Συγγραφέας του βιβλίου «Πορφυρός Ηγέτης» – Εκδόσεις «Παρασκήνιο»

Με δεκαοκτώ κεφάλαια που μας βάζουν στη διαδικασία να δούμε τη ζωή από μια πιο αισιόδοξη οπτική, η Κωνσταντίνα Κοντομάρη, μέσα από το βιβλίο της «Πορφυρός ηγέτης» ελπίζει ότι θα μας παρακινήσει να πιστέψουμε πως μπορούμε να κατακτήσουμε τα όνειρά μας. Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας, πρόκειται για ένα εγχειρίδιο, που μέσα υπάρχουν πολλά παραδείγματα και τεχνικές στοχοθεσίας, διευκρινίζοντας πως ηγέτης είναι ο καθένας από εμάς, αρκεί να κάνει με αγάπη και έμπνευση αυτό που έχει αποφασίσει ν’ ασχοληθεί στη ζωή του.

Εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης και αυτοεξέλιξης διαβάζω στο εξώφυλλο και θα ήθελα ξεκινώντας τη συνομιλία μας να μας εξηγήσετε ποιος είναι αυτός ο «πορφυρός ηγέτης».


Είναι ο άνθρωπος που έχει πίστη στις αξίες του και στα ιδανικά του. Έχει όραμα και το υπηρετεί παίρνοντας δημιουργικές αποφάσεις που πολλές φορές αμφισβητούνται από το κατεστημένο. Ηγέτης είναι αυτός που έχει αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, επιμονή, συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί και κάνει αυτοδιαχείρηση και έχει αυτοπειθαρχία για την επίτευξη μικρών και μεγάλων στόχων όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τους άλλους.


Τι είχατε στο μυαλό σας όταν ξεκινούσατε τη συγγραφή του; Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της ενδιαφέρουσας έκδοσης;


Έγραψα αυτό το εγχειρίδιο αυτοβελτίωσης και αυτοεξέλιξης με την ελπίδα να εμπνεύσει, κυρίως όμως να παρακινήσει τον αναγνώστη να μπει στη δράση να κατακτήσει τα όνειρά του και το κυριότερο να πιστέψει ότι μπορεί.


Το κόκκινο χρώμα του εξωφύλλου και του βέλους που απεικονίζεται σ’ αυτό επιλέχτηκε από τη λέξη «πορφυρός»;


Το κόκκινο χρώμα εκτός από την αγάπη, τον έρωτα, το πάθος συμβολίζει και την ταχύτητα. Όταν σκεφτόμαστε μια «Ferrari” μας έρχεται στο μυαλό μια κόκκινη “Ferrari”.
Το ίδιο και όταν σκεφτόμαστε το βέλος που ρίχνουμε για το στόχο. Ο «Πορφυρός Ηγέτης» είναι ένα εγχειρίδιο, που μέσα υπάρχουν πολλά παραδείγματα και τεχνικές στοχοθεσίας. Το βέλος του εξωφύλλου συμβολίζει την επίτευξη των στόχων αυτών.


Το βιβλίο αποτελείται από δεκαοχτώ κεφάλαια. Τι αφορά το καθένα από αυτά;


Το κάθε κεφάλαιο αλλά και όλα μαζί μας βάζουν σε μια διαδικασία να δούμε τη ζωή από άλλη οπτική… πιο αισιόδοξη… όπου το πρόβλημα μπορεί να γίνει ευκαιρία και οι ευχές αποφάσεις ικανές να φέρουν αλλαγές σε σωματικό, πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο.


Τα οποία εσείς χαρακτηρίζετε παρακινητικά. Εξηγήστε μας τι εννοείτε.


Τα χαρακτηρίζω παρακινητικά γιατί έχουν μέσα το στοιχείο της δράσης που θα μας πάει από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα σ’ ένα άλλο πιο επιθυμητό για εμάς.


Τα τελευταία χρόνια όλοι μας δοκιμαστήκαμε αρκετά από το δυσάρεστο αίσθημα της αβεβαιότητας. Ποιο από τα παραπάνω κεφάλαια θα μπορούσε να λειτουργήσει παρακινητικά ώστε να ξαναβρούμε τον ηγέτη που κρύβουμε μέσα μας όπως λέτε!


Όλα τα κεφάλαια έχουν τη δική τους σημασία και αξία. Εάν όμως θα έπρεπε να ξεχωρίσω ένα από αυτά είναι της «αγάπης» που είναι και το αγαπημένο μου, γιατί η αγάπη δεν είναι μόνο συναίσθημα είναι ενέργεια που ρέει παντού γύρω μας.
«ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ».


Σε μια ραδιοφωνική σας συνέντευξη είπατε πως η ανασφάλεια γεννάει γόνιμες ιδέες. Μπορείτε να εξηγήσετε στους φίλους του vivlio-life πώς μπορούμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο;


Ναι, πράγματι πιστεύω πως η ασφάλεια ως συναίσθημα είναι σίγουρα σημαντικό όμως πολλές φορές όταν συνειδητοποιούμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και όλα μπορούν ν’ ανατραπούν και αυτό έγινε πιο σαφές τα τελευταία χρόνια που είχαμε πολλές ανατροπές σε οικονομικό επίπεδο. Άνθρωποι που έως τώρα βρίσκονταν σε μια ζώνη άνεσης π.χ. συγκεκριμένη δουλειά που χάθηκε, τότε άρχισαν ν’ αναπτύσσουν και κάποια άλλα ταλέντα τους που έως τώρα δεν είχε χρειαστεί ν’ αναπτύξουν. Αυτό τους έκανε πιο δημιουργικούς έστω και εάν στην αρχή ένιωσαν άβολα. Όμως οποιαδήποτε αλλαγή φέρνει μέσα της την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και το φόβο για το καινούργιο.


Ποιον θεωρεί ηγέτη το βιβλίο σας. Ποιος ορισμός είναι εκείνος που σας καλύπτει και θέλετε να κρατήσουμε στο μυαλό;


Ηγέτης είναι ο καθένας από εμάς αρκεί να κάνει με αγάπη και έμπνευση αυτό που έχει αποφασίσει ν’ ασχοληθεί στη ζωή του. Είναι εκείνος που έχει ένα δυνατό «Γιατί» που τον κινητοποιεί και τον κάνει να σηκώνεται με όρεξη από το κρεβάτι του. Το κίνητρό του το «Γιατί» του τον κάνει να βλέπει τις επιτυχίες του αλλά και τις αποτυχίες ως μέρος της μεγάλης εικόνας, του βαθύτερου σκοπού του, αυτόν που ολοκληρώνει την ανθρώπινη υπόσταση, τον κάνει δημιουργικό και χρήσιμο όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για το κοινωνικό σύνολο.


Πώς μπορεί άραγε κάποιος που έχασε τον εαυτό του να βοηθηθεί από τον «Πορφυρό Ηγέτη» να τον ξαναβρεί;


Ο αναγνώστης που έχει χάσει τον εαυτό του και διαβάσει το βιβλίο μέσα από τα παραδείγματα θα καταλάβει ότι δεν είναι μόνος και σίγουρα είναι ανθρώπινο πολλές φορές να πέφτουμε, όμως σίγουρα μπορούμε και να ξανασηκωθούμε. Εκεί μπορεί να βρει τρόπους που θα τον βοηθήσουν να κάνει μια καινούργια αρχή.


Κεφάλαιο «Ευτυχία». Τι μας συμβουλεύει άραγε ο πορφυρός ηγέτης;


Να μην χάνουμε τις στιγμές, γιατί είναι μοναδικές και να επενδύουμε σε διαχρονικές αξίες σκοπού όπως είναι η αγάπη, η δημιουργία, η συγχώρεση, η ευγνωμοσύνη.


Γι’ αυτό μη χάνουμε χρόνο γιατί ο καθένας από εμάς αξίζει τον «ιδανικό του εαυτό» αρκεί να το αποφασίσει – γράφετε. Ποια χαρακτηριστικά συνθέτουν τον «ιδανικό εαυτό»;


Ο ιδανικός μας εαυτός είναι αυτός που ψάχνουμε και στις ανθρώπινες σχέσεις μας… στο φίλο, το σύζυγο, το παιδί, τον εργοδότη… Είναι αυτός που ξέρει ν’ αγαπάει χωρίς όρους, που έχει την ψυχική δύναμη να συγχωρεί, που έχει επίγνωση των πράξεών του και αναλαμβάνει τις ευθύνες του όχι για να τιμωρήσει τον εαυτό του αλλά να του δώσει άλλη μία ευκαιρία να πάει μπρος.


Και ποιο είναι το πρώτο βήμα για να τα καταφέρουμε;


Είναι η ώρα της «Απόφασης» τότε που παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας και γινόμαστε οδηγοί στο δικό μας προσωπικό ταξίδι.


Σε ποιες ηλιακές ομάδες απευθύνεται το βιβλίο σας;


Απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες γιατί όλοι έχουν δικαίωμα για μια καινούργια αρχή.


Είχε τον αντίκτυπο που επιθυμούσατε η έκδοση; Σας ψάχνουν οι αναγνώστες;


Είμαι πολύ ευχαριστημένη γιατί από την αρχή οι αναγνώστες αγκάλιασαν το βιβλίο μου και τους ευχαριστώ. Επίσης είναι πολύ συγκινητικό γιατί μέσα στην προσωπική μου σελίδα στέλνουν μηνύματα που δείχνουν ότι ταυτίζονται με κάποιες από τις ιστορίες του βιβλίου και γράφουν πως οι ίδιοι έχουν βοηθηθεί μέσα από τις σελίδες του.


Τι ετοιμάζετε στο μέλλον;


Ετοιμάζω μια σειρά διηγημάτων όπου οι ήρωες έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την ανάγκη για προσωπική ανάπτυξη, μέσα από διαφορετικές διαδρομές.

Βιογραφικό
Η Κωνσταντίνα Κοντομάρη είναι Συγγραφέας και ομιλήτρια σε θέματα Αυτοβελτίωσης, Aυτογνωσίας και Στοχοθεσίας. Το 2006 έγραψε το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο “Στιγμές Σιωπής” (ISBN: 9608342406 Εκδόσεις Παρασκήνιο) και τον Μάρτιο του 2018 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο “Πορφυρός Ηγέτης” – Εγχειρίδιο Αυτοβελτίωσης και Αυτοεξέλιξης (ISBN: 9786185003524 Εκδόσεις Παρασκήνιο). Το 2012 έλαβε Πιστοποίηση Επιπέδου Α’ από την Τράπεζα Ελλάδος ως Ασφαλιστική Σύμβουλος. Εργάζεται στην Εθνική Ασφαλιστική. Είναι εθελόντρια στην ομάδα κοινωνική.
Εκπαίδευση: • Διοίκηση & Οικονομία (Ανώτατο Οικονομικό Ίδρυμα Στερεάς Ελλάδας) • Συμβουλευτική Ανθρωπίνων Σχέσεων (Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο) • Εγκληματολογική Ψυχολογία ( Διεπιστημονικό Δίκτυο Εξειδίκευσης Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας – ΔΔΕΕΨΥ) • Συμβουλευτική Ψυχολογία – Coaching (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) Έχει εκπαιδευτεί σε: • Τεχνικές Αυτογνωσίας και Ενεργειακής Ψυχολογίας • NLP (Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό) • Socratic Method, EFT • Ho’oponopono, καθώς και έχει υπάρξει συντονίστρια σε ομάδες Αυτογνωσίας και Αυτοεξέλιξης με απώτερο σκοπό την επίτευξη προσωπικών και επαγγελματικών στόχων.