματικά; Ποιος γράφει τα γράμματα;
Πώς θα βγουν αλώβητοι όλοι από όλο αυτό; Πώς θα σπάσει κάθε σχέση μεταξύ τους; Ένα ταξίδι στην Ασία. Από την Μπανγκόκ στην Καμπότζη και από την Κουάλα Λουμπούρ στη Βιρμανία, ένα ταξίδι αναζήτησης των κινήτρων του δολοφόνου και κυρίως ένα ταξίδι αναζήτησης της ρίζας της δολοφονικής προσωπικότητας του κρατουμένου. Άραγε τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο με ψυχικά τραύματα να γίνεται δολοφόνος;

Ένα δυνατό και ευρηματικό ψυχολογικό θρίλερ, κλιμακούμενης έντασης και αγωνίας, μέσα σε μια μυστηριώδη ασιατική ατμόσφαιρα, με καλοδουλεμένη και ανατρεπτική πλοκή που θα σας κρατήσει παγιδευμένους ως το τέλος. Ένα θανατηφόρο και επικίνδυνο παιχνίδι μεταξύ των ηρώων που ο αναγνώστης δεν γνωρίζει αν θα καταφέρουν να βγουν αλώβητοι. Ατμοσφαιρικές και συνάμα ζωντανές εικόνες. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε ενενήντα τρία μικρά κεφάλαια που αναγκάζουν τον αναγνώστη να προχωρά ασταμάτητα τις σελίδες του βιβλίου, έχει γρήγορη ροή και πολλές ανατροπές. Η μετάφραση από την Τίνα Πλυτά κάνει τον Έλληνα αναγνώστη να νιώθει πως το έργο γράφτηκε στη γλώσσα του. Κυριαρχούν δύο είδη γραφής, στο τρίτο πρόσωπο γίνεται η κύρια αφήγηση και σε πρώτο ο επιστολικός λόγος.
Ο γνωστός πια Γκρανζέ δημιουργεί ένα έργο που μέσα από τις αστυνομικές ιστορίες του, μιλά για την προδοσία, τη φιλία, την αλήθεια και το ψέμα, τις οικογενειακές ιστορίες, τους διαφορετικούς κόσμους, τα κίνητρα των ανθρώπων που γίνονται δολοφόνοι.
Ένα αξιοδιάβαστο έργο για τους λάτρεις του είδους και τους πιστούς αναγνώστες του Γκρανζέ.