Ιανουάριος 2018 και οι εκδόσεις Ψυχογιός εκδίδουν το βιβλίο της ΑΛΙΣ ΠΙΤΕΡΣΟΝ, με τίτλο «Ένα τραγούδι για το αύριο».

Το βιβλίο στηρίζεται στην αληθινή ιστορία της Alice Katherine Martineau, η οποία γεννήθηκε με κυστική ίνωση, μια ασθένεια που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την εμφάνιση έντονα παχύρρευστων και αφυδατωμένων εκκρίσεων σε διάφορα όργανα και αδένες του σώματος, κυρίως στο πνευμονολογικό και στο πεπτικό σύστημα με αποτέλεσμα τη σταδιακή καταστροφή των ζωτικών οργάνων και τελικά στην πλήρη ανεπάρκεια τους έως τον θάνατο.
Η Άλις πρέπει να αντιμετωπίζει τον έντονο βήχα, να ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή με χαμηλά λιπαρά, πρέπει να εξετάζεται τακτικά, να παίρνει αντιβιοτικά και να κάνει φυσικοθεραπείες. Όμως έχει όνειρα, φιλοδοξίες και αποφασιστικότητα να τα πραγματοποιήσει. Μπαίνει στη λίστα για μεταμόσχευση πνευμόνων-καρδιάς και ήπατος. Αρνείται να την λυπούνται και θέλει να την αντιμετωπίζουν όπως όλο τον κόσμο. Δεν της αρέσει να την αποκαλούν γενναία, την θυμώνει αυτό. Λατρεύει τη μουσική. Θέλει να γίνει τραγουδίστρια, θέλει να ερωτευτεί, θέλει να ζήσει. Και τα πετυχαίνει όλα. Όλα εκτός από το τελευταίο. Να ζήσει.
Η Αλίς Πίτερσον, παντρεύοντας άριστα την αληθινή ιστορία της Άλις Μαρτίνο με την μυθοπλασία, ουσιαστικά μας δίνει την τελευταία πενταετία της ζωής της, από το 1998 έως το 2003. Μια γεμάτη και κρίσιμη πενταετία για την Άλις. Είναι τα χρόνια που εγκαταλείπει το μόντελινγκ και αποφασίζει να πραγματοποιήσει το όνειρο της και να ασχοληθεί με το τραγούδι. Είναι τα χρόνια που ερωτεύεται, τα χρόνια που χάνει την αγαπημένη της φίλη- συνασθενή, τα χρόνια που κυκλοφορεί ο πρώτος της δίσκος, τα χρόνια που η υγεία της επιδεινώνεται, μέχρι το τέλος.

Διαβάζουμε από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
«Ο Τομ ερωτεύτηκε την Άλις τη στιγμή που την αντίκρισε. Συνειδητοποίησε ότι δε θα ήταν καθόλου εύκολο να είναι μαζί της, αλλά η Άλις είναι γεμάτη ενέργεια, ένας ήλιος που λάμπει στον κατά τ’ άλλα συνηθισμένο κόσμο του.
Κάποιοι μπορεί να βλέπουν την Άλις και να νομίζουν ότι έχει τα πάντα στη ζωή της. Όμως, η Άλις ξέρει ότι δεν είναι σαν τις άλλες γυναίκες. Η ζωή της είναι περίπλοκη, απρόβλεπτη, δύσκολη. Αλλά δεν της αρέσει ο οίκτος. Το μόνο που θέλει να κάνει, το μόνο που ήθελε ποτέ, είναι να τραγουδάει.
Στην Άλις έχουν πει να μην ακολουθεί τα όνειρά της. Το ίδιο και στον Τομ. Αλλά όταν η μοίρα τους έχει ήδη φερθεί σκληρά, είναι ώρα να σταματήσουν να ακούν τους άλλους και να ακολουθήσουν μόνο την καρδιά τους.
Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και της αγάπης.»


και σε αυτό θα αρκεστούμε. Άλλωστε οι πληροφορίες στο διαδίκτυο για την Άλις Μαρτίνο και το πως έζησε την ζωή της αγόγγυστα, πολλές. Θα αναφερθούμε στο βιβλίο συνολικά γιατί πραγματικά είναι ένα ξεχωριστό, άρτιο και καλοδουλεμένο βιβλίο, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους αναγνώστες γενικά μα είναι και ένα «βιβλίο μήνυμα» για όλους όσους πάσχουν από δύσκολες και χρόνιες ασθένειες. Για μια Άλις χωρίς αυτοοικτιρμό, που πάλεψε με δύναμη ψυχής για τα όνειρα της όσο και αν το σώμα της δεν βοηθούσε. Μια πανέμορφη κοπέλα που αξιοποίησε την κάθε μέρα, την κάθε ώρα της ζωής της, αγνοώντας τις προβλέψεις για την πρόγνωση της νόσου, ξεπερνώντας το μπούλινγκ στο σχολείο της, τον φόβο του θανάτου, που τόλμησε να ερωτευτεί και έζησε την αγάπη.
Ένα βιβλίο γλυκόπικρο που ξεχειλίζει από αισιοδοξία και δύναμη. Ένα βιβλίο που όσο και αν είναι έντονα συναισθηματικό δεν παύει να είναι ρεαλιστικό. Και η συγγραφέας κατάφερε απόλυτα να δώσει ένα βιβλίο που δεν είναι δακρύβρεκτο παρά την τραγικότητα της ζωής της πρωταγωνίστριας. Γιατί η θαρραλέα Αλις, κατανοεί απόλυτα τη σοβαρότητα της κατάστασης της, έχει μάθει να ζει με την νόσο και να μην λυγίζει σε κάθε έξαρση της.
Το βιβλίο ξεκινά με πρόλογο από το ημερολόγιο της Μέρι τον Αύγουστο του 1972, που νέα μανούλα μαθαίνει ότι το παιδί της πάσχει από Κ.Ι και το προσδόκιμο ζωής του είναι τα 10 χρόνια. Αμέσως μετά, μεταφερόμαστε στο 1998, 26 χρόνια αργότερα, όπου και αρχίζει η ιστορία μας.
Κύριες αφηγηματικές φωνές, η Μέρι και τα αποσπάσματα από το ημερολόγιο της, η ίδια η Άλις και ο Τομ, ο άνθρωπος που αγάπησε και μαζί του έζησε τον έρωτα. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου θα συναντήσουμε και άλλα πρόσωπα που πλαισίωναν την ζωή της Άλις. Τον αδελφό της, τις φίλες της, τον γιατρό της και τον άνθρωπο που την πίστεψε, την εμπιστεύτηκε και την βοήθησε να πραγματοποιήσει το όνειρο της. Το μυθιστόρημα είναι έτσι γραμμένο ώστε άλλοτε ως καταχώρηση ημερολογίου, άλλοτε ως αναδρομή και άλλοτε ως αφήγηση, η ιστορία της ζωής της Άλις προχωρά μέχρι τέλους. 75 κύρια κεφάλαια απαρτίζουν το έργο. Συγκλονιστικά είναι τα 3 μη αριθμημένα κεφάλαια στο τέλος του βιβλίου, στα οποία μιλά η συγγραφέας, ο αδελφός της και ο Όλι Λέβινγκτον από τον Οργανισμό Κυστικής Ίνωσης.

Ζωντανές περιγραφές, αληθοφανείς διάλογοι με αρκετά στοιχεία χιούμορ και ήρωες αληθινούς. Ήρωες που όχι μόνο έζησαν την πραγματική ‘Αλις αλλά και βοήθησαν ουσιαστικά τη συγγραφέα στη δημιουργία και ολοκλήρωση μιας εξαιρετικής ιστορίας ελπίδας, του «Ένα τραγούδι για το αύριο». Ο τρόπος που η ΠΙΤΕΡΣΟΝ δούλεψε ένα τόσο δύσκολο θέμα όπως αυτή η αληθινή ιστορία της Μαρτίνο, είναι εντυπωσιακή.

«… Αυτό δεν είναι ένα βιβλίο για κάποια που πεθαίνει. Είναι, πιστεύω, ένα βιβλίο για κάποια που έζησε τη ζωή της στο έπακρο…»
Και αν η Άλις δεν βρίσκεται πια στη ζωή, δε θα πάψει να υπάρχει. Τώρα εκτός από τον δίσκο της που έκλεισε μέσα του την φωνή της, ζει και μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου που είναι μια ωδή στη ζωή και στη δύναμη ψυχής.
[… «Όμως έτσι είναι. Πρέπει να αφήσω κάτι πίσω μου» Τα τραγούδια μου για το αύριο… «Ο,τι κι αν μου συμβεί, η μουσική μου θα υπάρχει…]
Και όσο και αν η ίδια θύμωνε και δεν ήθελε να την αποκαλούν γενναία, εμείς θα κλείσουμε την παρουσίαση αυτού του βιβλίου με αυτό ακριβώς που μισούσε να ακούει, όχι γιατί δεν σεβόμαστε την επιθυμία της, αλλά γιατί βγαίνει μέσα από την ψυχή μας… « Άλις υπήρξες αληθινά γενναία!»