ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ Alexis Stamatis

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

Είναι η δημιουργική φαντασία, αυτό το χάρισμα, που εμπνέει τον συγγραφέα και τον καθοδηγεί να αποτυπώσει στο χαρτί τις ψυχογραφημένες ιδέες χαρακτήρων, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τον εαυτό τους στην πορεία προς την ενηλικίωση και την αυτογνωσία.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο Αλέξης Σταμάτης επινοεί έναν κρυπτογραφημένο κώδικα στα γρανάζια του οποίου μπλέκει την ιστορία του βασικού του ήρωα και την περιπλάνηση του εντός και εκτός της χώρας στα τέλη του 20ου αιώνα. Τη συνοδεύει με επισκέψεις σε κτίρια υψηλού ενδιαφέροντος, σε αίθουσες τέχνης και μουσεία, τα οποία αποκτούν υπόσταση με τη λαμπρή αρχιτεκτονική τους κατασκευή. Είναι ουσιαστικά ένα ταξίδι με επίμονη την αναζήτηση των κομματιών ενός παζλ, τα οποία επιτάσσουν την συμπλήρωσή τους.

Η μυθιστορία είναι πολυπρόσωπη και ανατρεπτική, με στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος με κοινωνικοπολιτικές και άνθρωπο γεωγραφικές προεκτάσεις. Πλημμυρισμένο κυριολεκτικά από έναν ποιητικό λόγο με διάχυτη την τέχνη σε κάθε της μορφή, την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική, το θέατρο και τον κινηματογράφο, τη μουσική και τη λογοτεχνία μπιτ, το βιβλίο αποτελείται από επάλληλες αφηγηματικές στρώσεις, ώστε δημιουργείται ένα λογοτεχνικό παλίμψηστο όπου η κάθε στρώση του είναι μία νέα αποκάλυψη.

Ο Γιάννης Λουκάς είναι ένας εν δυνάμει συγγραφέας, ο οποίος πλησιάζει την ηλικία των 40 και αρθρογραφώντας σε περιοδικά αισθάνεται ότι αγγίζει την επαγγελματική ασημαντότητα αντιλαμβανόμενος ότι απομακρύνεται το όνειρό του για συγγραφή. Και στη προσωπική του ζωή, η εξαετής σχέση του με την Άννα δεν φαίνεται επίσης να συμπλέει σε ευτυχή κανάλια.

Ο Γιάννης έχει αναλάβει την επιμέλεια της αυτοβιογραφίας του καταξιωμένου λογοτέχνη πατέρα του, ο οποίος, εβδομηντάρης πια, έχει αφήσει πίσω του την ακμή της λογοτεχνικής πορείας του και θεωρεί ότι οφείλει να καταθέσει τη διαδρομή της ζωής του στο αναγνωστικό κοινό. Έχοντας την ψυχαναγκαστική εμμονή να αποθηκεύει κάθε στοιχείο που μπορεί να του φανεί κάποια στιγμή χρήσιμο στο μέλλον, έχει συγκεντρώσει ένα υλικό το οποίο καλείται τώρα ο γιός του να ταξινομήσει για το άρτιο αποτέλεσμα του εγχειρήματος της βιογραφίας.

Κατά την επιμέλεια της ταξινόμησης του υλικού, ο γιός γίνεται αποδέκτης αποκαλύψεων κωδικοποιημένων γρίφων που δημιουργούνται από ακατανόητους στίχους που εξάπτουν την περιέργεια του και αποτελούν αντικείμενο μελέτης για περαιτέρω διερεύνηση.

➖”Γεννιόμαστε ολόκληροι, στην πορεία διαλυόμαστε κι ως το τέλος ψάχνουμε να συγκολληθούμε…“.

Προσπαθεί να ιχνηλατήσει τα καλυμμένα ίχνη κάποιου εξαφανισμένου προσώπου που τελικά τον οδηγούν σε ένα οδοιπορικό στην Ευρώπη, το οποίο περιλαμβάνει γνωριμίες με συλλέκτες και εμπόρους τέχνης και αποκαλύψεις για κλοπές φημισμένων πινάκων του Πικάσο από το Μουσείο όπου φιλοξενούνται.

Εισχωρεί σε έναν κόσμο με ψηλή επικινδυνότητα και αποκτά πρωτόγνωρες γνώσεις με κάποιες εναλλασσόμενες πνευματικές ασκήσεις.

Έχει βρεθεί στο δυνατό ενεργειακό πεδίο για δράση.

Ο Αλέξης Σταμάτης αφήνει το προσωπικό του στίγμα σε ένα διαφορετικό, πρωτότυπο μυθιστόρημα κατανεμημένο σε μικρά διευκρινιστικά κεφάλαια με εξαιρετική αφηγηματική ροή. Είναι ένα πολυεπίπεδο και απόλυτα ποιοτικό βιβλίο, το οποίο έχει εκδοθεί και κυκλοφορεί μεταφρασμένο σε πολλές χώρες με μεγάλη επιτυχία.

Αναθέτει στον αναγνώστη να ανακαλύψει το νόημα που κρύβεται πίσω από τις λέξεις, να το ερμηνεύσει, να πληροφορηθεί και να το απολαύσει.

➖”Για μένα ούτε η ζωή ούτε η λογοτεχνία είναι ποδαρόδρομος. Πού και πού, πρέπει να… κάνεις άλματα, βουτιές“.

Ο Αλέξης Σταμάτης, διπλωματούχος της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου στο Λονδίνο, είναι ένας πολυγραφότατος, πολυβραβευμένος μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, του οποίου η φήμη για το πλούσιο έργο του έχει εξαπλωθεί διεθνώς.