Παρουσίαση Βιργινία Αυγερινού

Ο Χρύσης και η μυστηριώδης τριπλή εξαφάνιση
Δήμητρα Χαραλάμπους – Εικονογράφηση Βασίλης Γρίβας

Ο Χρύσης και η μυστηριώδης τριπλή εξαφάνιση της Δήμητρας Χαραλάμπους σε εικονογράφηση Βασίλη Γρίβα, κυκλοφόρησε από την Ελληνοεκδοτική.

Η Δήμητρα Χαραλάμπους, με πτυχίο και μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Αγωγής, διδάσκει σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα βιβλία της βρίσκονται στις βραχείες λίστες Κρατικών Βραβείων Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας, ενώ έργα της έχουν διακριθεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου – IBBY Cyprus. Ασχολείται ενεργά με τον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, εφαρμόζοντας δράσεις φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

[Όταν έφεραν τον Χρύση πρώτη μέρα στο σπίτι, τα πράγματα ήταν κρίσιμα. Ο μπαμπάς γκρίνιαζε ακατάπαυστα πως δεν ήταν καθόλου καλή ιδέα αυτό το δώρο και πού ξανακούστηκε να δίνουν στις βαφτίσεις… ζωντανές μπομπονιέρες. Η μαμά έβρισκε την ιδέα πολύ χαριτωμένη, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν θα ανακατευόταν καθόλου με τη φροντίδα του. Η Βαρβάρα διαμαρτυρόταν εκ των προτέρων πως δεν είχε χρόνο να φροντίζει άλλο ένα πλάσμα μέσα στο σπίτι. Τα τρίδυμα, από την άλλη, κατενθουσιάστηκαν που απέκτησαν επιτέλους, έστω κι από σύμπτωση, ένα κατοικίδιο. Χρόνια τώρα παρακάλαγαν τους γονείς τους να τους πάρουν ένα, αλλά οι προσπάθειες έπεφταν πάντα στο κενό: «Αποκλείεται» έκοβε με τη μία τη συζήτηση ο μπαμπάς…]

Ο χρύσης είναι ο κύριος πρωταγωνιστής του βιβλίου και είναι ένα χρυσόψαρο. Είναι το κατοικίδιο μιας οικογένειας με τρία υπέροχα παιδιά, της οικογένειας Αρίσταρχου, που έφτασε απρόσκλητο στο σπίτι τους, καθώς ήταν η μπομπονιέρα μιας βάφτισης! Η Άννα, ο Αποστόλης και η Αγγελική, τα τρίδυμα της οικογένειας μετά από πολύ ψάξιμο και πολλές προτάσεις, το βάφτισαν Χρύση.
[«Καλώς όρισες, λοιπόν, στο σπιτικό μας, Χρύση» τον χαιρέτησε η Αγγελική, χτυπώντας διακριτικά τη γυάλα που τον φιλοξενού- σε. «Θα περάσεις τέλεια μαζί μας». Ο Χρύσης έκανε μια αργή στροφή μέσα στο γυάλινο σπιτικό του και σκέφτηκε πως, αν μη τι άλλο, αυτή η συγκατοίκηση θα είχε ενδιαφέρον. Και όχι μόνο…]

Τα τρίδυμα αγαπούν πολύ τις μοναδικές συλλογές τους, την πολυάσχολη νταντά τους, τη Βαρβάρα, και το χρυσόψαρό τους, τον Χρύση, που περιφέρεται παρατηρητικό και περίεργο στο μεγάλο ενυδρείο του σαλονιού. Παράξενα μπλεξίματα ξεκινούν, όταν, επιστρέφοντας από ένα απίθανο ταξίδι στο εξωτερικό, τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι οι συλλογές τους έχουν εξαφανιστεί! Ποιος άραγε τις πήρε; Τι γνωρίζουν οι τρεις ηλικιωμένοι ένοικοι του κάτω ορόφου; Πόσα είδε ο Χρύσης και πώς θα μπορέσει να τα αποκαλύψει;

Οι πολυάσχολοι γονείς, τα υπέροχα παιδιά, η νταντά τους, οι ηλικιωμένοι συνταξιούχοι γείτονες με τον πολύ ελεύθερο χρόνο που ζουν στον κάτω όροφο, ο αστυνομικός που καλείται να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης των συλλογών και κυρίως ο Χρύσης, ο οποίος αν και είναι σιωπηλός, από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του μας δείχνει μια άλλη οπτική γωνία όλα όσα συμβαίνουν στο σπίτι της οικογένειας Αρίσταρχου. Ήρωες όλοι μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ιστορίας.

Ένα καλογραμμένο και πρωτότυπο βιβλίο μυστηρίου, γραμμένο με χιούμορ για παιδιά από 8 ετών και άνω, σε μια έκδοση 104 σελίδων με μαλακό εξώφυλλο για τη βιβλιοθήκη των μικρών αναγνωστών μας.

Δασκάλα για μια μέρα, Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου
Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος, ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

Νέο βιβλίο από την πολυγραφότατη Γιώτα Αλεξάνδρου με τίτλο Δασκάλα για μια μέρα σε εικονογράφηση Χρύσας Σπυρίδωνος, κυκλοφόρησε από την Ελληνοεκδοτική.

[«Κυρία, να γίνω δασκάλα; Θέλω να γίνω δασκάλα. Σε παρακαλώ». «Εντάξει, Μάρκο, για σήμερα». Ο τετράχρονος ατσίδας παίρνει φόρα. «Ποιος άλλος θέλει να γίνει δασκάλα;» Ένα ντόμινο από ενθουσιασμένα χέρια απλώνεται στην τάξη. «Εγώ! Εγώ! Εγώ!» «Αύριο εσείς. Θα παίξουμε το παιχνίδι της ησυχίας». Ο νέος δάσκαλος αρχίζει να κόβει βόλτες. Κρατάει ένα στέμμα…[…]… «Κύριε Μάρκο, θα μας διαβάσεις ένα παραμύθι;» «Δεν ξέρω να διαβάζω». «Αφού είσαι δασκάλα. … Δάσκαλος». «Δεν ξέρω να διαβάζω. Κυρία, θα μας διαβάσεις εσύ;» Αλλάζει γνώμη. «Όχι, θα σας πω». Παίρνει ένα αυτοσχέδιο βιβλίο που έφτιαξε το πρωί, γυρίζει τις λευκές σελίδες κι αρχίζει να αφηγείται…]

Πώς θα ήταν η ζωή στο σχολείο, αν η δασκάλα έπαυε για λίγο να είναι… δασκάλα; Αν κάθε μέρα στη θέση της ήταν κι ένα άλλο παιδί; Αν η φαντασία και η περιέργεια των παιδιών είχαν τον πρώτο λόγο;
Μια ιστορία για την αξία της δημιουργικής σκέψης και της φαντασίας σε ένα σχολείο που δίνει στα παιδιά τον χώρο και τον χρόνο να εκφραστούν, να πειραματιστούν και να ανθίσουν. Στο σχολείο της καρδιάς μας.

Μια πολυτελής και σκληρόδετη έκδοση 40 σελίδων για παιδιά από 4 ετών και άνω. Για τον τρόπο που ένα σχολείο θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα και να μετατρέψει τα παιδιά σε ανθρώπους με κρίση, φιλοδοξίες, αγάπη για το βιβλίο και τη γνώση γενικότερα. Για τους αυτοχέδιους τρόπους της μάθησης και τους ευφάνταστους τρόπους που αυτή μπορεί να γίνει πρώτα ένα παιχνίδι και μετά τρόπος ζωής. Και για το πώς η γνώση μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Το βιβλίο διαθέτει και QRCode μέσω του οποίου τα παιδιά μπορούν να ακούσουν την απολαυστική αφήγηση της ιστορίας με τη φωνή της ίδιας της συγγραφέως.