Λίγο πριν από την εκπνοή του 2018, και συγκεκριμένα στις 31 Δεκεμβρίου, οι εκδόσεις Κέδρος κυκλοφόρησαν το βιβλίο «Ο ΠΥΡΟΒΑΤΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ» του Θοδωρή Κούκια. Ένα βιβλίο που ανήκει στη σειρά BIG BANG BOOKS. Σειρά που «αγκαλιάζει σύγχρονα μυθιστορήματα που απευθύνονται σε νεαρούς αναγνώστες, κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον τους και τροφοδοτούν τους προβληματισμούς τους γύρω από θέματα που τους απασχολούν» και απευθύνεται σε ηλικίες από 15 ετών και πάνω.


Πρωταγωνιστής ο 15χρονος Τίτος Καντάς. Ένας έφηβος που βιώνει την μοναξιά εξ’ αιτίας μιας σοβαρής πάθησης των οστών. Η πάθησή του και η υπερπροστατευτικότητα των γονιών του δεν του επιτρέπουν να βγαίνει από το σπίτι. Μάλιστα είναι «κατ’ ιδίαν διδαχθείς» όπως ο ίδιος λέει και δεν πηγαίνει σχολείο. Η καθημερινότητά του είναι ο κ. Φίλιππος που τον διδάσκει και το σερφάρισμα στο διαδίκτυο. Ζει με την οικογένειά του, αγαπά και θαυμάζει τον αδελφό του τον Κωστή. Ο Κωστής κατανοεί το πρόβλημα της υγείας του αδελφού του και τους κινδύνους από τα κατάγματα που τον απειλούν, κατανοεί όμως και το νεαρό της ηλικίας του Τίτου, την ανάγκη του να βγει από το δωμάτιό του έξω στον κόσμο. Έτσι, μια μέρα αποφασίζει να τον πάρει μαζί του στην δουλειά. Στην γκαρνταρόμπα του Μεγάρου Μουσικής της πόλης τους. Και ενώ η δουλειά πηγαίνει καλά, γίνεται ένα λάθος. Μια πελάτισσα πηγαίνει να παραλάβει το παλτό της. Ένα ξεχωριστό, υπέροχο, ακριβό κόκκινο παλτό. Όμως το παλτό δόθηκε σε άλλη γυναίκα. Το κορίτσι δεν αντιδρά. Φεύγει απλά, χωρίς διαμαρτυρίες, χωρίς το παλτό της. Ο Τίτος, χωρίς ποτέ να έχει κυκλοφορήσει στην ίδια του την πόλη μόνος, μαγεμένος από την ομορφιά του κοριτσιού και στεναχωρημένος από το συμβάν, αποφασίζει να το βρει και να το παραδώσει στην κάτοχό του. Και η περιπέτειά του ξεκινά.


Μια νύχτα. Όλο το έργο διαδραματίζεται μέσα σε μια νύχτα, ουσιαστικά μέσα σε λίγες ώρες. Και οι σελίδες γυρνούν ασταμάτητα. Και η αγωνία υπάρχει σε όλο το αναγνωστικό ταξίδι και ας πρόκειται για το δύσκολο είδος της λογοτεχνίας που απευθύνεται σε εφήβους προς ενηλικίωση. Πρόκειται ωστόσο για ένα μυθιστόρημα που εντάσσεται στην κατηγορία των cross over μυθιστορημάτων, γι’ αυτό τον λόγο το έργο του κ. Κουκιά αφορά όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Γιατί μαζί με τον Τίτο θα δούμε την ζωή της νύχτας, την Ελλάδα της κρίσης, τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας των σόσιαλ μίντια, την μανία των σέλφι του ίνσταγκραμ, τα συναισθήματα των ασθενών, του περίγυρού του. Την κριτική που ασκείται πάνω τους, την τυφλότητα, την μοναξιά, την ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά ως διαταραχή, το Αλτσχάιμερ, τις φιλίες. Αληθινές και ψεύτικες. Τα νταηλίκια των παιδιών που ασκούν εκφοβισμό, την προσφυγιά, την αδελφική αγάπη, την φτώχεια, την αποδοχή του διαφορετικού ανθρώπου και τόσα άλλα.
Δεν θα αναφερθούμε περαιτέρω, αξίζει να ζήσετε την περιπέτεια του Τίτου, ώρα την ώρα, γραμμένη μέσα από την στρωτή, μεστή γραφή του συγγραφέα. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό το ταξίδι του έφηβου πρωταγωνιστή προς την ενηλικίωσή του, θα είναι ξεχωριστό για τον κάθε έναν αναγνώστη, κάθε ηλικίας. Κάθε ένας από μας θα σταθεί και θα κρατήσει σημεία του έργου που θα τον προβληματίσουν, θα τον συγκινήσουν, θα τον εντυπωσιάσουν.

              

«Πώς είναι να προσπαθείς να καταλάβεις
ποια είναι η θέση σου στον κόσμο
όταν ο ίδιος ο κόσμος δείχνει να τα ’χει χαμένα;

Ο Τίτος είναι ένας εσωστρεφής έφηβος που πάσχει από την πιο περίεργη ασθένεια που υπάρχει. Μια πάθηση που κάνει τα οστά του πορσελάνινα. Η κατάστασή του δεν του επιτρέπει να πηγαίνει σχολείο. Έτσι μαθαίνει να εξηγεί τον κόσμο παρατηρώντας τον από το μπαλκόνι και τον υπολογιστή του. Μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα avatar που αισθάνεται άνετα μόνο στην ψηφιακή κοινωνία. Μια μέρα ο αδερφός του τον παίρνει μαζί του στη δουλειά, κρυφά από τους γονείς τους. Ένα λάθος του Τίτου θα αποτελέσει την αφορμή για να ξεκινήσει μια περιπλάνηση στην πόλη, μια πόλη που προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της εν μέσω οικονομικής κρίσης, βίας και ρατσιστικών παραληρημάτων, και να ζήσει την πιο περίεργη και ανατρεπτική νύχτα της ζωής του. Θα συναντήσει τη Ρούσα, το ομορφότερο και πιο φωτογραφημένο, μα ωστόσο παράξενο, κορίτσι του σχολείου, που δεν τρώει μοβ φαγητά. Και κάπου εκεί ίσως συναντήσει και τον εαυτό του.
Μια περιπέτεια ενηλικίωσης μέσα σε μια κοινωνία που παλεύει να υπάρξει. Μια ιστορία για έναν νέο που αναζητά απαντήσεις στην Ελλάδα του σήμερα χωρίς megabytes στο κινητό του. Για έναν νέο διαφορετικό, που ψάχνει να βρει αν υπάρχουν και άλλοι διαφορετικοί άνθρωποι εκεί έξω.
»
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)