Το 2004, κυκλοφόρησε στην χώρα μας το βιβλίο της EMMA DONOGHU «Κόκκινη κορδέλα», η συγγραφέας όμως έγινε γνωστή στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το 2011 με το βιβλίο της «Το δωμάτιο».
2017 και οι εκδόσεις Παπαδόπουλος, εκδίδουν το νέο της βιβλίο «ΤΟ ΘΑΥΜΑ».

… Σκοτάδι ακόμα. Ένα σύννεφο τύλιγε σαν χαλαρός επίδεσμος το φεγγάρι που ήταν στη χάση του. Τόση σιωπή. Τόση μοναξιά, λες και όλη η χώρα είχε αφανιστεί και εκείνη ήταν η τελευταία που πατούσε τα λασπερά μονοπάτια της”.
Η ιστορία διαδραματίζεται στα μέσα του 19ου αιώνα, σ΄ένα χωριό της Ιρλανδίας. Εκεί όπου η υγρασία, η συννεφιά και η τύρφη σκεπάζουν και συντηρούν ο,τι βρίσκεται από κάτω τους. Μαζί με όλα τα άλλα, συντηρούν εξίσου καλά τις νεραϊδοιστορίες, τις δεισιδαιμονίες, τις προλήψεις και τη θρησκοληψία.
Πρωταγωνίστρια της ιστορίας, η εντεκάχρονη Άννα ο΄Ντόνελ, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν έχει λάβει τροφή τους 4 τελευταίους μήνες, παρά μόνο νερό. Παραμένει όμως υγιής και γεμάτη ενέργεια από τη «θεία χάρη». Η ιστορία της Άννας, γίνεται ευρέως γνωστή και κόσμος αρχίζει να συρρέει στο μικρό χωριό, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά το παιδί-θαύμα.
Το χωριό, αποφασίζει να διερευνήσει την υπόθεση και αν πραγματικά πρόκειται για θαύμα ή κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία, κάτι άλλο. Οι κάτοικοι συστήνουν μια «επιτροπή», που απαρτίζεται από τον παπά, τον γιατρό, τον δάσκαλο και άλλους τοπικούς άρχοντες, και αποφασίζουν να καλέσουν δύο νοσοκόμες, για να παρακολουθήσουν το παιδί και να εξακριβώσουν αν πράγματι πίνει μόνο νερό και δεν λαμβάνει καθόλου τροφή. Η κοσμοκαλόγρια-νοσοκόμα, Αδελφή Μιχαήλ, είναι η μία και η άλλη είναι η αγγλίδα Λίμπ Ράιτ, μαθήτρια της διάσημης και χαρισματικής Ναϊτινγκέιλ και είχε συμμετοχή στον Κριμαϊκό πόλεμο.
Όταν η Ράιτ πληροφορήθηκε τον λόγο για τον οποίο είχε έρθει στην Ιρλανδία, της φάνηκε γελοίος. Ήταν σίγουρη πως επρόκειτο για απάτη και όταν μάλιστα κατά την πρώτη επίσκεψη στο σπίτι της μικρής Άννας, είδε κόσμο να μαζεύεται και να αφήνει φεύγοντας χρήματα σε ένα κουτί στην έξοδο «για τους φτωχούς», ήταν πλέον σίγουρη ότι η μικρή ήταν ένας μικρός απατεώνας.
Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν τόσο εύκολα όσο τα φανταζόταν η Ράιτ.
Η τοπική κοινωνία και όλα αυτά που είχε καλά «σκεπασμένα» η τύρφη από κάτω της, αποτέλεσαν τροχοπέδη για την απόφασή της. Οι ανατροπές καταιγιστικές, τα μυστικά αρχίζουν να αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο και η Ράιτ θα έρθει αντιμέτωπη με το ερώτημα Πώς θα σώσει την Άννα από τον θάνατο. Ένα θάνατο που ίσως το ίδιο το παιδί έχει επιλέξει, αποτέλεσμα θρησκοληψίας και ενός φοβερού μυστικού.
Μοναδικός της σύμμαχος αποδεικνύεται ο δημοσιογράφος Ουίλιαμ Μπερν, ο οποίος είχε έρθει στο χωριό για να καλύψει το γεγονός.
Θα καταφέρουν να σώσουν την μικρή Άννα, ενάντια στη τοπική κοινωνία όπου ο κάθε ένας ενεργεί για το δικό του όφελος, θέλοντας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα; Πώς είναι αληθινά η υγεία της Άννας; Τι οδήγησε στην εμφάνιση αυτού του φαινομένου; Θα επανέλθει η Άννα στην κανονική ζωή; Διαταραχή ή θαύμα;
Ένα εκπληκτικό μυστηριακό μυθιστόρημα, ψυχολογικό θρίλερ μα και συνάμα ένα συγκινητικό έργο, που διαδραματίζεται στα μέσα του 19ου αιώνα, κάπου στην Ιρλανδία. Ένα μυθιστόρημα που στην αρχή δείχνει να έχει μια «εύκολη» πλοκή, η συνέχειά του όμως είναι καταιγιστική.
Ζωηρές περιγραφές, πολιτιστικά και πολιτισμικά στοιχεία, ήθη και έθιμα, δοξασίες και δογματισμοί, χειραγώγηση και παραπλάνηση, προλήψεις και θρησκοληψία, αγάπη και ενοχές, μυστικά και ανατροπές, και η θρησκεία παρούσα στην ιστορία μας, ούτε με θετικό τρόπο όμως, ούτε με αρνητικό σε σχέση με την επιστήμη, είναι τα στοιχεία που παρακολουθούμε διαβάζοντας με μια ανάσα «το θαύμα» της Donoghue. Στρωτή γραφή με σημαντική για την ελληνική έκδοση η εργασία της μεταφράστριας Ρηγούλας Γεωργιάδου. Ροή κλιμακούμενης έντασης. Ήρωες ενδιαφέροντες με ξεκάθαρη ψυχοσύνθεση, ο καθένας αγκυροβολημένος στις πεποιθήσεις του και στις στάσεις ζωής του -ειδική μνεία στην μικρή ισχυρή ηρωίδα και στον άρτια δοσμένο ψυχισμό της.
«… Η Λιμπ άνοιξε το σημειωματάριο σε καινούργια σελίδα και έπιασε το μεταλλικό μολύβι της.
Τρίτη, 9 Αυγούστου, 9.27 π.μ
Καρδιά. 93 σφυγμοί ανά λεπτό.
Πνεύμονες. 14 αναπνοές ανά λεπτό.
Γλώσσα, καμιά μεταβολή…»

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Μέσα του 19ου αιώνα. Σ’ ένα µικρό ιρλανδικό χωριό, ένα εντεκάχρονο κορίτσι επιβιώνει επί µήνες χωρίς φαγητό. Θαύµα; Ιατρικό φαινόµενο; Ή µήπως θρασύτατη απάτη; Μια νοσοκόμα, εκπαιδευμένη στην Κριµαία πλάι στη Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ και περήφανη γι’ αυτό, προσλαμβάνεται για να παρακολουθεί το παιδί. Περιηγητές συρρέουν για να το αγγίξουν. Ένας δηµοσιογράφος φτάνει από το Δουβλίνο για να καλύψει το γεγονός. Όµως το παιδί σιγά σιγά φθίνει. Αναστατωμένη από το ενδεχόμενο του θανάτου του µικρού κοριτσιού, µε µόνο της συμπαραστάτη τον δημοσιογράφο, η νοσοκόμα θα αντιστρατευτεί τις προλήψεις, τις δεισιδαιμονίες και τη θρησκευτική υστερία µιας ολόκληρης κοινότητας, και θα προσπαθήσει να αποτρέψει τις ολέθριες συνέπειες ενός τρομερού µυστικού.
Συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ, ολοζώντανο µυθιστόρηµα εποχής και συνάµα φλογερή ερωτική ιστορία, το βιβλίο εξερευνά µε ευαισθησία και τόλµη τη φύση της πίστης, της εμπιστοσύνης και της αγάπης.

Σπαρακτικό και κρυστάλλινα υπερβατικό.
New York Times
Ένας μύθος απέριττος και ανησυχητικός όσο το σώµα της ‘Άννας που φθίνει προς την ανυπαρξία. Η Donoghue µάς κρατά καθηλωμένους.
Chicago Τribune