Πιο Δυνατή Κι Απ’ το Μίσος, Καριδάδ Μπράβο Άδαμς

Είδος: Aισθηματικό Εποχής

pio_dinati_kai_apo_to_misos
Βαθμολογία: 9/10

http://stonasterismotouvivliou.blogspot.gr/2015/09/blog-post_2.html

από την Ελισσάβετ Μαρία Δέδε

Εκδότης: Ωκεανός
Μετάφραση: Ιφιγένεια Σταροπούλου
Επιμέλεια: Ανθή Μπίσσα
Σελίδες: 434
ISBN: 9786185104191
Ημ. Έκδοσης: 17/10/2014
Τιμή στην αγορά 14,91 -13,42 ευρώ

Η Καριδάδ Άνταμς, που μεσουράνησε στα λογοτεχνικά δρώμενα της Λατινικής Αμερικής στα χρόνια του ’60, χάρισε μεταξύ άλλων,στο κοινό ένα υπέροχο αισθηματικό μυθιστόρημα διαποτισμένο με άρωμα Ανατολής, που τώρα εκδίδεται από τις εκδόσεις Ωκεανός…
Πρόκειται για το βιβλίο “Πιο Δυνατή απ’το Μίσος” ένα ρομάντζο εποχής βγαλμένο από τις “Χίλιες Και Μια Νύχτες”

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Το Μαρόκο- μέσα του αιώνα- τελεί υπό γαλλική επικυριαρχία.
Ο Σουλτάνος , προσπαθεί να καταστείλει έναν ισχυρό θύλακα επαναστατών με τη βοήθεια του Γάλλου διοικήτή που έχει εγκατασταθεί με τις δύο του κόρες στην πόλη της Ουλέντ Ράφα.
Μια σύλληψη όμως πυροδοτεί προσωπική βεντέτα ανάμεσα στον αδιάλλακτο Γάλλο συνταγματάρχη Ντορέ και τον σκληροτράχηλο αρχηγό όλων των φυλών της ερήμου , Άσαμ αλ Κεμπίρ.
Ο τρομερός Άσαντ θα ζητήσει εκδίκηση, αιχμαλωτίζοντας την κόρη του διοικητή Ντορέ, την τρυφερή Αντριάνα, επιβεβαιώνοντας τη φήμη του ως “Λιοντάρι της Ερήμου”.
Παρότι ανίσχυρη στα χέρια του, η περήφανη Αντριάνα θα μαλακώσει σταδιακά την καρδιά του ανυπότακτου σείχη, που θα βρεθεί τρομακτικά διχασμένος ανάμεσα στον απροσδόκητο έρωτά του “για μια λευκή” και στο χρέος του απέναντι στον λαό του…
Θα αποδειχθεί η αγάπη κι η λαχτάρα για την ειρήνη πιο δυνατή από το μίσος;

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Υπέροχο, γεμάτο συναισθήματα και αμείωτη ένταση ως την τελευταία του σελίδα, το Πιο Δυνατή Κι Απ’το μίσος είναι ένα βιβλίο πλημμυρισμένο πάθος και όμορφα ηθικά διδάγματα!!!!
Η πεμπτουσία του ρομάντζου εποχής, που δύσκολα θα αφήσει μια αναγνώστρια ασυγκίνητη!
Σκηνοθετημένο κινηματογραφικά, το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά μιας ρομαντικής ιστορίας αγάπης και πολέμου…
Ένας σαρωτικός έρωτας, που εγείρει διλήμματα συνείδησης σε ένα εξωτικό σκηνικό γεμάτο κίνδυνο, μίσος και αγωνία!
Η Λατινοαμερικάνα συγγραφέας Καριδάδ Άδαμς αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά μετρ του είδους και χειρίζεται υποδειγματικά το μοτίβο της αντίθεσης:
Η ξανθιά καλλονή γοητεύει τον χαλκόχρωμο Μαροκινό σείχη ενώ οι ντελικάτοι τρόποι της κι η τρυφερή της καρδιά κερδίζουν ολοκληρωτικά την καρδια του σκληροτράχηλου πολεμιστή…
Η ιστορία έχει κορμό της την αιχμαλωσία μιας “ανίσχυρης κοπέλας” από τον αμείλικτο αρχηγό των επαναστατών και τη συγκλονιστική αγάπη που ανθίζει ανάμεσά τους – ερήμην τους…
Με μια ψυχαναλυτική διάθεση θα μπορούσαμε εδώ να διακρίνουμε στην πιο γοητευτική του εκδοχή αυτό που η επιστήμη της Ψυχολογίας ονομάζει “σύνδρομο της Στοκχόλμης”, (δηλαδή την συναισθηματική προσκόλληση ενός ομήρου στον διαφεντευτή της μοίρας του).
Αυτή η εξάρτηση της γλυκιάς πρωταγωνίστριας από τον απαγωγέα της, προσδίδει στον έρωτα των δύο ηρώων απόλυτο χαρακτήρα και κρεσέντο συναισθηματων, ανυψώνοντας το αρσενικό στο βάθρο της ισχύος που κάθε κοπέλα φαντασιώνεται!
Το αίσθημα πάντως, εξελίσσεται σε μια πειστική κλιμάκωση με τις αναμενόμενος εξάρσεις και αναδιπλώσεις που εντείνουν την αγωνία για την έκβασή του…
Υπάρχουν σκηνές που κόβουν την ανάσα μέσα από τις διακυμάνσεις και την αλληλεπίδραση των ηρώων- και χωρίς καμιά καταφυγή στον ωμό αισθησιασμό που συναντάμε ασύστολα στη σύγχρονη γραφή.

Το άλλο στοιχείο που γοητεύει είναι το ηθικό διαμέτρημα κάποιων δευτερευόντων χαρακτήρων που πλαισιώνουν τους ήρωες , όπως ο θλιμμένος λοχαγός, η μικρή Γκειτά ή η ερωτευμένη ταβερνιάρισσα Πριμορόζα.

Ένα ακόμη ατού του βιβλίου είναι η σχεδόν κινηματογραφική ροή των σκηνών και η ανάδειξη του πολέμικου πνεύματος που διέπνεε αυτές τις επαναστατικές φυλές της Αραβίας, που σκιαγραφούνται με σεβασμό και ενδιαφέροντα στιγμιότυπα.
Επίσης προβάλλουν όμορφες εικόνες από τις οάσεις και τα παλάτια της ερήμου.
Η αφήγηση δεν είναι ακριβώς γραμμική, καθώς έχουμε ενίοτε μικρά άλματα στο χρόνο που επεξηγούνται με αναδρομές στο διάλογο των ηρώων.
Μόνο μια σκηνή θεωρώ ήταν παράλειψη να μην περιγραφεί σε “ζωντανό χρόνο” αδικαιολόγητο άλμα

Φυσικά, στο μυθιστόρημά μας δεν αποφεύγονται κάποια κλισέ ή κάποια ατοπήματα στην πλοκή όπως η εξιδανικευμένη γοητεία της πρωταγωνίστριας που επισκιάζει κάθε άλλη ύπαρξη γύρω της.
Εντούτοις οι χαρακτήρες είναι σμιλεμένοι ως έναν βαθμό- ειδικότερα ο Άσαμ, που παρουσιάζει αδυναμίες, διατηρώντας έναν ρεαλισμό.
Σκληρός, αλλά δίκαιος κι ακέραιος, ισχυρογνώμων και διεκδικητικός, αλλά πονετικός και αγωνιστής της ελευθερίας , ο Άσαμ γοητεύει.

Κάποιος, επίσης, μπορεί να διακρίνει στο βιβλίο αυτό έναν συντηρητισμό για τα μέτρα της εποχής μας ή μια ενδόμυχα ηθικοπλαστική τάση- με αξίες όμορφες ,μα ξεχασμένες , όπως η μακροθυμία, η συγχώρεση, η αξιοπρέπεια, η αυταπάρνηση..
Αυτό δικαιολογείται αφού το έργο γράφτηκε το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, που η κοινωνία ακολουθούσε άλλους αξιακούς κώδικες- κι αυτή ακριβώς ήταν η τάση στη λογοτεχνία- όχι απαραίτητα υποδεέστερη της σημερινής εποχής.

Ακόμη στο “Πιο Δυνατή Κι Απ΄το Μίσος” δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ιστορικές αναφορές ούτε ακριβής χρονικός προσδιορισμός του πλαισίου όπου εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα αυτό.
Κατανοούμε όμως ότι πρόκειται για την αποικιοκρατική πολιτική της Γαλλίας στα βόρεια αραβικά κράτη. (Τυνησία- Μαρόκο)
Η χρονική στιγμή συγγραφής δικαιολογεί και την επιλογή του αποικιοκρατούμενου Μαρόκου ως πεδίου δράσεως.
Ίσως το θέμα της μας ξενίζει λίγο, όμως μην ξεχνάμε ότι η Άδαμς δραστηριοποιήθηκε λογοτεχνικά στα μέσα του 20ου αιώνα, όπου άρχισαν να αναφύονται αυτονομιστικές κινήσεις στις αποικίες της Ασίας και της Β. Αφρικής.
Το Μαρόκο που υπήρξε γαλλικό προτεκτοράτο από το 1912 και πεδίο ανταγωνσμών ανάμεσα σε Ισπανία Γερμανία και Γαλλία.
Ο αραβικός εθνικισμός θέριεψε στο Μεσοπόλεμο κι εκεί πιθανολογώ πως τοποθετείται κι η ιστορία αυτή,αφού δε μιλα για τελική απελευθέρωση (καθώς η ανεξαρτησία του Μαρόκου ανακηρύχθηκε το 1956).
Όλα αυτά αποτελούν -μέσες άκρες το ιστορικό περίγραμμα στο Πιο Δυνατή Κι Απ’ το Μίσος, με τον έρωτα να κυριαρχεί ξεκάθαρα.

Σε κάθε περίπτωση είμαι βέβαιη πως θα το απολάυσετε ως ένα εξαίσιο δείγμα της κατηγορίας του..
Ως ένα αισθηματικό βιβλίο εποχής, που ταξιδεύει τον αναγνώστη, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις ,χαρίζοντάς του όμως, ατόφια συγκίνηση, ώρες έρωτα και πίστη ότι η Αγάπη μπορεί να αποδειχθεί Πιο Δυνατή Κι Απ’ το Μίσος ακόμη κι αν χρειαστεί θυσιάσει τον ίδιο τον εαυτό της για να το νικήσει…

Ελισσάβετ Δέδε

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

KARIDAD_MPRAVO_ADAMS
Η Καριδάδ Μπράβο Άδαμς γεννήθηκε στη Βιγιαερμόσα του Ταμπάσκο, από Κουβανέζους γονείς που και οι δύο ήταν ηθοποιοί. Έζησε αρχικά στην Κούβα και κατόπιν εγκαταστάθηκε στο Μεξικό όπου και γνώρισε τεράστια επιτυχία με το βιβλίο της Άγρια Καρδιά, για το οποίο χαρακτηρίστηκε ως η Μάργκαρετ Μίτσελ (Όσα παίρνει ο Aνεμος) της Λατινικής Αμερικής. Επί πολλά χρόνια αρθρογράφησε σε περιοδικά και σε εφημερίδες του Μεξικού. Έχει γράψει πολλά ρομάντζα, θεατρικά έργα και σενάρια για την τηλεόραση του Μεξικού και της Βενεζουέλας. Πέθανε το 1990 στο Μεξικό, έχοντας καταξιωθεί ως η πιο πολυδιαβασμένη συγγραφέας της Λατινικής μερικής.