ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Γράφει η Βιργινία Αυγερινού

Cyber story: Περιπέτεια στο Διαδίκτυο
Εύη Βουκελάτου – Μανώλης Σφακιανάκης
Εικονογράφηση Μαρία Μανουρά

Aπό τον Μανώλη Σφακιανάκη, τον Αντιστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας ε.α., και Ιδρυτή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., τον Ειδικό Ερευνητή, Αναλυτή Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων και Ιδρυτή του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute) και την Εύη Βουκελάτου Συμβούλου Ψυχικής Υγείας- Ψυχοθεραπεύτριας και Εκπαιδεύτριας Γονέων και με σπουδές σε πολλά ακόμα επιστημονικά πεδία κυκλοφόρησε το βιβλίο Cyber story: Περιπέτεια στο Διαδίκτυο σε εικονογράφηση Μαρίας Μανουρά.
[«Επιτέλους τελείωσα το διάβασμα. Ώρα για παιχνίδι!!!» φώναξα ανακουφισμένος. Φόρεσα τα γυαλιά μου και αμέσως: «ΟΥΑΟΥ… ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ!» βυθίστηκα στον κόσμο μου. Στον κόσμο μου μπορώ να κάνω ό,τι θέλω! […]Εδώ δεν πονάω ποτέ. Νιώθω ανίκητος! Η δύναμή μου δεν έχει όρια![…] Γιατί στον κόσμο αυτόν δεν υπάρχουν όρια! Ούτε κανόνες. Κανείς δεν μου λέει τι να κάνω. Δεν υπάρχει σχολείο, ούτε υποχρεώσεις. Μπορώ να κοιμάμαι ό,τι ώρα θέλω ή και καθόλου, να τρώω ό,τι μου αρέσει, αν με θυμώσει κάποιος, να τον χτυπήσω. Ακόμη και να τον σκοτώσω… Κανείς δεν θα με τιμωρήσει. Όλα επιτρέπονται, όλα μπορούν να συμβούν. Ο τέλειος κόσμος! Κανένας κανόνας, κανένας περιορισμός. Δεν θέλω να φύγω ποτέ από εδώ, σκέφτηκα… Ένιωσα τόσο μεγάλη χαρά που οι κανόνες θα ήταν δικοί μου…]

Πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι, από κανένα παιδί από 7 ετών και άνω και αφορά τόσο στις παγίδες και στους κινδύνους του Διαδικτύου όσο και στην ανάγκη να μοιραζόμαστε όσα μας απασχολούν με τα αγαπημένα μας πρόσωπα,για να βρίσκουμε λύσεις.
O Ορφέας βυθίζεται στον μαγικό κόσμο του Διαδικτύου και των video-games, σε έναν κόσμο χωρίς όρια, όπου αισθάνεται πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει! Σύντομα, όμως, ανακαλύπτει ότι ο κόσμος αυτός κρύβει κινδύνους και νιώθει παγιδευμένος. Θα καταφέρει να «αποδράσει»; Θα βρει τη δύναμη να ζητήσει βοήθεια;
Εκτός από την περιπέτεια του Ορφέα, αυτό που είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά είναι οι οδηγίες ασφαλούς περιήγησης στο διαδίκτυο από τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία της ελληνικής αστυνομίας, Mανώλη Σφακιανάκη και που όπως λέει ο ίδιος «Με αυτές τις αρχές, θα διαμορφωθεί μια γενιά που θα αντιμετωπίζει το Διαδίκτυο με επίγνωση και ασφάλεια! Μια γενιά που δεν θα κινδυνεύει από τις παγίδες του Διαδικτύου, αλλά θα το χρησιμοποιεί μόνο θετικά και θα απολαμβάνει τα οφέλη που μπορεί να της προσφέρει».

Το δικό μας 1821, Εφτά αντικείμενα αφηγούνται ιστορίες της Ελληνικής Επανάστασης
Αναστασία Ευσταθίου,
Εικονογράφηση Κατερίνα Βερούτσου

Μόλις κυκλοφόρησε το πρωτότυπο έργο της Αναστασίας Ευσταθίου, συγγραφέως με μεγάλη εργογραφία τόσο στη λογοτεχνία ενηλίκων όσο και στην παιδική λογοτεχνία, με τίτλο μα και παιδαγωγού, Το δικό μας 1821 και υπότιτλο Εφτά αντικείμενα αφηγούνται ιστορίες της Ελληνικής Επανάστασης και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 9 ετών και άνω.
Το χαρακτηρίσαμε πρωτότυπο γιατί περιλαμβάνει κομμάτια της ιστορίας με έναν ξεχωριστό και διαφορετικό τρόπο. Η ιστορία αλλιώς θα λέγαμε γιατί θα μάθουν οι μικροί αναγνώστες μας μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση εφτά αντικειμένων και όχι προσώπων. Στο έργο μιλά ένα γιαταγάνι, μια πιστόλα, ένα ξύλινο αλογάκι, η εικόνα της Παναγιάς, μια υφασμάτινη ποδιά, ένα σκουριασμένο τσέρκι κι ένας κονδυλοφόρος. Αντικείμενα που συνδέονται με σπουδαία πρόσωπα της επανάστασης και με απλούς ανθρώπους της εποχής και καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1821 έως το 1850.
[Που λες…
Με κρατούσε πάντα με δύναμη και σιγουριά. Με είχε περασμένη στο μεταξωτό ζωνάρι της. Άστραφτα κι εγώ από περηφάνια που τη συνόδευα. Δεν ήταν γυναίκα αυτή. Ήταν μια Αμαζόνα που θέλησε να ζήσει σε χρόνους δύσκολους. Σου μιλώ για την αρχόντισσα των Σπετσών. Πήρα φωτιά για χάρη της πολλές φορές. Κάθε βόλι μου έβρισκε τον στόχο του. Και η χαρά που έπαιρνε η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα δεν μετριόταν με όλα τα χρυσάφια του κόσμου. Με καμάρωνε σαν να φορούσε πάνω της το πιο ακριβό κόσμημα. Αυτή που είχε όλα τα κοσμήματα και τα χρυσάφια του κόσμου λάτρευε εμένα, μια κοντόκαννη πιστόλα. Περνούσε ώρες μαζί μου. Μου ψιθύριζε όμορφα λόγια για τη λευτεριά της πατρίδας…]
Ένα αξιόλογο βιβλίο από την εκπαιδευτικό-συγγραφέα Αναστασία Ευσταθίου που με έναν μοναδικό τρόπο μιλά στα παιδιά για το 1821 και ένα βιβλίο που στις τελευταίες σελίδες του περιλαμβάνει προτάσεις για δημιουργικές δραστηριότητες από τα παιδιά.

Με ένα λευκό φτερό, Ελένη Μπετεινάκη
Εικονογράφηση Αιμιλία Κονταίου

Το 8ο βιβλίο της Ελένης Μπετεινάκη κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο και αυτή τη φορά πρόκειται για Μια ιστορία με θέμα την αναπηρία, τη διαφορετικότητα, τις ίσες ευκαιρίες και τα δικαιώματα στη ζωή για όλους, ανθρώπους και ζώα».
Πολυτελής και σκληρόδετη έκδοση 40 σελίδων το παραμύθι Με ένα λευκό φτερό,με την εξαιρετική εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου να συμπληρώνει το κείμενο, είναι για παιδιά Νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων του δημοτικού.
[…«Μακάρι να μπορούσα να τρέξω» σιγομουρμούριζε η Μυρσίνη, το μικρό κορίτσι με τα χρυσοκόκκινα μαλλιά και τα γαλανά μάτια. «Θα τρέξουμε μαζί, έλα, κρατήσου γερά!» της απαντούσε η Ελευθερία, η μεγάλη της αδελφή, που πάντα τη συνόδευε στις βόλτες της…]

Η Μυρσίνη και ο Κύκνος . Και εκεί, στη λίμνη, το μαγικό λευκό φτερό που θα τους ενώσει. Και οι δυο ήρωες με κινητικά προβλήματα, σε ένα μαγικό ταξίδι ευαισθητοποίησης των παιδιών για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, για τη φιλία, για τα όνειρα και την ελπίδα.
Ήταν μια φορά κι έναν καιρό μια λίμνη που χώριζε ένα δάσος στα δυο. Απέραντη, με καταγάλανα νερά, γεμάτη νούφαρα στην επιφάνειά της… Εκεί ζούσε ένας ολόλευκος κύκνος.
Στην αντίπερα όχθη ερχόταν κάθε πρωί η Μυρσίνη, και μαζί της πάντα, ακούραστη βοηθός, η αδελφή της Ελευθερία. Όνειρο της Μυρσίνης ήταν να πετάξει μακριά, πέρα απ’ τη λίμνη. Κάποια μέρα, ένα φτερό του κύκνου παρασύρθηκε από τον άνεμο και βρήκε αποκούμπι πάνω στα γόνατα του κοριτσιού. Έτσι ξεκινά το μαγικό ταξίδι τους, πιο πάνω απ’ τα σύννεφα, πιο πάνω απ’ τα όνειρα!
Από την Ελληνοεκδοτική κυκλοφορούν επίσης τα έργα της συγγραφέως: Η Μάγισσα Χρωματούσα, Ο Τρακατρούκας ο καλικάντζαρος! Ο Σιγανός ένα σκιάχτρο με ψυχή, Ο Πρίγκιπας Χαρταετός, Σκανταλιές στο Πι και Φι, Η νεράιδα Σερπαντίνα, Τα Χριστούγεννα του Εδώ και του Αλλού.

Ο ουρανός μιλά ελληνικά
Οι αστερισμοί στην Ελληνική Μυθολογία

Λίτσα Τότσκα – Εικονογράφηση Μαρία Μανουρά

Η Αστρονομούλα θα μας πάει μια βόλτα με το αστρόπλοιο της στους αστερισμούς με τα ελληνικά μυθικά ονόματα. Θα επισκεφθούμε τη Μικρή και τη Μεγάλη Άρκτο, τον αστερισμό του Ωρίωνα και του Σκορπιού. Και το ταξίδι θα ξεκινήσει στον αστερισμό των Διδύμων και τους ατρόμητους Διόσκουρους για να περάσουμε από τον αστερισμό του Ταύρου και το αστρικό σμήνος των Πλειάδων και την αγαπημένη Πούλια. Στη διαδρομή θα συναντήσουμε την Αλκυόνη και τις Υάδες και τον Αστερισμό της Παρθένου, του Βοώτη και του Μεγλαλου Κυνός. Και το ταξίδι δεν τελειώνει εδώ, συνεχίζεται στον αστερισμό του Ορφέα με τη μαγική του λύρα, στον Περσέα και τον αστερισμό του Ηρακλή Ο Λέων, η Ύδρα, ο Καρκίνος, ο Τοξότης και ο αστερισμός του Ηριδανού στη διαδρομή μας, μαζί και πολλοί ακόμα σταθμοί μέχρι η Αστρονομούλα μας αποχαιρετίσει και μας συμβουλεύσει για το πώς μπορούμε να «δούμε» τους αστερισμούς στον ουρανό.
[Το ξέρεις ότι ο ουρανός μιλά ελληνικά; Πολλοί αστερισμοί έχουν τα ονόματα θεών, ηρώων και πλασμάτων από την ελληνική μυθολογία. Ο ουρανός είναι πανέμορφος τις ξάστερες νύχτες. Έχεις παρατηρήσει ότι κάποια άστρα είναι φωτεινά κι ότι κάποια άλλα τρεμοσβήνουν; Τα πιο λαμπερά άστρα σχηματίζουν μορφές και εικόνες. Μήπως δυσκολεύεσαι να τις δεις; Φαντάσου ότι τα άστρα είναι τελείες. Ένωσέ τες και σχημάτισε εικόνες! Αυτό έκαναν και οι αρχαίοι Έλληνες. Τις νύχτες που ο ουρανός ήταν καθαρός, χωρίς σύννεφα, κοιτούσαν τ’ αστέρια και σκαρφίζονταν ιστορίες, γιατί είχαν πλούσια φαντασία. Παρατηρούσαν το σύμπαν μόνο με τα μάτια τους. Χάρτες, τηλεσκόπια και αστρονομικά όργανα εφευρέθηκαν αιώνες αργότερα…]
Το βιβλίο Ο ουρανός μιλά ελληνικά – Οι αστερισμοί στην Ελληνική Μυθολογία της Λίτσας Τότσκα σε εικονογράφηση Μαρίας Μανουρά, κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβρη και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 7 ετών και άνω.

Μυστήριο στην παιδική χαρά, Μαρία Προδρόμου
Εικονογράφηση Γιάννης Σκουλούδης

H Μαρία Προδρόμου γεννήθηκε στη Λάρνακα, αλλά κατάγεται από τον Άγιο Σέργιο και το Αρναδί, κατεχόμενα χωριά της επαρχίας Αμμοχώστου. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου και εργάζεται ως δασκάλα. Είναι μέλος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Το 2018 απέσπασε εύφημη μνεία στον διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στην κατηγορία «Ιστορία Μυστηρίου» ενώ το 2020 απέσπασε εύφημη μνεία στον διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, στην κατηγορία «Λογοτεχνικό Βιβλίο Γνώσεων Βραχείας Φόρμας για Παιδιά» με το έργο της Οι παρτιτούρες του Βόλφι.
Το Μυστήριο στην παιδική χαρά μόλις κυκλοφόρησε και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-7 ετών.
[…«Για δες» φωνάζω ενθουσιασμένος. «Ένα μπλε αυτοκινητάκι» λέει η Αυγή. […]«Πρέπει να βρούμε σε ποιον ανήκει» λέω στην Αυγή. Κοιτάω γύρω μου. Παίζουν πολλά αγόρια στην παιδική χαρά. Δεν θα προλάβουμε να βρούμε σε ποιον ανήκει…]
Ο Οδυσσέας και η Αυγή θα γίνουν για λίγο ντεντέκτιβ προκειμένου να βρουν σε ποιο παιδάκι ανήκει το αυτοκινητάκι που βρήκαν στην παιδική χαρά. Άραγε ανήκει σε κοριτσάκι ή αγοράκι; Μα παίζουν τα κοριτσάκια με αυτοκινητάκια; Μια χαρούμενη περιπέτεια που θα κρατήσει ευχάριστη συντροφιά στους μικρούς αναγνώστες.
Κυριακή απόγευμα. Ο Οδυσσέας και η Αυγή παίζουν στην παιδική χαρά. Ανεβοκατεβαίνουν στην τσουλήθρα, κάθονται στις κούνιες, στριφογυρίζουν στον μύλο. Σκάβουν πολλή ώρα στην άμμο, ώσπου… κάτι βρίσκουν. Κάτι που δεν έπρεπε να είναι εκεί. Τι είναι; Σε ποιον ανήκει; Και γιατί βρίσκεται θαμμένο; Τα παιδιά ενώνουν τις δυνάμεις τους και αναλαμβάνουν ρόλο ντετέκτιβ για να λύσουν το μυστήριο. Άραγε θα τα καταφέρουν;