“Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΑΡΙΟΣ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ” του Antonio Iturbe από τις
Εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
«Η βιβλιοθηκάριος του Μπλοκ 31…»
Τι κι αν έχουν περάσει τόσα χρόνια από το αποτρόπαιο ολοκαύτωμα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου; Τι κι αν έχουν κυκλοφορήσει αμέτρητα βιβλία για το Άουσβιτς-Μπιρκενάου; Ιστορικά ντοκουμέντα, μαρτυρίες επιζώντων, μυθιστοριογραφίες κάθε τι που διαδραματίζεται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, πάντα θα συγκλονίζει. Για έναν βιβλιόφιλο και φιλαναγνώστη όμως, όταν ένα έργο διαδραματίζεται εκεί και έχει κεντρικό θέμα τα βιβλία, είναι βέβαιο ότι και θα διαβαστεί και θα αγαπηθεί πολύ.
Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος, έφεραν στην χώρα μας τον Μάρτιο το βιβλίο του Antonio Iturbe με τίτλο “Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΑΡΙΟΣ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ” σε μετάφραση Αγγελικής Βασιλάκου που δίνει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό ένα στρωτό κείμενο αναδεικνύοντας τη γραφή του συγγραφέα.
Το γκέτο των εβραίων της Τερεζίν της Πράγας. Γενάρης 1944. Η Ντίτα Κράους με τον αριθμό 67894. Η αληθινή ιστορία ενός νέου κοριτσιού που αγαπούσε τα βιβλία και προσπάθησε να τα κρατήσει ζωντανά μέσα στο στρατόπεδο του Μπιρκενάου ρισκάροντας την ίδια της τη ζωή. Θάρρος ή άγνοια κινδύνου; Ή και τα δύο; Άουσβιτς. Μπλοκ 31. Εκεί όπου απαγορεύονται τα βιβλία, εκεί λειτουργεί η πιο μικρή, η πιο παράνομη «δανειστική βιβλιοθήκη». Εκεί δρα η «βιβλιοθηκάριος του Άουσβιτς». Αυτήν εμπιστεύθηκε ο Φρέντι Χιρς για να τα διανέμει στους «δασκάλους» των μικρών παιδιών, που προσπάθησαν να διαδώσουν την γνώση έστω και αν το μέλλον όλων ήταν αβέβαιο. Και η Ντίτα τα κρύβει κάτω από το φόρεμα της, τα μοιράζει, τα προσέχει, τα συντηρεί. Εκεί η ομορφιά και η αθωότητα συναντά την ασχήμια και την θηριωδία.
Πρόκειται για μια ιστορική μυθοπλασία με βιογραφικά στοιχεία. Ένα ιστορικό ντοκουμέντο αφού ο συγγραφέας καταγράφει την αφήγηση της ιστορίας όπως του την αποκαλύπτει η ίδια η Ντίτα. Ένα διαφορετικό βιβλίο για το ολοκαύτωμα που περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που έκαναν το κολαστήριο διαβόητο στην παγκόσμια ιστορία. Ο Μένγκελε, ο γιατρός με τα αποτρόπαια και τρομακτικά πειράματα του, οι θάλαμοι αερίων, τα κρεματόρια, οι καμινάδες, η οσμή. Συγκλονιστικές οι σελίδες που περιγράφουν τους θαλάμους αερίων. Ο απόλυτος τρόμος και η απόλυτη καταρράκωση της ανθρώπινης ύπαρξης. Τραγικές εικόνες αναδύονται από την πένα του Antonio Iturbe. Το βιβλίο είναι ένας ύμνος για την ίδια τη ζωή.
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 32 κεφάλαια. Σημαντικό είναι το υστερόγραφο του συγγραφέα στο τέλος του βιβλίου, όπως και το παράρτημα στο οποίο ο αναγνώστης μαθαίνει τι απέγιναν οι κεντρικοί ήρωες του έργου.
Ένα ακόμα βιβλίο συγκαταλέγεται στο πάνθεον της παγκόσμιας λογοτεχνίας του Ολοκαυτώματος, μια πολύτιμη ανάγνωση, για να μην ξεχαστεί ποτέ τι έκανε η ναζιστική θηριωδία κατά της ανθρωπότητας, για την τιμή και τη φροντίδα των βιβλίων.
«…Κρατούν στα χέρια τους κάτι που απαγορεύεται αυστηρά στο Άουσβιτς και μπορεί να καταδικαστούν σε θάνατο έτσι και τους ανακαλύψουν. Αυτά τα αντικείμενα, τα τόσο επικίνδυνα που η κατοχή τους συνιστά αιτία της μέγιστης ποινής δεν πυροβολούν ούτε τρυπάνε, δεν είναι ούτε κοφτερά ούτε επιθετικά όπλα. Τα αντικείμενα που οι αδυσώπητοι φρουροί του Ράιχ φοβούνται τόσο πολύ είναι απλώς και μόνο βιβλία: παλιά, φθαρμένα, σχεδόν διαλυμένα βιβλία…»
Η αληθινή ιστορία ενός κοριτσιού που ρίσκαρε τη ζωή του για να κρατήσει ζωντανή τη μαγεία των βιβλίων.
Στη μαύρη λάσπη του Άουσβιτς, που καταπίνει τα πάντα, ο Φρέντι Χιρς έκτισε μυστικά ένα σχολείο. Σ’ έναν χώρο όπου απαγορεύονται τα βιβλία, η νεαρή Ντίτα κρύβει κάτω από το φόρεμά της τους εύθραυστους τόμους της μικρότερης, κρυμμένης και λαθραίας δημόσιας βιβλιοθήκης που υπήρξε ποτέ.
Μέσα από τη φρίκη του πολέμου, η Ντίτα προσφέρει ένα θαυμάσιο μάθημα θάρρους: δεν παραιτείται και δεν χάνει ποτέ την επιθυμία να ζήσει ή να διαβάσει γιατί, ακόμη και σε αυτό το φοβερό στρατόπεδο εξόντωσης, «το να ανοίγεις ένα βιβλίο είναι σαν να μπαίνεις σ’ ένα τρένο που σε πηγαίνει διακοπές».
Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα που διασώζει από τη λήθη μία από τις πιο συγκινητικές ιστορίες πολιτιστικού ηρωισμού.
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.