Νοέμβριος 2015 και οι εκδόσεις Μεταίχμιο εκδίδουν το πρώτο μυθιστόρημα της Χριστίνας Ρούσσου, με τίτλο «Ντουλμπέρα». Αν και πρώτο έργο, αποσπά πολύ θετικές κριτικές από το αναγνωστικό κοινό και η θέση της συγγραφέα εδραιώνεται στα εκδοτικά δρώμενα της σύγχρονης Ελληνικής λογοτεχνίας.
Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2017, έρχεται το δεύτερο πραγματικά αξιόλογο βιβλίο της κ. Ρούσσου με τίτλο «Στα πέρατα της αντοχής» και είναι σίγουρο ότι και για αυτό το βιβλίο αξίζουν διθυραμβικά σχόλια.

Τουρκοκρατούμενη Νάουσα 1896. Δύο αδέλφια, ο Αχιλλέας και ο Νίκος Μακρής, φεύγουν μετανάστες στην Αμερική. Κίνητρο η οικονομική ανέχεια. Θα προσπαθήσουν για ένα καλύτερο αύριο, τόσο για τους ίδιους, όσο και για την οικογένειά τους. Η μικρή τους αδελφή, η Λέγκω, πρέπει να προικιστεί. Στο μεγάλο ταξίδι τους μέχρι την Αμερική, από τον Πειραιά μέχρι τη Γένοβα και από κει σε σχεδόν άθλιες συνθήκες ταξιδιού με το υπερωκεάνιο και μέχρι την περιπετειώδη υποδοχή μεταναστών στο Έλις Άιλαντ, στο Μανχάταν, γνωρίζονται, και γίνονται αχώριστοι, με τον Αντώνη Γκούση από την Έδεσσα.
Ο Αντώνης, έχει σκοπό να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Ιατρική, με την βοήθεια του θείου του από την Βιέννη, αυτού του θείου που τον είχε φιλοξενήσει και είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο. Έπρεπε να τον απομακρύνει από την Ελλάδα που επέστρεψε γιατί ήθελε να προσφέρει στον αγώνα και ο λόγος του θείου του, ότι θα είναι πιο χρήσιμος στον αγώνα ως γιατρός, τον έπεισε για το ταξίδι στην Αμερική. Γνωρίζουν ακόμα και βοηθούν τον Γιάννη και την Μαρουσώ. Αυτή η παρέα θα πορευτεί στη ζωή ενωμένη έως ότου η μοίρα αναθεωρήσει τα πάντα.
Τα δυο αδέλφια ξεκινούν μαζί τον αγώνα επιβίωσης, έναν αγώνα δύσκολο, σε ξένο τόπο, χωρίς εξειδίκευση, χωρίς να γνωρίζουν τη γλώσσα, βιώνουν και αυτοί όλα όσα πέρασαν οι μετανάστες εκείνα τα χρόνια μα στην πορεία οι δρόμοι τους χωρίζουν… Ο Αχιλλέας προχωρά, ενώ ο Νίκος δεν αντέχει και αλλάζει ρότα.
Η Λέγκω, πίσω στην Ελλάδα, ετοιμάζεται να παντρευτεί, όχι τον εκλεκτό της καρδιάς της. Τι θα κάνει; Θα προχωρήσει σε αυτόν τον γάμο θυσιάζοντας την αγάπη της ή μήπως όχι; Ποια θα είναι η ζωή της στην πορεία των χρόνων ύστερα από την απόφαση που πήρε;
Ένα εξαιρετικά καταιγιστικό και «γεμάτο» μυθιστόρημα, καλοδουλεμένο, με συναρπαστική πλοκή ανατροπές και αποκαλύψεις.
Με γλώσσα ζεστή και γραφή στρωτή, εμπλουτισμένη όπου χρειάζεται με ντοπιολαλιές και ιδιωματισμούς, δεμένους αρμονικά με το κείμενο. Περιγραφικές εικόνες εκφραστικές και παραστατικές. Ιστορικά στοιχεία πραγματικά, που δένουν με την μυθοπλασία, χωρίς να κουράζουν τον αναγνώστη.
Ένα οδοιπορικό στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, από το 1896, μέχρι τον Πειραιά του 1946. Ενδιάμεσοι σταθμοί, η Νάουσα, η Έδεσσα, η Νέα Υόρκη, η Ζάκυνθος και η κοιλάδα του Λίγηρα στη Γαλλία. Και στο βάθος η Ιστορία. Μακεδονικός αγώνας, Βαλκανικοί πόλεμοι, Α & Β Παγκόσμιος πόλεμος- κατοχή, Αθήνα λίγο πριν την δεκαετία του ΄50.
Πολυπρόσωπο, με ήρωες που θα αγαπηθούν από τους αναγνώστες, όλοι ξεχωριστοί και καλοδουλεμένοι. Οι πρωταγωνιστές μα και η μαντάμ Ζανέτ, ο πιστός Τόμας, ο αντισυμβατικός Γιάγκος, η κοντεσίνα του Αχιλλέα, όλοι θα μείνουν χαραγμένοι στη μνήμη σας. Ήθη, έθιμα, λαογραφικά στοιχεία και συνήθειες, η αριστοκρατία στο Τζάντε, οι καντάδες, μα και στοιχεία της Παλιάς Αθήνας, όπως θεατρικές παραστάσεις με τους «μύθους» του Ελληνικού θεάτρου, η περίφημη μπλε πολυκατοικία και οι διάσημοι ένοικοί της περνούν από τις σελίδες του βιβλίου. Όπως περνούν και η μετανάστευση, οι δοκιμασίες στις σχέσεις των ανθρώπων, η δυνατή και αληθινή φιλία, ο έρωτας, η αγάπη, η συγχώρεση.
Αξίζει να ταξιδέψετε με τους ήρωες ως… τα πέρατα της αντοχής. Το ταξίδι θα σας αποζημιώσει.
«… οι αντοχές που έχουμε μέσα είναι τεράστιες. Τι σου λέω πάντα; Τις καταλαβαίνουμε μόνο όταν;»
«Φτάσουμε στα πέρατα…»

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
«Λίγο πριν το ξεκίνημα του 20ού αιώνα τα αδέρφια Μακρή, ο Αχιλλέας και ο Νίκος, από τη Νάουσα της τουρκοκρατούμενης ακόμα Μακεδονίας, φτάνουν στα πέρατα του κόσμου, στην Αμερική, κυνηγώντας μια καλύτερη ζωή. Στο ταξίδι τους θα συναντήσουν τον Αντώνη – εκείνος κατάγεται από την Έδεσσα, και θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του στην Αμερική. Τα χρόνια θα περάσουν, οι πορείες τους θα συγκλίνουν συχνά και η φιλία τους θα είναι η μόνη σταθερά στο περιπετειώδες διάβα τους. Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα, τη Μακεδονία και τη Ζάκυνθο, και αποκεί στην κοιλάδα του γαλλικού Λίγηρα, τα πρόσωπα θα πληθαίνουν και θα μπλέκονται σαν ιστός. Όταν πια η τρικυμία του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου θα κοπάσει, ένα μυστικό θα τους φέρει αντιμέτωπους με το παρελθόν ξανά. Και τότε οι αντοχές τους θα φτάσουν στα όρια τους…»