Ιταλία, 2019. Οι Ναυαγοί. Ένα συναρπαστικό ριάλιτι τηλεπαιχνίδι- περιπέτεια είναι έτοιμο να ξεκινήσει για έξι παίκτες. Καθαρή επιβίωση, χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Μόνοι τους, στο μαγευτικό τοπίο της Αφρικής. Στη νήσο Ντάρσα στις ακτές της Σομαλίας, προς την πλευρά του Ινδικού Ωκεανού. Τρεις άντρες και τρεις γυναίκες ολομόναχοι στον… Άγιο Δομίνικο, έτσι διαφημιζόταν, ενώ ήταν στη Σομαλία, λόγω οικονομικών δυσκολιών του τηλεοπτικού σταθμού Colpo Grosso. Κανένα παιχνίδι. Θ΄ αντέξουν; Οι Ναυαγοί. Το πρώτο ριάλιτι ψυχολογικής επιβίωσης.


Διευθυντής αυτού του ψυχαγωγικού προγράμματος είναι ο Τζοβάνι Μάνκο.
Όταν προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο των Ναυαγών, η τηλεθέαση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σχεδόν όλη η Ιταλία, καρφωμένη στον τηλεοπτικό σταθμό Colpo Grosso του Λουίτζι Καρλεβάρο, κάθισε επί τρεις ώρες να βλέπει πλάνα από τη ζωή των έξι παικτών στο νέο τους περιβάλλον. Λευκή άμμος, παρθένα νερά, καταγάλανα, εξωτικό τοπίο, κάπου πολύ μακριά από εκείνους και την καθημερινότητά τους, μακριά από φόρους, δάνεια, διατροφές κι υποχρεώσεις. Ένας γόνος διάσημης οικογένειας χωρίς ανέσεις, ο Λούκα Μορέτι, μία πρώην πρωταθλήτρια του σκι χωρίς φως και φαγητό, η Καρλότα Βίτι, μία ξανθιά παρουσιάστρια με εντυπωσιακό ντεκολτέ, η Λόλα Φαμπιάνι, ένας γυμναστής-μαραθωνοδρόμος μακριά από την οικογένειά του, ο Ρομπέρτο Βολτολίνι, ένας έφηβος γκρινιάρης που σίγουρα θα τους κάνει τη ζωή δύσκολη, ο Τόνι Σγκρο, και μία σοβαρή δημοσιογράφος-ωρολογιακή βόμβα, που σχολιάζει τους πάντες και τα πάντα, η Σοφία ντε Πάλμα, εντάξει, είναι μία όαση στο νεκρό τηλεοπτικό πεδίο της κρίσης, στις αδιάφορες ζωές τους. Σαν να μην έφτανε αυτό δεκάδες εκπομπές είχαν στηθεί, ακόμα και σε αντίπαλα κανάλια, με στόχο να σχολιάζουν την παραμικρή λεπτομέρεια από τη ζωή των παικτών, πριν και μετά το παιχνίδι, ενώ άλλες εκπομπές στηλίτευαν τις προηγούμενες εκπομπές, κι έτσι στήθηκε ένα τηλεοπτικό γαϊτανάκι γύρω από τους Ναυαγούς , τη μοναδική γκράντε παραγωγή εκείνης της σεζόν.


Έξι παίκτες σε μία βραχονησίδα του Ινδικού Ωκεανού. Όταν ξεμείνουν από τρόφιμα τρώνε καρύδες, σαύρες, βατράχια, ωμά ψάρια, καβούρια, πουλιά και πίνουν αίμα χελώνας για να επιβιώσουν. Θα χαθούνε στον απέραντο Ινδικό Ωκεανό, όταν η παραγωγή θα τους εγκαταλείψει;
Η ομάδα παραγωγής βρίσκεται στο Μπαργκάαλ της Σομαλίας. Όταν θα γίνει επίθεση και επιδρομή από τρομοκράτες στα ξενοδοχεία του Μπαργκάαλ και σκοτώσει την ομάδα παραγωγής του τηλεπαιχνιδιού, τι θα γίνει με τους Ναυαγούς; Θα σταματήσει το τηλεπαιχνίδι;
Στρατιές ιδιωτικών ντετέκτιβ και ερευνητών τους ψάχνουν στην Καραϊβική.
O διευθυντής του προγράμματος Τζοβάνι Μάνκο διασχίζει δύο ηπείρους, αναζητά να βρει τους έξι παίκτες στη Σομαλία, στην ακατοίκητο νήσο Ντάρσα και στο απομονωμένο γεωλογικά και γεωγραφικά νησί Σοκότρα (σημαίνει ευδαιμονία). Θα καταφέρει το ακατόρθωτο; Γιατί για ένα τηλεπαιχνίδι, τα έχει κάνει όλα μαντάρα;


Ένας άγριος φόνος στη Ρώμη. Η ιταλική αστυνομία θεωρεί δολοφόνο έναν από τους έξι παίκτες!!!
Τι είναι η εντροπία; Τι είναι ο κόσμος; Οι πλανήτες; Η ζωή;
Ποιοι έχουν μπερδέψει το ψέμα με την αλήθεια;
Νήσος Ντάρσα, paradiso ή Κόλαση;
Θα γίνουν οι παίκτες κανίβαλοι;
Ποιος κηρύχτηκε σε αφάνεια;
Τελικά θα επιστρέψουν οι έξι παίχτες του τηλεοπτικού ριάλιτι επιβίωσης στην Ιταλία;
Μία περιπέτεια που ξεκινά μόλις κλείσει η τηλεόραση.


Το βιβλίο περιέχει σκηνές απίστευτης αγριότητας, απόγνωσης, εξαθλίωσης, κόπωσης, περιπέτειας, αλλά και ανέλπιστης τρυφερότητας.
Η Ειρήνη Μαλαχτάρη πετυχαίνει να γράψει ένα καλό μυθιστόρημα, ιδιαιτέρως απολαυστικό, με μια αφήγηση που διαθέτει έντονο το προσωπικό της στίγμα και μια ικανότητα που φτάνει στα βάθη και στα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής.


Η ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΛΑΧΤΑΡΗ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ελλάδα. Ζει και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Οι ΝΑΥΑΓΟΙ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.