-Η ιστορία της πυρπόλησης της Σμύρνης 13-15 Σεπτεμβρίου 1922
Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη φωτιά της Σμύρνης.
Στόχος του είναι να περιγράψει εκείνες τις φοβερές τρεις μέρες της φωτιάς της Σμύρνης, δηλαδή την περίοδο 13-15 Σεπτεμβρίου 1922.
Πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν, και ανάμεσά τους, τι ακριβώς συνέβη εκείνες τις ημέρες, πώς ξεκίνησε η φωτιά, από πού ξεκίνησε, πού κατέληξε και ποια ήταν τα αποτελέσματα της φωτιάς. Επίσης μέσα από τις σελίδες αυτού του έργου θα αποκαλυφθεί ο ένοχος της πυρπόλησης της πόλης, αν και είναι γνωστό σε όλους ότι είναι οι Τούρκοι στρατιώτες και πολίτες, και θα αποδείξει ο συγγραφέας με ντοκουμέντα και μαρτυρίες την ενοχή του δράστη.
Θα στηριχτεί όχι τόσο σε μαρτυρίες Ελλήνων, αλλά αλλοδαπών, δηλαδή Άγγλων, Γάλλων, Αμερικανών, Αρμενίων, άλλων Ευρωπαίων κ.λ.π., που έζησαν από κοντά την πυρκαγιά μέρα τη μέρα. Έτσι θα αποδείξει ως εντελώς ψευδή και ανιστόρητο τον ισχυρισμό των Τούρκων, που ακόμα και σήμερα υποστηρίζουν, ότι δήθεν Έλληνες και Αρμένιοι φανατικοί της Σμύρνης ήταν οι εμπρηστές της πόλης. Επίσης, θα αναζητήσει τις πιθανές αιτίες που οδήγησαν τους Τούρκους δράστες στην καταστροφή του ελληνικού και του ευρωπαϊκού τομέα της πόλης ,μιας και η τούρκική και η εβραϊκή συνοικία επέζησαν αλώβητες από τη μεγάλη πυρκαγιά.
Ο Θάνος Κονδύλης παρουσιάζει ξενόγλωσσα ντοκουμέντα ακόμα και τουρκικά, αλλά και ποικίλες αρχειακές μαρτυρίες που αναδεικνύουν την τουρκική ενοχή στην πυρπόληση της Σμύρνης.
Αναλυτικότερα ως προς τη δομή του βιβλίου, στο Α΄ Κεφάλαιο παρουσιάζονται τα γεγονότα των τεσσάρων ημερών από τότε που ο τουρκικός στρατός έφτασε στην πόλη, μέχρι την μέρα πριν από την έναρξη της φωτιάς (9-12 Σεπτεμβρίου).
Στο Β, το Γ και το Δ Κεφάλαιο παρουσιάζεται αναλυτικά, μέσα από ξένα ντοκουμέντα και μαρτυρίες, η πορεία της φωτιάς κατά τις τρεις μέρες (13-15 Σεπτεμβρίου1922) που κατέκαψε την πόλη.
Στο Ε΄ Κεφάλαιο δίνονται απαντήσεις σε τέσσερα σημαντικά ερωτήματα που αφορούν τη φωτιά: 1) η αρχή και το τέλος της φωτιάς, 2) τα αποτελέσματα της φωτιάς, 3) η (μη) εμπλοκή/γνώση του ίδιου του Κεμάλ Ατατούρκ για τη φωτιά και 4) η (μη) δράση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της πόλης.
Στο ΣΤ και τελευταίο Κεφάλαιο παρουσιάζονται δεκάδες μαρτυρίες ξένων ,αλλά και Τούρκων που παραδέχονται ως ενόχους τους Τούρκους στρατιώτες και τους πολίτες της Σμύρνης ως εμπρηστές της πόλης.
Τίποτα δεν μπορεί πια να κρύψει την αλήθεια που για εκατό χρόνια διαστρεβλώνουν οι Τούρκοι. Η πυρπόληση και η καταστροφή της Σμύρνης δεν ήταν τυχαίο γεγονός αλλά εσκεμμένη ενέργεια προκειμένου οι Έλληνες της Σμύρνης να οδηγηθούν μακριά από την προαιώνια εστία τους..
Το χρονικό της πυρπόλησης της Σμύρνης όπως δε γράφτηκε ποτέ μέχρι σήμερα.
Διαβάστε το.
Ο ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2006, ύστερα από πολυετείς σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο, ενώ το 2015 βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών η διδακτορική διατριβή του σχετικά με το μεσαιωνικό Ναύπλιο. Διακρίνεται για την αγάπη που έχει για το βιβλίο και ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργική γραφή. Έχει συγγράψει με επιτυχία περισσότερα από σαράντα βιβλία (μυθιστορήματα, βιβλία για παιδιά και εφήβους, διηγήματα, ιστορικά έργα και δοκίμια), μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη μεταφραστεί στο εξωτερικό.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.