Συγγραφέας και εικονογράφος αντίστοιχα της παιδικής σειράς «Μυθικοί ήρωες» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Μια υπέροχη πραγματικά σειρά με εικονογραφημένα ποιήματα των περιπετειών των μυθικών ηρώων που διαβάζουν και λατρεύουν οι μικροί αναγνώστες, μας έδωσαν η Σοφία Κομηνέα που επιμελήθηκε τα κείμενα και ο Ανδρέας Γιοβάνος που έκανε την εικονογράφηση και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

1) Επιλέξατε να ασχολθείτε με τους μυθικούς ήρωες που λατρεύουν όλα τα παιδιά! Θα ακολουθήσουν κι άλλα βιβλία στην ίδια σειρά;

Σ.Κ: Στόχος και φιλοδοξία μας είναι να ακολουθήσουν κι άλλα παιδικά βιβλία της σειράς των μυθικών ηρώων. Έχουμε ήδη αρχίσει να δημιουργούμε τη δεύτερη τριλογία, η οποία θα περιλαμβάνει τις βιογραφίες των Οδυσσέα, Ιάσονα και Περσέα. Θα ακολουθήσουν κι άλλα ώσπου να εξαντλήσουμε τη θεματική των μυθικών ηρώων, αν και αυτό είναι δύσκολο καθώς η μυθολογία μας είναι ανεξάντλητη.
A.Γ: O ενθουσιασμός μας δεν τελειώνει με τους πρώτους τρεις ήρωες. Υπάρχει πολλή όρεξη για συνέχεια.

2) Πιστεύετε ότι βοηθάει περισσότερο η μορφή μικρών ποιημάτων με την υπέροχη εικονογράφηση τους μικρούς αναγνώστες ώστε να γνωρίσουν την ελληνική μυθολογία;

Σ.Κ: Το κείμενο είναι γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο με ομοιοκαταληξία.
Αυτός ο τρόπος γραφής δελεάζει τα παιδιά, τα βοηθάει να αποστηθίζουν ολόκληρες φράσεις ή ακόμα κι ολόκληρα στιχάκια με αποτέλεσμα να θυμούνται τις ιστορίες και να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους με ευχάριστο τρόπο. Αποκτά έτσι το κείμενο μια μελωδικότητα και ένα λυρισμό που είναι πιο κοντά στην ψυχοσύνθεση και την ευαισθησία των παιδιών, ‘μαλακώνει’ την ψυχή τους και τα απομακρύνει λίγο απο τον σημερινό τεχνοκρατικό τρόπο ζωής. Παράλληλα με το στίχο, η εικονογράφηση εντυπωσιάζει τα παιδιά με αποτέλεσμα να αποτυπώνουν ευκολότερα την ιστορία του κάθε ήρωα και τους δίνει τη δυνατότητα να κατανοούν καλύτερα το κείμενο.
A.Γ: Θεωρώ πως ένας απο τους λόγους που καθιστούν τον έμμετρο λόγο πολύ βοηθητικό στην κατανόηση της ιστορίας για τα παιδιά, είναι πως η ηχητική αρμονία και η ευεξία που προκαλεί οδηγεί τα παιδιά στην επανάληψη και τελικά στην αποστήθιση. Έμεινα έκπληκτος από την ταχύτητα με την οποία τα ανηψάκια μου αποστήθισαν τα βιβλία.

3) Θα σας άρεσε να γράψετε ένα παραμύθι βασισμένο στη δική σας φαντασία μέσα απο εικονογραφημένη αφήγηση;

Σ.Κ: Ναι, θα μας άρεσε, το σκέφτομαστε να το κάνουμε αλλά όχι τώρα. Αυτή την εποχή προτεραιότητα έχει η σειρά των μυθικών ηρώων. Είναι ένα εγχείρημα που μας προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό και ευχαρίστηση.
Α.Γ: Συμφωνώ.

4) Η εικόνα βοηθάει τη φαντασία των παιδιών να ταυτιστεί με τους ήρωες που διαβάζει. Τι είναι πιο σημαντικό για εσάς, το κείμενο ή η εικόνα αν έπρεπε να διαλέξετε να αφηγηθείτε μια ιστορία με το ένα μόνο σκέλος;

Α.Γ: Κατά τη γνώμη μου λόγος και εικόνα, μαγεία και λογική, μύθος και πραγματικότητα οφείλουν να συνυπάρχουν αρμονικά και αδιαχώριστα στα παιδικά βιβλία, συμβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο στην ψυχαγωγία και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Παράλληλα, η σύγχρονη αισθητική άποψη στην εικονογράφηση που παραπέμπει σε κόμικς, που ξεφεύγει από τα κλασικά πρότυπα και μιλάει στο ‘σήμερα΄, θεωρώ πως καθιστά πιο ‘οικεία’ και εύκολη την ταύτιση των παιδιών με τους ήρωες και την κατανόηση της ιστορίας.
Σ.Κ: Θεωρώ ότι το ένα συμπληρώνει το άλλο. Η τέχνη του λόγου με την τέχνη της ζωγραφικής ή της τεχνοτροπίας του σκίτσου στη συγκεκριμένη περίπτωση συλλειτουργούν, ενισχύοντας την αντιληπτική ικανότητα του παιδιού. Οι εικόνες διαθέτουν αφηγηματική λειτουργία η οποία ενισχύοντας το κείμενο, συμβάλλουν αποτελεσματικά στην εξέλιξη της ιστορίας. Σκοπός μας είναι, μέσω αυτού του συνδυασμού εικόνας και στίχου να ψυχαγωγήσουμε τα παιδιά αλλά και να τα ευαισθητοποιήσουμε περνώντας τους ηθικά και αισθητικά μηνύματα.

5) Να περιμένουμε να σας δούμε και σε κάποιο άλλο είδος πέρα από τα παιδικά παραμύθια. Κάποιο παιδικό διήγημα ή ενδεχομένως ένα μυθιστόρημα ενηλίκων;

Σ.Κ: Ναι. Θέλω και νιώθω την ανάγκη να ασχοληθώ και με μυθιστόρημα ενηλίκων.
Α.Γ: Θα προσέθετα στη λίστα κι ένα comic album ή graphic novel.

Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι καλή επιτυχία!
Ευχαριστούμε κι εμείς πολύ για τη συνέντευξη και ευχόμαστε να ευχαριστηθούν τα παιδιά την ανάγνωση των βιβλίων όσο κι εμείς!

ΣΟΦΙΑ ΚΟΜΗΝΕΑ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΟΒΑΝΟΣ
Ο Ανδρέας Γιοβάνος γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι αρχιτέκτονας και σκιτσογράφος. Σπούδασε στο τµήµα Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και είναι συνιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου GNB Architects, µε έδρα στην Αθήνα και τη Μύκονο.

kominea giovanos

Η Σοφία Κοµηνέα γεννήθηκε στην Καλαµάτα και είναι απόφοιτος του τµήµατος Ευρωπαϊκού Πολιτισµού του Ε.Α.Π. µε µεταπτυχιακό στο τµήµα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών. Έχει τελειώσει δραµατική σχολή και εργάζεται ως ηθοποιός.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Θησέας

thiseas
Κείνα τα χρόνια τα παλιά που ζούσαν Βασιλιάδες…

Τις περιπέτειες του Θησέα που ήτανε χιλιάδες ευθύς θα εξιστορίσουμε σε μερικές αράδες.

Αριάδνη και Μινώταυρος, Προκρούστης και Θησέας, Διόνυσος, θεά Αθηνά, Μίνωας και Αιγέας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ηρακλής

hraklhs

Κείνα τα χρόνια τα παλιά που ημίθεοι υπήρχαν…

Το βίο του ήρωα Ηρακλή θα σας αφηγηθούμε, τους άθλους του τους δώδεκα μαζί εδώ θα δούμε.

Λερναία Ύδρα, Κέρβερος, λιοντάρι της Νεμέας, ελάφι της Αρτέμιδος, Ήρα και Ευρυσθέας!

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Αχιλλέας

axileas

Κείνα τα χρόνια τα παλιά με τους πολλούς πολέμους…. Τον Αχιλλέα τον τρανό, τον μέγα Μυρμιδόνα, θα σας παρουσιάσουμε με λόγια και εικόνα. Έκτορας, Κάλχας, Πρίαμος, Πάτροκλος κι Αχιλλέας, Ελένη κι Αγαμέμνονας, Θέτιδα κι Οδυσσέας.