Το τρίτο βιβλίο του Sebastian Fitzek με τίτλο «Η ΘΕΣΗ 7Α», κυκλοφόρησε με ένα εξαιρετικό εξώφυλλο από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, σε μετάφραση Δέσποινας Κανελλοπούλου.


Τα 12.000.000 αντίτυπα σε 29 χώρες του κόσμου, καθιστούν τον Fitzek στους αγαπημένους συγγραφείς ψυχολογικών θρίλερ των αναγνωστών. Δικαίως και το ελληνικό αναγνωστικό κοινό αγκάλιασε τα βιβλία του και τον βράβευσε στα βραβεία public awards 2019, πριν από λίγες ημέρες, για το βιβλίο του «ΤΟ ΔΕΜΑ», που επίσης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.


Χαρακτηριστικό γνώρισμα στα έργα του το γεγονός πως «τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται». Αυτό συμβαίνει και σε αυτό το βιβλίο. Ανατροπές όχι μόνο ως προς την πλοκή, μα κυρίως στα πρόσωπα των ηρώων του. Είναι οι ήρωες του αυτοί που αρχικά φαίνονταν;
Κεντρικός ήρωας του έργου ο ευφυής ψυχίατρος Ματς Κρούγκερ. Ένας άνθρωπος που χάρη στην επαγγελματική του ιδιότητα έχει καταφέρει να βοηθήσει πολύ κόσμο, όχι όμως και τον ίδιο του τον εαυτό. Ο χαμός της συζύγου του του στοίχισε αφάνταστα και τον αποδιοργάνωσε. Έτσι από το Βερολίνο βρέθηκε στην Αργεντινή, αφήνοντας πίσω την κόρη του Νέλε και έκτοτε διατηρεί μαζί της μια τυπική επικοινωνία.


Η Νέλε, κάνει μια αλόγιστη ζωή με συνέπειες τόσο στην υγεία της, όσο και στην προσωπική της ζωή. Αποτέλεσμα, μια απρόσμενη εγκυμοσύνη. Λίγο πριν από τον τοκετό ο πατέρας της αποφασίζει να γυρίσει πίσω. Ο χρόνος τον πιέζει και θα πρέπει να ταξιδέψει με αεροπλάνο αυτή τη φορά. Όμως ο Κρούγκερ πάσχει από αεροφοβία. Γνώστης των θεραπειών ο ίδιος παρακολουθεί σεμινάρια διαχείρισης φόβου και μελετά στατιστικές μελέτες που αφορούν τα αεροπλάνα και τα αεροπορικά ταξίδια. Κλείνει τέσσερα εισιτήρια για το ταξίδι του, μεταξύ των οποίων και τη «θέση 7 Α», την πιο επικίνδυνη θέση της ατράκτου, προκειμένου να μείνει κενή. Οι κίνδυνοι του ταξιδιού έχουν ελαχιστοποιηθεί, όμως όχι και ό,τι κρύβουν οι ανθρώπινες ψυχές που είναι δίπλα μας.


Μετά την επιβίβαση του βρίσκεται αντιμέτωπος με τρεις καταστάσεις. Την καχυποψία του πληρώματος για τις τέσσερις θέσεις. Την προσφορά της «θέσης 7 Α» σε μητέρα που διαμαρτυρόταν για την μη ύπαρξη παιδικών καθισμάτων- Μήπως ήταν λάθος;- Και το κυριότερο, το τηλεφώνημα από άγνωστο που του αποκαλύπτει ότι στην ίδια πτήση βρίσκεται παλιός ασθενής του με βίαιες δολοφονικές φαντασιώσεις. Μια ανθρώπινη βόμβα ανάμεσα τους. Και ο Κρούγκερ πρέπει να την ενεργοποιήσει, προκειμένου να οδηγηθούν στον θάνατο όλοι οι επιβάτες και ο ίδιος αν θέλει η κόρη του Νέλε να μην βρει τραγικό θάνατο. Το δίλλημα μεγάλο. Σώζει δύο αγαπημένες ψυχές και καταδικάζει σε θάνατο εξακόσιες ή το αντίθετο; Τα λάθη και οι τύψεις του παρελθόντος, ο αμείλικτος χρόνος, το ποιος και το γιατί, ένας «αγώνας δρόμου» στην γη και στον ουρανό, στο αεροπλάνο και στο Βερολίνο. Θα ζητήσει από την Φέλι πρώην συνάδελφο του και όχι μόνο, να μάθει αν πράγματι η Νέλε έχει απαχθεί και ό,τι άλλο μπορεί, κι εκείνη με έναν «απρόσμενο» συνεργάτη θα ξεκινήσει τις έρευνες.


Ο χρόνος αδίστακτος. Θα προλάβει όσο το αεροπλάνο πετάει πάνω από τον Ατλαντικό και όχι πάνω από κατοικημένη περιοχή που τότε τα θύματα θα είναι πολύ περισσότερα; Ποιος κρύβεται πίσω από την απαγωγή και τον εκβιασμό; Πράγματι επιδιώκει την πτώση του αεροπλάνου; Και ο παλιός ασθενής; Και η επιβάτης που πήρε την θέση 7 Α; Τι κρύβει η θέση 7 Α; Και ποιος είναι ο «απρόσμενος» συνεργάτης της Φέλι; Πού τελικά θα οδηγήσει η αγωνιώδης προσπάθεια του Κρούγκερ για τις όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει;
Πολλά τα ερωτηματικά και οι ανατροπές σε αυτό το καταιγιστικό ψυχολογικό και κλειστοφοβικό θρίλερ το γεμάτο αγωνία και ένταση, με την κινηματογραφική γραφή, την πλούσια και καλοδουλεμένη πλοκή, τα μικρά κεφάλαια και την εξαιρετικά γρήγορη ροή μέχρι το δραματικό όσο και συγκλονιστικό φινάλε που θα συναρπάσει τους αναγνώστες.
‘Ένα συγκλονιστικό ψυχολογικό θρίλερ για τις προσωπικές επιλογές ενός ανθρώπου, τα ηθικά διλήμματα που καλείται να αντιμετωπίσει και την εναγώνια προσπάθειά του να λύσει το μυστήριο της θέσης 7Α και μαζί του ένα τρομερό παιχνίδι της μοίρας.

«Σας κρατήσαμε την 7Α. Την πιο επικίνδυνη θέση στο αεροπλάνο.
Ο διαπρεπής ψυχίατρος Ματς Κρούγκερ αναγκάζεται να υπερβεί τη φοβία του για τα αεροπλάνα, όταν η ετοιμόγεννη κόρη του Νέλε του ζητά να ταξιδέψει από την Αργεντινή στη Γερμανία.
Έχοντας παρακολουθήσει ένα σεμινάριο αντιμετώπισης της αεροφοβίας, ο Ματς επιβιβάζεται στην υπερατλαντική πτήση Μπουένος Άιρες-Βερολίνο. Σύντομα, όμως, θα διαπιστώσει ότι προετοιμάστηκε για τους λάθος φόβους: Αυτό που τον περιμένει δεν είναι ούτε αναταράξεις, ούτε βλάβη στον κινητήρα, ούτε κάποια τρομοκρατική απειλή.
Ένα τηλεφώνημα από κάποιον άγνωστο του αποκαλύπτει ότι στην ίδια πτήση βρίσκεται ένας παλιός ασθενής του. Ένας ασθενής με βίαιες, δολοφονικές φαντασιώσεις τον οποίο καλείται τώρα να υποκινήσει να πράξει το αδιανόητο· να οδηγήσει στον θάνατο τους εξακόσιους επιβάτες της πτήσης καθώς και τον ίδιο, αλλιώς η Νέλε θα βρει τραγικό θάνατο…
Ανθρώπινος νους· ένα όπλο που δεν μπορεί να ανιχνευθεί από κανέναν έλεγχο στον κόσμο! ΚΙΝΔΥΝΟΣ»
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)