Εικονογράφηση: ΙΡΙΣ ΣΑΜΑΡΤΖΗ
Επιμέλεια: Βασιλική Τζόκα
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΕΝΤΗΣ

«…Πόσο λάθος έκανε να πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου ήταν πολύ δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο να βρεθεί… Αφού όλα της έλεγαν με τον τρόπο τους ότι τον είχε ήδη βρει κι ας μην μπορούσε να τον δει. Μα ποιος ήταν επιτέλους αυτός ο περιβόητος θησαυρός; Τι είναι αυτό που, σ’ όποιο μέρος της γης και αν ζούμε, όποια γλώσσα και αν μιλάμε, σ’ όποια φυλή και έθνος κι αν ανήκουμε, σ’ όποιο Θεό και αν πιστεύουμε, μας κάνει ευτυχισμένους, όταν το έχουμε; Ακόμα ψάχνεις να το βρεις; Η Εβίτα πάντως, μόλις το βρήκε, ένιωσε άλλος άνθρωπος…»

«Ποιος είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου» ήταν η έκθεση που έπρεπε να γράψει η Εβίτα για το σχολείο της. Το απίθανο λοιπόν, φανταστικό ταξίδι περιπέτειας και αναζήτησης της Εβίτας και του γατούλη της στον «Υπόγειο Γλωσσολύτη», προκειμένου να γράψει την έκθεση της, είναι αυτό το ταξίδι που θα κάνουν μαζί της οι μικροί αναγνώστες.
Και μπορεί το βιβλίο να απευθύνεται σε ηλικίες από 6-9 ετών με σκοπό τα παιδιά να ανακαλύψουν τα συναισθήματα τους και να κατανοήσουν ότι απλά και καθημερινά πράγματα μπορεί να είναι «θησαυρός», όπως η αξία της αγάπης, της ενότητας χωρίς διακρίσεις, η αισιοδοξία και η εσωτερική αναζήτηση. Το σίγουρο είναι πως θα το απολαύσουν και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί των μικρών αναγνωστών, αφού μικροί και μεγάλοι αυτό που αναζητούν σε ένα καλό ανάγνωσμα, είναι η περιπέτεια, το μυστήριο, το χιούμορ, το όραμα και τις αξίες της ζωής και των ανθρωπίνων σχέσεων.
«Σαν δώσεις στην αγάπη χρόνο, σπουδαίο αυτή σε κάνει μόνο!».

Ένα ευρηματικό παραμύθι, γραμμένο με πεζό μα και με ποιητικό λόγο, γεμάτο συμβολισμούς, μηνύματα, ρεαλισμό, εικόνες, χρώματα-παράξενα και μπερδεμένα χρώματα (ξεχωριστή στιγμή η βουτιά της Εβίτας στο Πορτοκαλί ποτάμι του Υπόγειου Γλωσσολύτη) και απίστευτους ήρωες που θα διασκεδάσουν το παιδί και θα το καθοδηγήσουν, ώστε να ανακαλύψει μαζί με την Εβίτα, τον «μεγαλύτερο θησαυρό του κόσμου».
Στο διάβα τους θα συναντήσουν τη φτερωτή Ελαφίνα, την Ελπίδα-πυγολαμπίδα, το λαγό-Διογένη, ο Χρύσανθος το χέλι και την παράξενη οικογένεια του γίγαντα Αχόρταγου με τη μάγισσα Ζήλια γυναίκα του και τον γιό τους Κατσούφη. Όλοι έχουν κάτι σπουδαίο να «πουν», κάτι σημαντικό να «δείξουν» στην Εβίτα και σε όλους μας.

 

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Μα ποιος είναι επιτέλους ο μεγαλύτερος θησαυρός του κόσμου; Τι είναι αυτό που, σ’ όποιο μέρος της γης κι αν ζούμε, όποια γλώσσα κι αν μιλάμε, σ’ όποια φυλή και έθνος κι αν ανήκουμε, μας κάνει ευτυχισμένους, όταν το έχουμε; Ακόμη ψάχνεις να το βρεις; Η Εβίτα, πάντως, μόλις το βρήκε, ένιωσε άλλος άνθρωπος. Όμως χρειάστηκε να ξάνει ένα απίθανο ταξίδι, να γνωρίσει πλάσματα παράξενα και θαυμαστά και να ακούσει τόσο σπουδαία πράγματα που άνοιξαν σαν μαγικά κλειδιά την πόρτα της σκέψης της και της καρδιάς της.
Η περιπέτεια της Εβίτας βοηθά τους μικρούς αναγνώστες να συμφιλιωθούν με τα συναισθήματά τους, το περιβάλλον τους και την καθημερινότητάς τους»