«Οι άνθρωποι βρίσκονται εκεί που η μοίρα θα ορίσει…»
«Οι φύλακες της Λίμνης» η ιστορία της Ηπείρου και ο,τι συνέβη στην Λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων. Ό,τι η ζωή έφερε στους κατοίκους της αλλά και στη ζωή των ηρώων. Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με πολλά ιστορικά στοιχεία που αφορούν στον Πόλεμο του ΄40, στους διωγμούς και στο ολοκαύτωμα στο Άουσβιτς είναι το νέο έργο της Βασιλικής Διαμάντη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ωκεανός.
Η ζωή δύο αντρών. Δύο κεντρικοί ήρωες που συναντιούνται τυχαία στο νησί Μάουι στη Χαβάη. Ποιοι είναι αυτοί οι δύο άντρες; Για τον έναν η συγγραφέας μάς δείχνει εξ αρχής ποιος είναι. Ο άλλος όμως; Δεν ξέρουν οι αναγνώστες. Δεν ξέρει ούτε ο ίδιος. Δύο άντρες με σχεδόν το ίδιο όνομα αλλά τόσο διαφορετικοί. Ο ένας ευαίσθητος, ο άλλος ρεαλιστής. Ο ένας μοναχικός ο άλλος κοινωνικός. Ο Θεόδωρος με την πίκρα του να μην έχει παρελθόν, να μην ανήκει κάπου, να μην έχει οικογένεια. Η άγνωστη ταυτότητα του και η μοναξιά του. Ο Τέντ που λατρεύει την Πατρίδα. Με όρεξη να παλέψει για την πραγματοποίηση των ονείρων του. Μια αναζήτηση σε ό,τι συνέβη στο παρελθόν. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος και ήρθε η κατοχή, όταν ξεκληρίστηκαν οι Εβραίοι των Ιωαννίνων, όταν ξεκίνησε η μετανάστευση. Και το ταξίδι μάς οδηγεί στο Καλπάκι, στην Ήπειρο, στην Αμερική, στη Χαβάη για να γυρίσουμε και πάλι πίσω στη Λίμνη.
Ένα αξιόλογο έργο που γυναίκα συγγραφέας έχει ως κεντρικούς ήρωες άντρες πρωταγωνιστές. Ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα με κινηματογραφική πλοκή, όμορφες περιγραφές και εικόνες και κομμάτια της ιστορίας που συγκλονίζουν περνώντας αντιπολεμικά μηνύματα. Με ξεχωριστή στιγμή την σκηνή στον μόλο με τον διωγμό των Εβραίων. Ένας ύμνος στην δύναμη της ψυχής και ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο μήνυμα για όλους όσοι η ζωή τους «έριξε» αλλά κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους. Ένα ξεχωριστό αναγνωστικό ταξίδι που στην κορύφωση του έργου, όταν πλησιάζει το τέλος, μια απροσδόκητη αποκάλυψη και ο ήχος από τον χορό των μικρών πεταλούδων στην Λίμνη των Ιωαννίνων συγκλονίζει. Ένα «εκκωφαντικό» τέλος που θα μείνει στο μυαλό του αναγνώστη για πολύ καιρό. Και τότε θα ξέρετε κι εσείς ποιοι είναι οι φύλακες της Λίμνης!

«Οι άνθρωποι βρίσκονται εκεί που η Μοίρα θα ορίσει…

Δυο ζωές που δέθηκαν με την κόκκινη κλωστή της Μοίρας και ήταν θέμα χρόνου να συναντηθούν. «Η κλωστή μπορεί να τεντώνεται, να περιπλέκεται… μα δεν κόβεται ποτέ». Κι ο έρωτας έγινε η θρυαλλίδα για μια μεγάλη αποκάλυψη…
Δυο άγνωστοι άνθρωποι με το ίδιο όνομα, θύματα της Ιστορίας και του πολέμου, θα συναντηθούν στην κορυφή του Χαλεάκαλα, στο νησί Μάουι της Χαβάης, και θα ξεδιπλώσουν το κουβάρι της ζωής τους αναζητώντας το σημείο που τους ενώνει.

Ο ένας, γεννημένος στο Καλπάκι Ιωαννίνων, κυνήγησε το όνειρο με τέτοιο ζήλο που τον έφερε μέχρι τα πιο εξωτικά μέρη της Αμερικής. Από την απόλυτη φτώχεια στη χλιδή, από τη μοναξιά της ξενιτιάς στον έρωτα, από την νοσταλγία της πατρίδας στην επιστροφή.
Ο άλλος, άγνωστο από πού… Χωρίς οικογένεια, γονείς, πατρίδα, αναμνήσεις. Λευκή σελίδα η ζωή του μέχρι την ημέρα της συνάντησής τους…

 

Όμως η Ιστορία έχει κρυφές σελίδες, όχι λευκές. Ξεδιπλώνουν μαζί τις σκοτεινές πτυχές, χρωματίζουν τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες και γίνονται Φύλακες της Ιστορίας της Ηπείρου και της λίμνης της, ζωντανεύοντας μνήμες, με μάρτυρες τα ζωντανά στοιχειά που κρύφτηκαν στον βυθό της…»
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)