Γράφει: Ο Κώστας Τραχανάς

Δυο τύποι ο Ιβ και ο Βη, εμφανίζονται από το πουθενά καβάλα σε ένα ποδήλατο, καρφώνονται μ΄ αυτό πάνω στη λευκή πρόσοψη ενός περίεργου σπιτιού κι έπειτα ακολουθεί η απόλυτη ακατανοησία.
Δεν είναι σαφής ούτε ο χρόνος ούτε ο τόπος στην αφήγηση κι εντέλει οι ήρωες φαντάζουν λες και ξεφύτρωσαν απ΄ το πουθενά.
Μπερδεύουν το πραγματικό με τις φαντασιοσκοπίες και τις φαντασιοπληξίες τους.
Όλα είναι ένα κουβάρι στο μυαλό τους.
Φιλοσοφούνε σε σημείο παραφροσύνης.


Ο Βη σκηνοθετεί κυριολεκτικά την απομόνωσή τους χρησιμοποιώντας για υλικό τις αναμνήσεις από την πρότερη ζωή τους και κυρίως παράξενες ιστορίες από τον χώρο της τέχνης. Ο Ιβ, αμνήμων και πάσχων από αϋπνίες, πελαγοδρομεί μεταξύ σκηνοθεσίας και πραγματικότητας τροφοδοτώντας εν αγνοία του το υλικό της παράστασης. Θα καταφθάσει όμως η μέρα που η παράσταση θα λάβει τέλος.

Άραγε η πραγματικότητα τροφοδοτεί την παράσταση με γεγονότα ή τα γεγονότα της παράστασης παρεισφρέουν σιγά σιγά στην καθημερινότητά τους;
Μια απίστευτη ιστορία σε μια εποχή που τείνει να καθιερωθεί το απίστευτο, μια φάρσα που δεν χρειάζεται να είναι καν αλληγορία, ό,τι και να σου πουν σήμερα ακόμα κι αν δεν του φαίνεται, είναι αληθινό.


Ο Ευθύμης Σακκάς με αυτό το βιβλίο βγάζει τη γλώσσα του στην σοβαροφανή εποχή μας, ξεσκεπάζοντας όλα τα σουσούμια της.
Καλός τεχνίτης της αφήγησης ο συγγραφέας και εξαιρετικά καλός παρατηρητής, είρων, σαρκαστικός, οξυδερκής, με εξαιρετικό χιούμορ και πληθωρικός σε όλα του: φαντασία, απρόοπτα, αφηγηματικά μέσα, ζωή των ηρώων…
Πρόκειται για μια νουβέλα που κινείται μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, που εξυμνεί τη δύναμη της συντροφικότητας και που διερευνά την αλληλεπίδραση μεταξύ ζωής και τέχνης.

Ο Ευθύμης Σακκάς γεννήθηκε στην Άρτα το 1980. Η νουβέλα Ιβ & Βη είναι το τρίτο του βιβλίο. Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης έχουν κυκλοφορήσει οι νουβέλες «Σημειώσεις μιας έρπουσας προσωπικότητας» (2011) και «Τα κακώς κείμενα»(2015).