Στη Μεσόγειο αισθανόταν ελεύθερος γιατί η θάλασσα δεν είναι τόπος είναι μια παρένθεση …Οι διάλογοι στους οποίους η αγάπη ποτέ δεν αποκρίνεται είναι κάτι λογικό και συνηθισμένο. Στη θάλασσα ωστόσο η αγάπη πάντοτε αποκρίνεται, ακόμα κι αν στη στεριά σιωπά“.

Η χειρουργός της Πάλμα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος, με ταξίδεψε με έναν μοναδικό τρόπο στη μυστηριακή Μαγιόρκα του 1835. Είναι ένα μυθιστόρημα καλογραμμένο, καθηλωτικό, εξαιρετικά ατμοσφαιρικό, γεμάτο από αστυνομικό σασπένς, κανόνες, μυστικά και άφθονο πάθος. Η ιστορία ξεκινάει με την άφιξη της Τάνα ντε Αγιούσο στην Πάλμα. Είναι η γυναίκα του νέου ιατροδικαστή του νησιού, μια δυναμική γυναίκα που έχει ιδιαίτερες ικανότητες στην εξιχνίαση ύποπτων θανάτων. Περιμένοντας την άφιξη του συζύγου της στο νησί, αποφασίζει να εγκατασταθεί σε ένα παλιό και επιβλητικό πέτρινο αρχοντικό, που κουβαλάει την βαριά κληρονομιά ενός διπλού θανατικού που συνέβη εκεί, αρκετά χρόνια πριν. Οι ντόπιοι αποφεύγουν το υπέροχο κατά τα άλλα οίκημα όπως ο διάβολος το λιβάνι, όμως η Τάνα, γοητεύεται από την υπέροχη θέα και αποφασίζει να αγνοήσει όλες τις προειδοποιήσεις.

Υπάρχουν εκεί έξω κάποια βιβλία που έτσι απλά επιθυμείς να τα πάρεις στα χέρια σου με την πρώτη ματιά όπως συνήθως λέμε. Η χειρουργός της Πάλμα είναι ένα ερωτεύσιμο μυθιστόρημα και ως προς το περιεχόμενό του, εξαιρετικά εθιστικό που πραγματικά δεν ήθελα με τίποτα να τελειώσει. Βυθίστηκα στην υπέροχη και μυστηριακή του ατμόσφαιρα, παρασύρθηκα από την αστυνομική του δράση, γοητεύτηκα από το ιστορικό του υπόβαθρο και ως γνήσια ελληνίδα κολακεύτηκα από τον απροκάλυπτο θαυμασμό της συγγραφέως στον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία της χώρας μας.

Ο τρόπος που περιγράφει ακόμα και την πιο μικρή λεπτομέρεια η Vélez, εμπεριέχει έναν έξοχο λυρισμό που μαγνητίζει τον αναγνώστη. Το εκλεπτυσμένο ύφος, η πλούσια γλώσσα και τα στοιχεία της γοτθικής λογοτεχνίας που δίνουν το στίγμα τους από την πρώτη κιόλας σελίδα, είναι και από τα γοητευτικότερα στοιχεία του συγκεκριμένου βιβλίου. Πέρα από τον λυρισμό του όμως το έργο αυτό, διαθέτει μια εξαιρετικά πλούσια σε ανατροπές και γεμάτη από αγωνία πλοκή. Είναι ένα πανέξυπνο νουάρ μυθιστόρημα, αρκετά σκοτεινό στο οποίο η Τάνα αναλαμβάνει το ρόλο του ντετέκτιβ και καλείται να βρει την λύση στα μυστήρια θανατικά που έχουν στοιχειώσει μια ολόκληρη κοινότητα. Όσο πλησιάζει στη λύση όμως τόσο πιο δαιδαλώδεις αποκαλύπτεται πως είναι αυτή η ιστορία. Η συγγραφέας, τοποθετώντας την πλοκή χρονικά στα τέλη του 18ου αιώνα, έχει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας ιστορικής περιόδου όπου μεταξύ άλλων κυριαρχούν ο φόβος, οι δεισιδαιμονίες, η ανισότητα των δύο φύλων και ο περιορισμός των προσωπικών ελευθεριών. Σκεφτείτε λοιπόν με όλα αυτά τα δεδομένα, την δεινή θέση στην οποία θα βρεθεί η πρωταγωνίστρια, όταν ο παράφορος και απαγορευμένος έρωτας θα της χτυπήσει την πόρτα.

Αν και είναι το πρώτο μυθιστόρημα που γράφει μόνη της η συγγραφέας, αυτό το πρωτότυπο πάντρεμα τόσο διαφορετικών λογοτεχνικών στοιχείων και της αρμονικής τους σύνθεσης σε μια ιστορία που δεν αφήνει κανένα κενό σημείο με την ολοκλήρωσή της, αποδεικνύει και τις μεγάλες συγγραφικές ικανότητες που διαθέτει η Lea Vélez. Είναι χωρίς καμμία αμφιβολία μια προσεγμένη σε όλα τα επίπεδα έκδοση, με ένα εξαιρετικό εξώφυλλο που καταφέρνει να δημιουργήσει ένα δυνατό δέσιμο με τον υποψήφιο αναγνώστη από την πρώτη κιόλας ματιά.

Η χειρουργός της Πάλμα_4-2016