Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Η Κένα είναι 26 χρονών. Είναι μια όμορφη γυναίκα, δυναμική, καλοπροαίρετη με ανιδιοτελή ψυχή. Έχει εκτίσει την ποινή φυλάκισης των 5 ετών που της επέβαλε το δικαστήριο για μια πράξη που τη στοιχειώνει αφού γέννησε μέσα στην φυλακή το κοριτσάκι της και πλέον είναι ελεύθερη να διαχειριστεί το μέλλον της.
Το συγκρότημα διαμερισμάτων «ο παράδεισος», το μαύρο με πορτοκαλί γατάκι που θα χρειαστεί να υιοθετήσει αν θέλει να νοικιάσει το νέο της διαμέρισμα, η αξιαγάπητη Λούσι που έχει σύνδρομο Down και η ολιγόωρη εργασία της στο σούπερ μάρκετ, είναι οι πρώτες θετικές εξελίξεις στη ζωή της Κένα.
Η Ντίεμ είναι 4 χρονών, έχει θηριώδη φαντασία και μεγαλώνει με τον γιαγιό Πάτρικ και η γιαγιά Γκρέις. Στο πλευρό της στέκει από την πρώτη στιγμή της ζωής της, ακοίμητος φρουρός ο Λέτζερ, ένας αφοπλιστικά όμορφος νέος, σοβαρός και συγκροτημένος που επιδιώκει να περνά με τη μικρή του φίλη όσο περισσότερο χρόνο μπορεί, έχοντας γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της.
Η Κένα έχει πολύ δύσκολο έργο μπροστά της. Θέλει με κάθε τρόπο να γνωρίσει την κόρη της, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να διαταράξει τόσο την ψυχική της ηρεμία, όσο και τη ζωή με τους παππούδες της. Έχοντας ξεκινήσει από μηδενική βάση, χωρίς χρήματα, χωρίς κινητό και χωρίς πλάνο προσέγγισης, θα έρθει αντιμέτωπη με καταστάσεις που χρειάζονται ψυχικό σθένος, μεγάλα αποθέματα υπομονής και πολύ θάρρος για να καταφέρει να κάνει μικρά βήματα προς τον στόχο της.
Αρωγός της σε όλη αυτήν την προσπάθεια θα σταθεί ο Λέτζερ, διακινδυνεύοντας να ταράξει τις σχέσεις του με πολύ δικούς του ανθρώπους που θεωρούν την Κένα άσπλαχνη, ανάξια μητέρα και ανεύθυνη.

δεν μου αρέσει που ο άνθρωπος που αντιπαθώ περισσότερο από κάθε άλλον μοιάζει με εκείνος που αγαπώ περισσότερο από κάθε άλλον

Σε ένα βιβλίο που χαίρεσαι να διαβάζεις, καλογραμμένο, μεστό σε συναισθήματα και ξέχειλο από δυνατούς οικογενειακούς δεσμούς, θα έρθουμε αντιμέτωποι με τα πολλά γράμματα της Κένα προς τον Σκότι που σκοπό τους έχουν να την αποφορτίζουν και να την βοηθούν να βρει ξανά τον χαμένο εαυτό της αλλά και με την Άιβι που με την ωμή της ειλικρίνεια ταρακουνά την πρωταγωνίστριά μας.
Τα λαστιχένια χεράκια με τα πολλά δάχτυλα, τα βίντεο που η Κένα βλέπει για πρώτη φορά και της φέρνουν δάκρυα και γέλια, οι άπειρες ερωτήσεις που βομβαρδίζουν τον κάτοχο των βίντεο λήψεων, τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της και η χημεία που επωάζει μεταξύ δυο νέων δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο.

το μοναδικό πράγμα στο οποίο τα καταφέρνω σε αυτή τη ζωή είναι το κλάμα. Το κλάμα και η λήψη κακών αποφάσεων

Ένα παγωτό χωνάκι με λεμονάδα, ένα μπουκέτο λουλούδια για τη γιορτή της μητέρας, μια λίστα με τραγούδια που δεν προκαλούν θλίψη, μια καθηλωτική εξιστόρηση ξέχειλη συναισθήματα, πόνο και οργή, μια μπουνιά στη γνάθο χωρίς ανταπόδοση και τα φιλιά που κρύβουν συγχώρεση και υποσχέσεις, κρατούν δέσμιο τον αναγνώστη που πασχίζει να φτάσει στο λυτρωτικό τέλος του βιβλίου, χωρίς φυσικά να γνωρίζει ποιες θα είναι οι επόμενες εξελίξεις.
Μια χελώνα που ονομάζεται Λέτζερ, ένα δαχτυλίδι για μια πρόταση γάμου που δεν έγινε ποτέ, ένα παιδί που μεγάλωσε σε ανάδοχες οικογένειες και μια παραβίαση ιδιωτικής ζωής για καλό σκοπό είναι τα τελευταία στοιχεία που σας δίνω για το βιβλίο, προσδοκώντας να σας έχω κινήσει το ενδιαφέρον για να το αναζητήσετε και να το διαβάσετε.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Colleen Hoover, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
…δεν είναι δύσκολο να αγαπήσεις το παιδί που γέννησες, ακόμη κι αν δεν το έχεις δει ποτέ. Αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να το δεις, να το ακούσεις, να το νιώσεις και μετά να φύγεις μακριά του…

Το βιβλίο το λάτρεψα. Γρήγορο χωρίς χρονοτριβές, με πολλά βαθιά νοήματα για τη δύναμη της αγάπης, τη συγχώρεση και φυσικά τις δεύτερες ευκαιρίες που πρέπει να δίνουμε στους ανθρώπους αλλά και στους εαυτούς μας. Στην πορεία της ζωής μας, οι καταστάσεις μπορεί να αλλάξουν και μια δεύτερη ματιά ίσως είναι καλύτερη και πιο δίκαιη από την γρήγορη και βιαστική πολλές φορές πρώτη.

Μη διστάζετε να αλλάξετε γνώμη.
Κάποιες φορές επιβάλλεται, κάποιες φορές είναι ρίσκο.
Ίσως όμως να αξίζει τον κόπο!

Η Colleen Hoover έχει γράψει πολυάριθμα μυθιστορήματα και νουβέλες που έχουν αναρριχηθεί στην πρώτη θέση των New York Times κι έχουν γίνει παγκόσμια best sellers. Ζει στο Τέξας με τον σύζυγό της και τους τρεις γιους τους. Είναι ιδρύτρια του The Bookworm Box, μιας αφιλοκερδούς συνδρομητικής υπηρεσίας και βιβλιοπωλείου, στο Sulphur Springs του Τέξας.
Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της Πληγωμένες καρδιές, Το ημερολόγιο της Βέριτι, Νοέμβρης 9, Σκοτεινή αγάπη, Τελειώνει με εμάς και Αρχίζει με εμάς. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα colleenhoover.com, ενώ μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη συγγραφέα και την ομάδα της (που ονομάζεται Stephanie) στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.