Στο βιβλίο του Στέφανου Δορμπαράκη, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, ξεδιπλώνεται το οδοιπορικό δύο φίλων, του Κωνσταντίνου και του Δημήτρη. Ο Κωνσταντίνος από έμβρυο, ήταν ξεχωριστός. Ο ήχος της καρδιάς του, το κλάμα του, όλα μελωδικά και τα μουσικά όργανα στα χέρια του μέσα σε λίγη ώρα, έπαιρναν πνοή και ζωντάνευαν.
Όνειρό του ήταν να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και να γνωρίσει τη μουσική παράδοση κάθε γωνιάς της χώρας. Ο φίλος του Δημήτρης, με πάθος για την παράδοση, έμελλε να γίνει συνοδοιπόρος του, σε ένα ταξίδι μεστό σε συγκινήσεις, γνώσεις, ήθη και έθιμα από όλη την Ελλάδα.
Τα μέρη που επισκέφτηκαν, πολλά, αξιόλογα και θαυμαστά.


Η Κάρπαθος με την καρπάθικη λίρα της.
Η Κρήτη με τα γραφικά σοκάκια, τη ντοπιολαλιά, τη ρακή και τη δική της ξεχωριστή λύρα.
Η Αμοργός με το βιολί, το λαούτο και το ρακόμελο, την αμοργιανή πατινάδα και το μπλε της θάλασσας που μαγνητίζει.
Η γραφική Ικαρία με τα καλντερίμια της, το θεϊκό κρασί της, τα γλέντια με τη τσαμπούνα και τον ικαριώτικο χορό της.
Η Λέσβος με το ούζο της, τις σμυρναίικες επιρροές της, το σαντούρι με τους μαγευτικούς του ήχους και τις νόστιμες σαρδέλες Καλλονής.
Η πατρίδα του μυθικού Ορφέα Θράκη, οι Μάρηδες, το έθιμο του Κλήδονα, η γκάιντα, ο ζωναράδικος και οι άλλοι παραδοσιακοί θρακιώτικοι χοροί.
Η Μακεδονία με τα ιδιαίτερα έθιμά της, τα χάλκινα τις Γουμένισας και τη γιορτή του κρασιού με τους τοπικούς χορούς και τα τραγούδια της.
Η ένδοξη Πίνδος, με τα κοπάδια από πρόβατα, τους βοσκούς με τις φλογέρες τους και τους Σαρακατσαναίους.
Η όμορφη Ήπειρος με τα αμέτρητα γεφύρια της, τα κρυστάλλινα νερά της, το Ζαγόρι, το Πάπιγκο, τα παραδοσιακά τοπικά της όργανα και τα ξακουστά τραγούδια της που ευφραίνουν τις καρδιές μας.
Η Κέρκυρα με τον Άγιο Σπυρίδωνα, τους πάντα χαμογελαστούς της διαβάτες, τις τραγουδιστές τους ομιλίες, τα καντούνια και τις καντάδες της.
Το εμβληματικό Μεσολόγγι, με τα πανηγύρια του με ζουρνάδες και νταούλια και τις κλέφτικες μελωδίες του.


Τερματικός σταθμός, η Μάνη με τα ξακουστά της μοιρολόγια που ανατριχιάζουν και τα αξιοθαύμαστα κάστρα που την περιβάλλουν απ’ άκρη σ’ άκρη.
Οι περιηγητές μας, ξέχειλοι από εικόνες, παράδοση και εμπειρίες, έφτασαν ξανά στην αφετηρία τους, έγιναν μάρτυρες πολλών και ποικίλων περιπετειών, έμαθαν την ιστορία της Ελλάδας, γεύτηκαν τοπικά εδέσματα και παρασύρθηκαν σε χορούς και σε ξέφρενα παραδοσιακά γλέντια.
Το αλησμόνητο ταξίδι τους θα κλείσει με ένα νοερό οδοιπορικό στα σοκάκια της Ανατολής, σε μπερδεμένες ευωδίες αλλοτινών χρόνων και όλο αυτό το συνονθύλευμα θα κατέχει για πάντα μια ξεχωριστή θέση στην ψυχή τους.

Πραγματικά το εν λόγω βιβλίο το απόλαυσα. Ήταν σαν να ήμουν παρέα με τα παιδιά και ταξιδεύαμε μαζί στην Ελλάδα. Όμορφες περιγραφές, ήθη και έθιμα για τα οποία δεν έχουμε ακούσει και η ιδιαίτερη εικονογράφηση του βιβλίου από τη Χριστίνα Παπαθέου – Δουληγέρη, επηρεασμένη από χριστιανικές εικόνες ικανή να σε γαληνεύσει, το κατατάσσει ψηλά στη λίστα των βιβλίων που ξεχωρίζω.
Σε μια εποχή που τα νέα παιδιά σπάνια ασχολούνται με την παράδοση, το βιβλίο είναι ικανό να αφυπνίσει μικρούς και μεγάλους και να αποτελέσει δέλεαρ για την επιστροφή μας στις ρίζες μας.

Ο Στέφανος Δορμπαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α. και διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής. Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, με μεγάλες διακεκριμένες ορχήστρες τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, με το Εθνικό Θέατρο, με την Εθνική Λυρική Σκηνή, ενώ ως δάσκαλος έχει διδάξει στην Πρωτοβάθμια Ιδιωτική Εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε γνωστά μουσικά συγκροτήματα παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει -ως μουσικός εκτελεστής, ερμηνευτής και χορωδός – λάβει μέρος σε σημαντικό αριθμό ηχογραφήσεων.
Παράλληλα διδάσκει σε σεμινάρια-εργαστήρια παραδοσιακής μουσικής ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει αναλάβει πολλές μουσικές επενδύσεις παιδικών, και όχι μόνο, παραμυθιών γράφοντας ο ίδιος μουσική. Έχει συνθέσει ακόμα μουσική για ταινίες μικρού μήκους σε διάφορα φεστιβάλ εντός κι εκτός Ελλάδας.
Το 2016 κυκλοφορεί την πρώτη του ανεξάρτητη δισκογραφική απόπειρα με τίτλο: «λευκό γράμμα» από τις μουσικές παραγωγές ‘Μελωδικό Καράβι’ αποτελούμενη από πρωτότυπες οργανικές συνθέσεις του ιδίου, ενώ παράλληλα μέχρι σήμερα έχει συγγράψει έξι βιβλία. Αυτό το διάστημα ολοκληρώνει τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο οργανικής μουσικής ο οποίος θα κυκλοφορήσει εντός του 2023.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ακολουθείν.