Τον Απρίλη του 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα, το έκτο βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα, με ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο και τίτλο «Μυρωδιά από σανίδι».

Θέατρο και συγγραφή. Οι δύο ιδιότητες του Κώστα Κρομμύδα αποτυπωμένες με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Μια μυθοπλασία εμπνευσμένη από αξέχαστους έρωτες του θεάτρου και όχι μόνο. Έρωτες, γιατί αν και το βιβλίο επικεντρώνεται στον έρωτα του Νικόλα και της Λυδίας, ο συγγραφέας έχει πάρει στοιχεία και από άλλους μεγάλους θεατράνθρωπους, τα οποία αβίαστα και καλοδουλεμένα συνέδεσε στην δική του μια ιστορία.
Η Μάρω Κούρτη είναι η δημοσιογράφος που καταφέρνει με έναν παράξενο τρόπο να εξασφαλίσει μια συνέντευξη από τον μοναχικό και απομονωμένο, τώρα πια, Νικόλα Δούκα, τον μεγάλο ηθοποιό. Ο Νικόλας, μιλά στη νεαρή κοπέλα για την ζωή του, κυρίως για τον έρωτα που τον στιγμάτισε και για τη λατρεία του στο πρόσωπο της Λυδίας Ρενιέρη. Μιλά στο σήμερα για το χθες. Μιλάει για την Βασιλική του, για το θέατρο. Για τα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου και για την συμβολή του θεάτρου στον αγώνα και την αντίσταση ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις. Για τα παρασκήνια του θεάτρου. Για τα μυστικά, τα πείσματα, τις παρεξηγήσεις, τον εγωισμό, την μοναξιά. Για τα γεγονότα που καθόρισαν την εξέλιξη της σχέσης του με τη Λυδία. Κάπου εκεί και η Σμαράγδα. Οι συναντήσεις δημοσιογράφου και ηθοποιού συνεχίζονται. Μια ξεχωριστή σχέση ενώνει τη δημοσιογράφο με τον ηθοποιό, μια καταλυτική σχέση για την ίδια την Μάρω και για τον Νικόλα.

[… Η Λυδία… χαμογέλασε. «Αγαπώ το θέατρο, αγαπώ την μυρωδιά από σανίδι, αγαπώ να παίζουμε μαζί. Σανίδι και Νικόλας δεν ξεχωρίζουν πια στη ζωή μου. Αγαπώ αυτές τις μυρωδιές μαζί »…]

Αισθηματικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο θέατρο και τη ζωή, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Με ζωντανές εικόνες να σχηματίζονται στα μάτια του αναγνώστη. Η σκηνή, τα παρασκήνια, τα κόκκινα βελούδινα καθίσματα, τα καμαρίνια, το φουαγιέ, τα φώτα, η αυλαία, το χειροκρότημα. Η ζωή των ηθοποιών μας στο θέατρο. Η ζωή τους όταν τα φώτα σβήνουν και το θέατρο μένει άδειο. Άνθρωποι που ζουν τη δόξα, τον έρωτα, την προδοσία, την αγάπη, τον θαυμασμό, την αγωνία, την επιτυχία, την ασθένεια, τον φόβο και τόσα άλλα, όπως τόσος κόσμος. Συναισθήματα ηθοποιών πίσω από τα φώτα. Αληθινά, ανθρώπινα. «Το φανταστικό και το αληθινό ακροβατούν σε αυτό το βιβλίο», λέει ο συγγραφέας στο εισαγωγικό του σημείωμα και έτσι ακριβώς είναι. Ένα βιβλίο καλοδουλεμένο, με μεστή γραφή και σωστά δομημένη πλοκή. Γρήγορη ροή, χωρίς τίποτα να είναι περιττό. Με εναλλαγές στον χρόνο προκειμένου να γνωρίσουμε τα πάντα για τους ήρωές μας. Με ρεαλιστικούς διαλόγους και έντονα περιγραφικές εικόνες. Ακολουθήστε τον Νικόλα και την Λυδία στο διάβα της ζωής τους, έστω και αν η Λυδία δεν υπάρχει πια. Άραγε, έτσι θα τα περιέγραφε και η ίδια όλα όσα έζησαν, αν εκείνη έδινε συνέντευξη στη Μάρω;

«… Η ζωή του Νικόλα και της Λυδίας είχε δύο όψεις. Εκείνη που ο κόσμος γνώριζε και την άλλη που μοιράστηκαν οι δυο τους στο παρασκήνιο μιας αγάπης που δεν έσβησε ποτέ…»

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Στην Αθήνα του ’40, ένας έρωτας γεννιέται στο σανίδι, όταν η Δωδέκατη Nύχτα ενώνει τον Νικόλα και τη Λυδία στη σκηνή και τη ζωή. Ένας έρωτας που θα κρατήσει δεκαετίες, κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και με πτυχές που μένουν κρυφές, μέχρι τη μέρα που ο Νικόλας αποφασίζει να αποκαλύψει στη Μάρω τα κρυμμένα μυστικά.
Μια ζωή σαν θέατρο, γεμάτη ένταση, πάθος και δημιουργία, συνδέει τους δύο πρωταγωνιστές μέχρι την τελική αυλαία. Μια ζωή όπου «Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή. Κι όλοι οι άντρες κι οι γυναίκες είν’ απλώς ηθοποιοί». Μια ζωή γεμάτη μυρωδιά από σανίδι.
Μια ιστορία εμπνευσμένη από τους αξέχαστους έρωτες του θεάτρου και της μεγάλης οθόνης»