Παρουσίαση Βιργινία Αυγερινού
Μφρ: Δέσποινα Δρακάκη

«Ένα αξέχαστο συγγραφικό ντεμπούτο για ανθρώπους που προσπαθούν να ζήσουν μια κανονική ζωή σε ταραγμένους καιρούς».

Στις 22 Ιουν 2023, οι εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφόρησαν το συγγραφικό ντεμπούτο της Λουίζ Κένεντι με τίτλο ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ, σε μετάφραση Δέσποινας Δρακάκη.

Η ΛΟΥΙΖ ΚΕΝΕΝΤΙ, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη έξω από το Μπέλφαστ. Οι ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, το οποίο διακρίθηκε ως το Ντεμπούτο της Χρονιάς στα British Book Awards, ως το Μυθιστόρημα της Χρονιάς στο πλαίσιο των An Post Irish Book Awards, ενώ συμπεριλαμβανόταν στη βραχεία λίστα για το Women’s Prize for Fiction, για το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα των βιβλιοπωλείων Waterstones και για το αντίστοιχο Βραβείο των βιβλιοπωλείων Barnes and Noble. Είχε προηγηθεί η συλλογή διηγημάτων της The End of the World Is a Cul de Sac, η οποία τιμήθηκε με το John McGahern Prize. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα όπως The Guardian, The Irish Times, αλλά και στο BBC Radio 4. Πριν ξεκινήσει τη συγγραφική της καριέρα, πέρασε σχεδόν τριάντα χρόνια δουλεύοντας ως σεφ. Ζει στο Σλάιγκο, στη βορειοδυτική Ιρλανδία.

[…Κάποιος την αγγίζει στο μπράτσο. Ο άντρας με τα μικρά γυαλιά. Δεσποινίς Λάβερι, λέει. Με θυμάστε; […]

[…Η παμπ ήταν σε έναν παράδρομο στο τέλος της κεντρικής οδού. Πίσω της δέσποζε ο πύργος του ρολογιού που στεκόταν ακόμη στον χώρο του κατεστραμμένου μοναστηριού και μπροστά της εκτεινόταν ένα χαμηλό συγκρότημα εργατικών κατοικιών. Διέσχισε το κακοφωτισμένο πάρκινγκ όπου βρισκόταν σταθμευμένο το μικρό κόκκινο Renault της, κοντά στην υπόγεια διάβαση η οποία περνούσε κάτω από τον καινούργιο αυτοκινητόδρομο διπλής κυκλοφορίας που οδηγούσε στην ακτή του όρμου. Φωνές αντηχούσαν στο τσιμεντένιο τούνελ, καύτρες στραφτάλιζαν στο σκοτάδι. Μια αψιά μυρωδιά αναδινόταν από το νερό, το βουητό που ερχόταν πριν από την άνοδο της παλίρροιας, λιπαρό και λασπώδες…]


Εκτός από έναν σύντομο πρόλογο και επίλογο που αφορά στο 2015, όλο το έργο διαδραματίζεται τη δεκαετία του ΄70, στη Βόρεια Ιρλανδία και εκτείνεται σε 30 κεφάλαια. Η κύρια ιστορία είναι η σχέση που ξεκινά ανάμεσα στην Κούσλα και τον πολύ μεγαλύτερο της άντρα, τον Μάικλ. Η ιστορία παρακολουθεί τη ζωή των ηρώων και εμείς μπορούμε να δούμε πώς επηρεάστηκαν οι ζωές τους από τις ταραχές της εποχής στο Μπέλφαστ.

Σε έναν τόπο και μια εποχή όπου περισσότερη σημασία έχει η προέλευση παρά οι πράξεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Στη σκιά των Ταραχών, μέσα σε καθημερινές αναφορές περιστατικών βίας, η 24χρονη Κούσλα ζει με τη μάλλον αλκοολική μητέρα της μια ήσυχη ζωή σε μια μικρή πόλη κοντά στο Μπέλφαστ. Την ημέρα διδάσκει σε ένα Καθολικό δημοτικό σχολείο και τα βράδια σερβίρει στην παμπ της οικογένειας, την οποία κουμαντάρει ο αδερφός της. Εκεί συναντά τον Μάικλ Αγκνιού, Προτεστάντη, δικηγόρο, παντρεμένο, με τα διπλάσια χρόνια της. Σε ένα μέρος όπου η αγάπη δεν απέχει πολύ από τη βία, η συνάντησή τους θα αλλάξει για πάντα τη ζωή και των δύο. Η Κούσλα αφήνεται να παρασυρθεί στον κόσμο του και να ξεπεράσει όρια που ποτέ δεν πίστευε ότι θα διάβαινε. Παράλληλα, ο πατέρας ενός μαθητή της, του Ντέιβι, ξυλοκοπείται άγρια, πυροδοτώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων που θα απειλήσει όσους και όσα επιθυμεί η Κούσλα να συγκρατήσει και να προστατεύσει.

Μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης και περίπλοκων σχέσεων των ηρώων, γραμμένη σε τριτοπρόσωπη αφήγηση με μαεστρία από μια πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέα που ήρθε και τάραξε τα νερά της σύγχρονης ξένης λογοτεχνίας. Το βιβλίο δικαίως έχει βραβευτεί και έχει ήδη αποσπάσει τα βραβεία BRITISH BOOK AWARDS 2022 και MCKITTERICK PRIZE 2023 και είναι σίγουρο ότι θα κατακτήσει και το ελληνικό αναγνωστικό κοινό.