Συγγραφέας του βιβλίου «Το παιχνίδι της Χάνα» – «Εκδόσεις της Νέας Διάστασης»

Μια δυναμική δημοσιογράφος θα χάσει τη ζωή της αναζητώντας την αλήθεια. Η έρευνά της για δυο ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες θα ενοχλήσει και θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της. Η φίλη της, στο μυθιστόρημα της Βάνας Κουτσού, είναι εκείνη που αποφασίζει να ξεδιαλύνει το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τον θάνατό της. Στο δύσκολο δρόμο που παίρνει, θα βρεθεί αντιμέτωπη μ’ ένα «αθώο φαινομενικά διαδικτυακό παιχνίδι». Και τότε θα ξεκινήσει ο εφιάλτης… Ένα μυθιστόρημα με έντονη δράση και ανατροπές που κρύβει στις σελίδες του εκτός από αγωνία και δράση, σπουδαία μηνύματα για την πραγματική φιλία. Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας «Η αληθινή φιλία μας οδηγεί στην εκ βαθέως γνώση ενός ανθρώπου και ξεπερνά κάθε τι επιφανειακό».

Αν κρίνουμε από το εξώφυλλο «Το παιχνίδι της Χάνα», είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Μιλήστε μας για την ηρωίδα σας.
Το εξώφυλλο είναι μέρος του βιβλίου και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της πλοκής συνδέοντας το παρόν με το παρελθόν, την αλήθεια με τη φαντασία. Η ηρωίδα του βιβλίου είναι μία κοπέλα όπως όλες οι άλλες, η οποία οδηγείται από την αγάπη για την καλύτερή της φίλη, το πάθος της για την δικαιοσύνη και την δίψα να διορθώσει την αδικία που πιστεύει ότι έχει γίνει. Αψηφά τους φόβους, τους κινδύνους και τις ανασφάλειές της, μπλέκοντας σε αυτό το πρωτόγνωρο και επικίνδυνο παιχνίδι. Οπλίζεται με θάρρος απέναντι στο άγνωστο και έρχεται να σταθεί στο πλευρό της φίλης της ακόμα και μετά θάνατον, ενάντια σε ό,τι πιστεύει ο κόσμος. Η πίστη στην αληθινή φιλία και η γνώση ενός ανθρώπου εκ βαθέως, πέρα από το επιφανειακό, αποτελεί την κινητήριο δύναμη της ηρωίδας.

Επιλέξατε να τοποθετήσετε την ιστορία σας στην Αμερική και την Αγγλία και η αλήθεια είναι πως στις χώρες αυτές, τα αστυνομικά θρίλερ έχουν φανατικούς αναγνώστες. Ποια σκέψη οδήγησε εσάς σ’ ένα συγγραφικό ταξίδι ακόμη και πέρα από τον Ατλαντικό;
Καταρχάς σίγουρα έχω επηρεαστεί από αντίστοιχες δουλειές σε Ευρώπη και Αμερική. Κάθε λάτρης του αστυνομικού θρίλερ έχει φανταστεί να είναι μέσα στις ιστορίες. Πάντα ήθελα να γράψω ένα βιβλίο που θα διαδραματίζεται σε περιοχές στις οποίες έχω ταξιδέψει με την φαντασία μου, μέσα από τις εικόνες των ταινιών και των βιβλίων. Η Νέα Υόρκη, έμοιαζε ο ιδανικός προορισμός για να φιλοξενήσει την εξέλιξη της ιστορίας. Παράλληλα, πάντα ο αρχικός στόχος και η ελπίδα μου ήταν να μεταφραστεί το βιβλίο και στην αγγλική γλώσσα, ώστε να το διαβάσουν περισσότεροι αναγνώστες, κάτι το οποίο έχει επιτευχτεί πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία μέσω του amazon kindle.

Επιλέξατε, επίσης, το πρώτο πρόσωπο στην αφήγησή σας. Πιστεύετε πως σας φέρνει πιο κοντά στον αναγνώστη αλλά και πιο κοντά σ’ αυτό που θέλετε να του μεταδώσετε;
Επέλεξα το πρώτο πρόσωπο ακριβώς γιατί στόχευα στην αμεσότητα που δίνει στον αναγνώστη να γίνει μέρος της ιστορίας. Είναι πιο εύκολη η ταύτισή του με τον ήρωα, με τα συναισθήματά του και με όσα του συμβαίνουν. Η δημιουργία εικόνων είναι έντονη, μεγιστοποιώντας την εμπειρία. Εξάλλου, ο σκοπός ενός βιβλίου είναι να σε ταξιδεύει.

Ένα μυθιστόρημα μυστηρίου, με δυνατές σκηνές τρόμου και την αγωνία να κορυφώνεται σε αρκετά σημεία. Τι συμβαίνει με τη Χάνα Γουόλς; Βάλτε μας στον εφιάλτη της.
Η Χανα Γουόλς είναι μία δυναμική δημοσιογράφος που έχει εμμονή με την αποκάλυψη της αλήθειας με οποιοδήποτε κόστος. Είναι όμως και ένας άνθρωπος με τις δικές του ιδιαιτερότητες. Το κόστος της αλήθειας το πληρώνει με την ίδια της τη ζωή, καθώς η τελευταία έρευνα που ανέλαβε, ήταν και το κύκνειο άσμα της. Αυτή η έρευνα είχε να κάνει με δύο ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες της πόλης που αποτέλεσαν το εφαλτήριο για το δικό της τέλος. Ένα αθώο φαινομενικά διαδικτυακό παιχνίδι, έμελλε να γίνει ο εφιάλτης της παίζοντας με αυτές τις ιδιαιτερότητες και οδηγώντας την στο τρόμο και την τρέλα. Με γνώμονα αυτά τα δύο στοιχεία η καλύτερή της φίλη Τζορτζιάνα, καλείται να βρει τη σύνδεση μεταξύ του παιχνιδιού και της έρευνας της Χάνα και να ξεδιαλύνει το μυστήριο πίσω από το θάνατό της.

Μετά «τη θανάσιμη βουτιά στο κενό από τον εικοστό όροφο όπου στεγάζονται τα γραφεία της εφημερίδας για την οποία εργαζόταν ως δημοσιογράφος», η Τζορτζιάνα Κουίντον δε θα πιστέψει πως πρόκειται για αυτοκτονία. Από πού προκύπτει αυτή η βεβαιότητα;
Η αληθινή φιλία μας οδηγεί στην εκ βαθέως γνώση ενός ανθρώπου και ξεπερνά κάθε τι επιφανειακό. Αυτό συμβαίνει και εδώ μεταξύ Τζωρτζιάνα και Χάνα. Αυτό που ξεκίνησε σαν φιλία εξελίχθηκε σε οικογενειακή σχέση με ισχυρούς αδερφικούς δεσμούς. Με αυτό τον τρόπο γινόμαστε ένα με αυτό τον άνθρωπο και γνωρίζουμε κάθε του σκέψη και τρόπο δράσης. Αυτό ξεπερνά όλα τα επιφανειακά στοιχεία σχετικά με την αυτοκτονία της και επιτρέπει στην ηρωίδα μας να δει την ευρύτερη εικόνα, εξοπλίζοντάς την με πάθος, θάρρος και επιμονή για την επίλυσή της.

Κοινωνικά προβλήματα, όπως bullying και η πολιτική διαφθορά έχουν τον δικό τους χώρο και χρόνο στο μυθιστόρημά σας. Πώς «δέσατε» τη Χάνα με αυτά τα θέματα;
Η Χάνα είναι ένα πρόσωπο που έχει δεχθεί bulling λόγω της ιδιαιτερότητας της με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Το bulling σε οποιαδήποτε μορφή και η πολιτική διαφθορά μαστίζουν δυστυχώς τη σημερινή κοινωνία. Τα συναντάμε καθημερινά και δυστυχώς κάποιες φορές τα αποδεχόμαστε χωρίς να φέρουμε αντίσταση, δίνοντάς τους τη σιωπηλή συγκατάθεσή μας. Ουσιαστικά, η ηρωίδα μέσα από την διαταραχή της μας δείχνει την επιμονή της στη μάχη ενάντια σε ό,τι αρνητικό ακούει για την κατάστασή της. Συγχρόνως, είναι και το όπλο της, που την οδηγεί στην μάχη ενάντια της διαφθοράς και δεν της επιτρέπει να σταματήσει, κάνοντας ένα φαινομενικό μειονέκτημα το απόλυτο εργαλείο ενάντια στην παθητικότητα του κόσμου απέναντι στη διαφθορά.

Όπως και η ψυχική υγεία. Σαν πρόβλημα, μας έχει απασχολήσει αρκετές φορές, καθώς αποδεικνύεται πως είναι η ρίζα του κακού πολλών εγκληματικών πράξεων. Είχατε κάποια βιβλιογραφία στη διάθεσή σας ή προηγήθηκε κάποια έρευνα πριν τον επίλογο του μυθιστορήματος;
Σαφώς και έγινε έρευνα πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας. Εκεί που θέλω να εστιάσω, είναι, το πώς αντιμετωπίζει κάποιος τα διάφορα ψυχικά προβλήματα και πως η δική μας επιλογή είναι αυτή που καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα των πράξεών μας. Το να ρίχνουμε το φταίξιμο σε ψυχικά προβλήματα για τις πράξεις μας είναι απλά η εύκολη λύση. Η υγιής και σωστή αντιμετώπιση είναι αυτή που κάνει να ξεπερνάμε κάθε δυσκολία.

Δυστυχώς, ζήσαμε πρόσφατα και στη χώρα μας την άγρια δολοφονίας ενός δημοσιογράφου, τα άρθρα ή η έρευνα του οποίου, κάποιους ενόχλησαν. Δώστε μας μια εικόνα από τη δημοσιογραφική έρευνα της Χάνα.
Η αναζήτηση της αλήθειας μέσα από την δημοσιογραφική έρευνα, είναι πολλές φόρες μία ριψοκίνδυνη διαδικασία, αφού μπορεί να ενοχλήσει ανθρώπους χωρίς ηθικούς φραγμούς για την προστασία της ζωής. Το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι και λειτούργημα γιατί όσοι το υπηρετούν έχουν το ηθικό καθήκον να παρουσιάσουν την αλήθεια. Η Χάνα είχε το αίσθημα του δικαίου έντονο μέσα της και γνώριζε πολύ καλά το ρίσκο που καλούνταν να πάρει. Όπως θα δείτε και στο βιβλίο, οι έρευνές της αφορούσαν πολιτικούς, αστυνομικούς και γενικά πρόσωπα με κύρος και δύναμη. Βέβαια οι απειλές κατά της ζωής ενός δημοσιογράφου, όπως θα δούμε και μέσα στο βιβλίο, μπορεί να είναι και από πλευρά που δεν την περιμένεις.

Ο υπολογιστής της δημοσιογράφου θα βρεθεί στα χέρια της φίλης της. «Ένα παράξενο διαδικτυακό παιχνίδι που βρέθηκε αποθηκευμένο στον υπολογιστή της, οδηγεί τη Τζορτζιάνα σε σκοτεινά και επικίνδυνα μονοπάτια, από την πρώτη στιγμή που πατάει το “Play”», γράφετε. Τι θα δει στην οθόνη η Τζορτζιάνα και θα τρομάξει;
Αυτό δυστυχώς δεν μπορούμε να το αποκαλύψουμε γιατί αποτελεί κύριο μέρος της πλοκής του βιβλίου. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι βγαλμένο μέσα από έναν εφιάλτη που παίρνει ζωή και στοιχειώνει την πραγματικότητα.

Δεν είναι μόνο οι δυο γυναικείοι χαρακτήρες που μονοπωλούν το αναγνωστικό μας ενδιαφέρον. Ποια πρόσωπα βάλατε δίπλα στη Χάνα αλλά κυρίως στη Τζορτιάνα και πόσο σημαντικό ρόλο θα παίξουν στην πλοκή;
Ο κύριος χαρακτήρας δίπλα στην Τζορτζιάνα από την πρώτη στιγμή είναι ένας ντεντέκτιβ, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό της σχεδόν καθ’ όλη της την διάρκεια του αγώνα της για δικαιοσύνη. Ένας σύγχρονος λευκός ιππότης που αμφιταλαντεύεται για το τι είναι αλήθεια και τι ψέμα, με όλα τα θετικά και αρνητικά στοιχεία του. Παράλληλα δίπλα στην Χάνα συναντάμε τον υποστηρικτικό σύντροφο μέχρι το τέλος της που θα ενταχθεί με την σειρά του στον λαβύρινθο του μυστήριου θανάτου της.

Η πρώτη σας επαφή με το αναγνωστικό κοινό ήταν η ποιητική συλλογή «Απίστευτα και Απέραντα». Πόσο ομαλή ήταν η μετάβαση από τον ευαίσθητο κόσμο της ποίησης στον κόσμο του αστυνομικού θρίλερ;
Η ποίηση και το διήγημα είναι μορφές γραφής και έκφρασης που συνυπάρχουν μέσα μου, έχοντας το καθένα το δικό του χώρο στην καρδιά και στο μυαλό μου. Όποτε υπάρχει η ανάγκη να εκφράσω ένα συναίσθημα, μια σκέψη, τότε μέσα μου γεννιέται η ποίηση. Όταν, όμως, μία ιδέα, μια φαντασία, μια ιστορία γίνουν εικόνα στο μυαλό τότε πρέπει να πάρουν ζωή μέσα από το χαρτί και το διήγημα. Είναι όμορφο να μπορείς να ταξιδεύεις από την μία μορφή έκφρασης στην άλλη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Ένα ακόμα βράδυ στην ανούσια ζωή της Τζορτζιάνα Κουίντον. Ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα από τη Νέα Υόρκη. Η φίλη της, Χάνα Γουόλς, είναι νεκρή, με μια θανάσιμη βουτιά στο κενό από τον εικοστό όροφο όπου στεγάζονται τα γραφεία της εφημερίδας για την οποία εργαζόταν ως δημοσιογράφος. Όλα οδηγούν στην αυτοκτονία, όμως η Τζορτζιάνα έχει διαφορετική άποψη. Ποιους ενόχλησαν τα άρθρα της Χάνα; Σε ποια πολιτικά πρόσωπα είχε στρέψει τα βέλη της; Με τι έρευνες καταπιανόταν τελευταία; Ένα παράξενο διαδικτυακό παιχνίδι που βρέθηκε αποθηκευμένο στον υπολογιστή της, οδηγεί τη Τζορτζιάνα σε σκοτεινά και επικίνδυνα μονοπάτια, από την πρώτη στιγμή που πατάει το “Play”. Οι βαθύτεροι φόβοι της ζωντανεύουν και ξεπηδάνε απ’ την οθόνη του υπολογιστή, έτοιμοι να την κατασπαράξουν. Θα καταφέρει η Τζορτζιάνα να ξεπεράσει τους κινδύνους και να ανακαλύψει την αλήθεια για τον θάνατο της καλύτερής της φίλης;

Βιογραφικό
Η Βάνα Κουτσού γεννήθηκε το 1990 στην Πέλλα. Σπούδασε στη σχολή Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γενετική. Έλαβε μέρος στον ετήσιο διαγωνισμό στίχου του ωδείου Φουντούλη στο Βόλο κατακτώντας τη δεύτερη και τρίτη θέση. Έχει εκδώσει συλλογή με τραγούδια και ποιήματα με τον τίτλο “Απίστευτα κι απέραντα”. Το τραγούδι “Πίσω στη ζωή” έχει μελοποιηθεί από τον συνθέτη Νίκο Μανδαράκη. Συνεργάζεται με τη δισκογραφική εταιρεία Music Factory Entertainment. Διετέλεσε για 2 χρόνια Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στο Σύλλογο Φίλων Βιβλίου νομού Πέλλας. Είναι αρθρογράφος στα online περιοδικά Ologramma.art & Πηγή Παιδείας.