(Β’ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΛΟΓΙΑΣ)

ΜΑΙΡΗ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Τον πρώτο τόμο της διλογίας “ΑΠΟ ΗΛΙΟ ΣΕ ΗΛΙΟ – ΑΠΟΣΠΕΡΙΤΗΣ” διαδέχεται το δεύτερο μέρος το “ΑΠΟ ΗΛΙΟ ΣΕ ΗΛΙΟ – ΑΝΕΣΠΕΡΟΣ” και αγγίζει την κορύφωση της ιστορίας με τον ανέσπερο, το αστέρι, να διατηρεί την αίγλη, το φως και να λάμπει εκπέμποντας ένα αισιόδοξο μήνυμα.

Γνωστή η ταυτότητα της δημιουργού στην ελληνική πεζογραφία με το μεγάλο της προτέρημα να είναι η ιδιότητα με την υπεροχή στη γραφή.

Η Μαίρη Κόντζογλου περιγράφει με παραστατικότητα και ζωντάνια και με έναν εκφραστικό πλούτο τόσο τη φύση του τόπου όσο και του ανθρώπου. Ακτινογραφεί τον κοινωνικό ιστό με τις δυσκολίες στα γυρίσματα της ζωής και τις ταξικές διαφορές και ενεργοποιεί την πένα της εμβαθύνοντας στην ψυχοσύνθεση του ατόμου.

Σε μία σημαντική στιγμή της αληθινής Ιστορίας, στις αρχές του 20ου αιώνα, βασίζεται το κεντρικό θέμα της διλογίας, που κλιμακώνεται στο δεύτερο αυτό μέρος. Πραγματεύεται τον ξεσηκωμό των εργατών των μεταλλείων της Σερίφου με την κήρυξη της απεργίας το 1916, όταν διεκδικούν τα αυτονόητα – ασφάλεια στην εργασία τους, δίκαιη αμοιβή και αξιοπρέπεια – ένα γεγονός που σηματοδοτεί το ελληνικό εργατικό κίνημα.

Δύο διαφορετικοί κόσμοι – εκείνος των μυθιστορηματικών προσώπων και εκείνος των υπαρκτών – μοιράζονται τους ρόλους. Στα υπαρκτά πρόσωπα ο ανελέητος Γκέοργκ Γκρόμαν έχει διαδεχθεί τον σκληρό πατέρα του, Εμίλ, στη διεύθυνση των μεταλλείων. Είναι αυτός που αποκομίζει τεράστια κέρδη από την εξόρυξη ακατέργαστου σιδηρομεταλλεύματος και πλουτίζει εις βάρος των κατοίκων. Ένας παραλληλισμός με τον μυθικό τύραννο του νησιού, τον Πολυδέκτη, είναι απολύτως αποδεκτός στο σημείο.

Στα υπαρκτά πρόσωπα συγκαταλέγεται και ο Κωνσταντίνος Σπέρας, ο πρωτεργάτης της απεργίας με την ανυπότακτη φύση. Όλοι παίρνουν μέρος σε μία μυθοπλασία, η οποία αναπαριστά τη ζωή των κατοίκων την εποχή εκείνη επάνω στο άγονο νησί που δέρνεται τόσο από τον άνεμο όσο και από τη φτώχεια.

Όπως αναφέρεται στη μυθολογία που αφορά το νησί της Σερίφου, ο μυθικός Περσέας προστατεύει την Ανδρομέδα. Το ίδιο ορίζεται να κάνει και ο συνονόματος του, ο μυθιστορηματικός ήρωας που αγωνίζεται τόσο για τον έρωτα της ζωής του, όσο και για τα εργατικά κεκτημένα του. Ο Δρακούλης, ο πρόθυμος εκτελεστής εντολών του μεγάλου αφεντικού – με το αζημίωτο – η ορφανή κόρη του, η Ανδρομέδα, η καλοκάγαθη θεία της η Ταξιαρχούλα είναι μερικά από τα μυθιστορηματικά πρόσωπα.

Οι ντόπιοι, μετέωροι, μη έχοντες εναλλακτικές, παραχωρούν τα χωράφια τους με αντάλλαγμα τα υποσχόμενα μερίσματα που δεν παίρνουν ποτέ. Εργάζονται στις υγρές γαλαρίες, από ΗΛΙΟ σε ΗΛΙΟ, με ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας κάτω από άθλιες συνθήκες, με τις ζωές τους να σέρνονται μέσα σε μία θολή, κοινωνική παρένθεση σε σκοτεινές, γκρίζες ή μαύρες αποχρώσεις, όπως το χρώμα της πέτρας του τόπου τους.

Γιατί “ο φόβος παραλύει τη θέληση“…

Οι νέοι, μουδιασμένοι, βλέπουν τα όνειρα τους να εξανεμίζονται και το άδικο να τους κυριεύει. Κι αν τα συνεχή ατυχήματα τους καθιστούν ανίκανους για εργασία, τότε το πρόβλημα της επιβίωσης παραμένει εντελώς άλυτο. Και οι αφανείς ηρωίδες, οι γυναίκες όλων των ηλικιών, υποτάσσονται στους άγραφους νόμους και την αδυσώπητη μοίρα τους, μακριά από κάθε έννοια ελευθερίας.

Ο αφηγηματικός λόγος που αρθρώνεται είναι γοητευτικός. Είναι ο ομιλούμενος προφορικός με την άμεση απεύθυνση στον αναγνώστη. Πυκνός, αλλά σαφής και διαυγής, κυλάει άλλοτε καυστικός και σκωπτικός και άλλοτε γίνεται απίστευτα εικονοπλαστικός.

Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση ενσωματώνεται τεχνιέντως και αφορά τις εξομολογητικές απολογίες των βασικών πρωταγωνιστών των απεργιακών κινητοποιήσεων με την ίδρυση του Σωματείου των εργαζομένων ενάντια στην κοινωνική ανισότητα.

Η Μαίρη Κόντζογλου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει εργαστεί σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες, με αντικείμενο την επικοινωνία.

Εργογραφία:

1.”ΤΟ ΜΕΛΙ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ”(2008″ΠΕΡΠΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΣΟΥ” (2009)

3.Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΟΙ “ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ” (2011)

“Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΧΩΡΑ”,.”ΜΕΣΟΝΥΧΤΙΟ”,”ΜΕΣΟΥΡΑΝΗΣΗ”

4.Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ “ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ”

“ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ”(2014)

“ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ”(2015)

“ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΣΗΜΙΑ”(2015)

5.”ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ”(2017)

6.”Η ΔΙΛΟΓΙΑ “ΣΚΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΦΙ”(2020)

“ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΕ”ΚΑΙ “ΠΟΡΤΟ ΛΕΟΝΕ”

7.”ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ “ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ “(2021)

8.Το βιβλιοφιλικό feelgood μυθιστόρημα “ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ”(2022)

9.”ΑΠΟ ΗΛΙΟ ΣΕ ΗΛΙΟ – ΑΠΟΣΠΕΡΙΤΗΣ”(2023) (το πρώτο μέρος της διλογίας)

10.”ΑΠΟ ΗΛΙΟ ΣΕ ΗΛΙΟ – ΑΝΕΣΠΕΡΟΣ”(2024) (το δεύτερο μέρος)