« … Βύθισε το κεφάλι στα χέρια του και ξέσπασε σε λυγμούς. Η αλήθεια ξεχύθηκε κατά πάνω του. Ήταν κι εκείνος ένας άνθρωπος χωμένος μέσα σε έναν άλλον. Ένας ταξιδιώτης δίχως αποσκευές. Ένας επιβάτης της ομίχλης…»

Ο Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ, Γάλλος συγγραφέας, ξεκίνησε να γράφει ψυχολογικά θρίλερ και έχει εκδώσει πολλά μυθιστορήματα «με κοινό παρονομαστή των έργων του, τον γοργό ρυθμό της αφήγησης και την αγωνία, την οποία επιτείνουν οι καταιγιστικές ανατροπές της πλοκής». Από τις Εκδόσεις Καλέντη κυκλοφορούν ακόμη, τα μυθιστορήματά του Ελέησόν με, Καϊκέν και Πορφυρά Ποτάμια, ενώ τέσσερα ακόμη έργα του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.

Ο «ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ ΔΙΧΩΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ» είναι ένα πολυσέλιδο αστυνομικό μυθιστόρημα μυστηρίου, με έντονα στοιχεία θρίλερ και με αληθοφανείς ανατροπές, αφού ο συγγραφέας, έχει στηριχτεί στην ασθένεια της «Διαταραχής της πολλαπλής προσωπικότητας», στην ύπαρξη δηλαδή πολλών προσωπικοτήτων μέσα στο ίδιο το άτομο, στην ονομαζόμενη «ψυχική φυγή».

«…Μου μίλησε για ψυχικές φυγές, για διαφυγές απ την πραγματικότητα μέσω αμνησίας…»
Ένα ιατρικό «πείραμα» με ανθρώπινα πειραματόζωα, ένα πρόγραμμα με τον κωδικό-όνομα «Ματριόσκα», μια σειρά από φόνους με τελετουργικά και χαρακτηριστικά, παρμένα από την Ελληνική Μυθολογία και στοιχεία μυθολογικά, όπως ο Μινώταυρος, οι Δαίδαλος & Ίκαρος, Κρόνος & Ουρανός, που χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένο λόγο και με αλληγορική σημασία από τη μια και από την άλλη, ένας ανελέητος αγώνας διαφυγής του πρωταγωνιστή, πλεκτάνες και παγίδες, κάνουν το μυθιστόρημα του Γκρανζέ, ένα έξυπνο αστυνομικό θρίλερ που καθηλώνει τον αναγνώστη.
«… Λαμβάνοντας υπ όψιν τη σκηνοθεσία πρέπει να αποκλείσουμε φόνο παρορμητικό, έγκλημα πάθους και χωρίς προμελέτη. Ο τύπος είχε προετοιμάσει το χτύπημά του. Με κάθε λεπτομέρεια. Επιπλέον οι πιθανότητες να πρόκειται για εκδίκηση μηδαμινές. Μένει η καθαρή ψυχοπάθεια. Μια ψυχρή, σκληρή τρέλα σημαδεμένη από την ελληνική μυθολογία…»
Ο Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ, και η μετάφραση της κ. Μαρίας Γαβαλά σε αυτό το βιβλίο, γραμμένο σε τρίτο πρόσωπο και με ολοζώντανους διαλόγους, είναι η εγγύηση για ένα απολαυστικό μυθιστόρημα. Οι ήρωες είναι αρκετά ψυχογραφημένοι, η πλοκή ενδιαφέρουσα, οι ανατροπές απρόβλεπτες και μια κλιμακωτή γρήγορη ροή στην εξέλιξη της υπόθεσης συνθέτουν ένα καθηλωτικό ανάγνωσμα, παρά τον τεράστιο όγκο του συγκεκριμένου έργου.
Διάχυτα είναι τα ερωτήματα που έρχονται στο νου του αναγνώστη, καθώς διαβάζει το βιβλίο αυτό. Για παράδειγμα, πώς και γιατί η αστυνόμος Αναΐς Σατλέ βρίσκεται στην φυλακή; Σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεαστεί ο εγκέφαλος ανθρώπων που συμμετέχουν ακούσια σε ιατρικά πειράματα και τι μπορεί να επιφέρουν τέτοιου είδους πειράματα στην ζωή του; Ποιος και γιατί κάνει τους φόνους; Και τελικά, μήπως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται; Μήπως τελικά το πείραμα αυτό είναι μια καλοστημένη παγίδα συντριβής των συνειδήσεων;
Είναι τόσο ιδιαίτερο το βιβλίο αυτό, που ίσως είναι καλύτερα να μην δοθεί από εμάς καμία περίληψη, παρά μόνο αυτή που οι εκδόσεις Καλέντη, επέλεξαν για να το παρουσιάσουν στο αναγνωστικό κοινό…

«Ο ψυχίατρος Ματίας Φρερ. Η αστυνομικός Αναΐς Σατλέ. Ένα άγριο έγκλημα, μια σκηνοθεσία που παραπέμπει στην ελληνική μυθολογία, ένας ασθενής που χάνοντας τη μνήμη του ενστερνίζεται νέα ταυτότητα. Ο ψυχίατρος διερευνά την ψυχική πάθηση που κάνει τον άνθρωπο «ταξιδιώτη δίχως αποσκευές». Η αστυνομικός προσπαθεί να διαλευκάνει το έγκλημα…
Οι δρόμοι τους διασταυρώνονται, το παρελθόν που ανασκαλεύουν αποδεικνύεται εφιαλτικό. Οδηγεί μέσα από έναν λαβύρινθο ψευδαισθήσεων, αγωνίας και αίματος στην αναζήτηση της αρχικής ταυτότητας. Ή μήπως στις ρίζες του κακού;
Κανείς δεν είναι αυτό που πιστεύει πως είναι… Ο κυνηγός κι η λεία, ο φονιάς και το θύμα εναλλάσσονται. Μόνη σωτηρία να κατορθώσεις να γλιτώσεις από τον διώκτη σου. Αν όμως αυτός είναι ο εαυτός σου;»
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

taksidioths
Ματίας Φρερ ο ψυχίατρος του Νοσοκομείου του Μπορντώ και Αναΐς Σατλέ η αστυνομικός , ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κατανοήσουν και να διαλευκάνουν τα εγκλήματα που συμβαίνουν στην πόλη τους. Βασικοί πρωταγωνιστές οι δύο τους και ο συγγραφέας μας παρουσιάζει στα κεφάλαια του βιβλίου, σχεδόν εναλλάξ τους δύο πρωταγωνιστές και τον αγώνα τους ενάντια στις συνομωσίες ,στην επίλυση των γρίφων και στην αποκάλυψη της αλήθειας.
Ματίας Φρερ ,Βικτώρ Ζανύς, Νάρκισσος, Αρνώ Σαπλαίν,Φρανσουά Κουμπιελά, τι τους συνδέει;
«…Ο Ζανύς χαιρέτισε την βιβλιοθηκονόμο μ ένα χαμόγελο. Το χαμόγελο όμως απευθυνόταν στον εαυτό του. Βάδιζε ακριβώς πάνω στα ίχνη του. Ήταν ο άνθρωπος που ζούσε την ζωή του ανάποδα…»

Ένα άρτιο ατμοσφαιρικό αστυνομικό μυθιστόρημα, γραμμένο με ένταση, ένα ακόμη βιβλίο του Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ, που αξίζει να διαβαστεί.