Τον περασμένο Οκτώβρη κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Άρη Σφακιανάκη με τίτλο «Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ» από τις Εκδόσεις Κέδρος.
Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που αναφέρεται στον Ιωάννη Καποδίστρια και έχει ως κεντρικό πρωταγωνιστή τη «Σκιά» του- τον αφηγητή του έργου- Πέτρο Σκοτεινό. Ένα έργο που ενώ περιλαμβάνει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας, είναι έτσι δοσμένη η μυθοπλασία, ώστε με θαυμαστό, πράγματι, τρόπο ο αναγνώστης να απολαμβάνει την ανάγνωση, να κατανοεί τα ιστορικά γεγονότα αλλά ταυτόχρονα να παρακολουθεί τη μυθιστορηματική πλοκή, τη γεμάτη ίντριγκες, συγκίνηση και χιούμορ.
Ο συγγραφέας δημιούργησε έναν ήρωα – αφηγητή. Τον Πέτρο Σκοτεινό. Τον τοποθέτησε δίπλα στον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια λίγο πριν έρθει στην μόλις απελευθερωμένη Ελλάδα για να αναλάβει τα καθήκοντα του. Αυτός είναι η Σκιά του Κυβερνήτη αλλά και ο Δούρειος Ίππος του συγγραφέα. Μέσω αυτού, αφ ενός μας δείχνει τη ζωή του Καποδίστρια, τα 3,5 χρόνια της διακυβέρνησης του, αφετέρου γίνεται ο ίδιος ο μίτος που θα ξετυλιχτεί για να ξετυλίξει μαζί του τη μυθοπλαστική πλοκή του έργου.
Ο Πέτρος Σκοτεινός είναι ο αφηγητής όλων όσων διαδραματίστηκαν τα 3,5 εκείνα χρόνια. Από το Όραμα έως το τραγικό τέλος διαγράφεται η πορεία ενός μεγάλου ηγέτη. Άραγε τι θυμούνται οι Έλληνες για τον Καποδίστρια; Ό,τι έφερε τις πατάτες στην Ελλάδα σίγουρα. Όμως εκείνο που πραγματικά έφερε στην χώρα μας, ήταν το Ήθος και το Όραμα. Αφοσιωμένος στο Όραμα του για την Ελλάδα. Δεν έλαβε όμως υπόψη του τους ίδιους τους Έλληνες. Εκείνους οι οποίοι με τις μικρότητες και τις κουτοπονηριές τους όχι μόνο υποθήκευσαν το μέλλον ολόκληρου του Κράτους, αλλά διάβρωσαν και την κοινωνία. Γεγονότα διαχρονικά που χαρακτηρίζουν τον τόπο στην πάροδο του χρόνου αλλά και την πορεία του. Και δεν είναι λίγες οι φορές που ο αναγνώστης θα δει να διαγράφονται στις σελίδες του βιβλίου εικόνες και καταστάσεις τόσο γνώριμες και στη σύγχρονη πολιτική σκηνή.
«… Το κακό με τους Έλληνες ήταν πως ο καθένας πίστευε ότι είχε την λύση για όλα τα δεινά. Φτάνει να κατείχε την εξουσία, και τότε θα τα έφτιαχνε όλα στην εντέλεια…»
Ο Καποδίστριας, όπως και ο Αδαμάντιος Κοραής, πίστευαν ότι η σωτηρία της Ελλάδας θα ερχόταν μέσω της παιδείας. Δυστυχώς όμως η δολοφονία τού Καποδίστρια δεν έκοψε μόνο το νήμα της ζωής του, αλλά και τη δρομολόγηση των οραμάτων του. Και άφησε μια Ελλάδα ανήμπορη, γεμάτη πληγές να θρηνεί για τα χαμένα όνειρα μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Τα θέματα τα οποία θίγονται κατά η διάρκεια της αναγνωστικής διαδικασίας είναι πολλά. Ανάμεσά τους κυριαρχεί ωστόσο ένα σημαντικό ερώτημα: Ποια θα ήταν η τύχη της Ελλάδας αν δεν είχε δολοφονηθεί ο Καποδίστριας από το χέρι των Ελλήνων; Αν παρέμενε ένας Κυβερνήτης με όραμα και ήθος απέναντι σε έναν λαό χωρίς παιδεία;
Τεχνηέντως ο συγγραφέας χτίζει πάνω σε αυτήν την κεντρική ιδέα τη μυθιστορηματική πλοκή του έργου. Με κινητήρια δύναμη τον Πέτρο Σκοτεινό. Έναν «τυχοδιωκτάκο» που όμως μαγεύεται από τον ακέραιο χαρακτήρα του Καποδίστρια και τον πιστεύει. Πιστεύει σε όλα όσα το όραμά του θα μπορέσει να φέρει, στη νέα κοινωνία που θέλει να δημιουργήσει. Οι έρωτες και η ζωή του γενικότερα δίνουν μια άλλη διάσταση στο βιβλίο πέρα από το ιστορικό μυθιστόρημα. Ένα αξιοπρεπές έργο της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, ευκολοδιάβαστο και καθόλου κουραστικό, με γρήγορη ροή, διδακτικό, με χιούμορ αλλά και νουάρ στοιχεία, γραμμένο με την γνωστή -μεστή πένα του Σφακιανάκη σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση που προσδίδει αμεσότητα στο κείμενο και το κάνει πιο θελκτικό.
Ένα πολιτικό θρίλερ ή ένα ιστορικό ντοκουμέντο; Ιστορία και μυθοπλασία. Ένα οδοιπορικό στο συγκεκριμένο κομμάτι της ιστορίας από τον Άρη Σφακιανάκη που αξίζει να διαβαστεί από όλους μας.
«Τέλη του 1827. Η Ελληνική Επανάσταση έχει σχεδόν καταπνίγει. Η χώρα αγωνίζεται ακόμα για την ανεξαρτησία της. Οι δύο εμφύλιοι, η πτώση του Μεσολογγίου, οι καταστροφές του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο έχουν οδηγήσει τους Έλληνες στην απόγνωση. Σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθούν καλούν τον Καποδίστρια να κυβερνήσει την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις συμφωνούν. Οι ελπίδες αναπτερώνονται.
Ο Καποδίστριας φτάνει στη χώρα και ρίχνεται αμέσως στη δουλειά. Στην αρχή γίνεται δεκτός με ανακούφιση και ενθουσιασμό. Ωστόσο δεν αργεί να συναντήσει τα πρώτα εμπόδια. Οι κοτζαμπάσηδες αντιδρούν, οι οπλαρχηγοί δυσανασχετούν, η αντιπολίτευση μηχανορραφεί. Και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας εγκαταλείπεται σιγά σιγά απ’ όλους. Ή σχεδόν απ’ όλους. Πλάι του στέκει ως το τέλος ο σωματοφύλακάς του.
Μέσα από τη δική του αφήγηση ζούμε τα πιο σημαντικά γεγονότα του τόπου αλλά και τις προσωπικές στιγμές του Καποδίστρια μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 που πέφτει νεκρός από τους Μαυρομιχάληδες στην είσοδο μιας εκκλησίας του Ναυπλίου.
Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε ένα όραμα για την Ελλάδα.
Θα μείνει στην Ιστορία σαν μια ευκαιρία που χάθηκε.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.