Το βιβλίο «Μήπως έχω άγχος» κατατάσσεται στις ψυχολογικές μελέτες και είναι ένα πολύτιμο εγχειρίδιο τόσο για τους ειδικούς της ψυχολογικής υγείας, όσο και για τους κοινούς αναγνώστες που επιθυμούν να κατανοήσουν κάποιες ψυχολογικές έννοιες και να αναζητήσουν εύκολες θεραπείες για την καταπολέμηση κάποιων από αυτές.
Έννοιες όπως η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες, αποσαφηνίζονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου, λαμβάνοντας υπόψη βασικές περιγραφές των συμπτωμάτων τους και ορισμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπισή τους.

Τι είναι η κατάθλιψη;
Τι την προκαλεί;
Ποια είναι η ειδική φοβία;
Τι σημαίνει διαταραχή πανικού;
Τι είναι η αγοραφοβία;
Ποια τα είδη του στρες και ποια η επίδραση του στην υγεία μας;
Τι είναι το περιστασιακό άγχος;
Που επίκειται η δυσκολία χαλάρωσης και η νευρική εγρήγορση; Τι επιπτώσεις έχουν όλα τα παραπάνω στην υγεία μας;

Όλες οι παραπάνω απορίες και ακόμη περισσότερες, θα μας λυθούν μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου, το οποίο θα καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να μας συμφιλιώσει με όλα τα ψυχοσωματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος του σήμερα και επιπλέον να μας προϊδεάσει στα συμπτώματα, τα οποία πολλές φορές προσπερνούμε ερήμην μας, χωρίς την ανάλογη αξιολόγησή τους.
Θέματα που μας αφορούν όλους και που πολλοί από εμάς έχουμε αντιμετωπίσει τόσο οι ίδιοι όσο και άνθρωποι του κοντινού μας περιβάλλοντος, θα ξεδιπλωθούν διαβάζοντας το πολύτιμο αυτό εγχειρίδιο και θα δώσουμε άλλη οπτική, σε έννοιες όπως η δυσφορία, η απελπισία, η αυτοϋποτίμηση, η αδρανοποίηση και η ανηδονία, πολλές από τις οποίες δε μας είχαν μέχρι τώρα απασχολήσει ή μας ήταν άγνωστες.
Το τελευταίο μέρος του βιβλίου, είναι κατά τη γνώμη που το ομορφότερο κομμάτι του, μιας και προσφέρει τις οικείες θεραπείες και τις τεχνικές εκείνες που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να κατευνάσουμε και να μετριάσουμε τα επίπεδα άγχους και στρες που εισβάλουν καθημερινά στη ζωή μας.
Οι ευεργετικές διαφραγματικές αναπνοές και οι ασκήσεις προοδευτικής μυϊκής χαλάρωσης που εύκολα μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς στο χώρο του, θα ανακουφίσουν τον οργανισμό μας και τον ψυχικό μας κόσμο. Παράλληλα, η συνειρμική ονειροπόληση, η τεχνική της συναισθηματικής ελευθερίας και η βιοανάδραση πέραν από τις φαρμακευτικές αγωγές που πολλές φορές είναι αναπόφευκτο να αποφύγουν κάποιοι, μπορούν να συνδράμουν δυναμικά και να προσφέρουν την πολυπόθητη ψυχική γαλήνη, ηρεμία και ισορροπία.
Συνοψίζοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι εφόσον το άγχος, το στρες αλλά και η κατάθλιψη τείνουν να αυξάνουν τα ποσοστά παγκοσμίως, καλό θα είναι να οικειοποιηθούμε με τις έννοιες και να αναζητήσουμε τρόπους αποσυμφόρησης τους, πράγμα που μπορεί να μας προσφέρει το βιβλίο που μόλις σας παρουσίασα και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.
Από κάθε βιβλίο που διαβάζω, επιλέγω μια φράση για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο του Γεώργιου Λυράκου, επέλεξα την παρακάτω:
«το πιο σημαντικό σκέλος στην προστασία της υγείας μας, είναι η πρόληψη».

Ο Δρ. Γεώργιος Λυράκος είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας Κρήτης και της Νοσηλευτικής Αθήνας. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διαχείριση πόνου από την Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων, μεταπτυχιακό Δημόσιας Υγείας µε κατεύθυνση τα χρόνια νοσήματα από την ΕΣΔΥ, διδακτορικό δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και µεταδιδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, µε θέμα τη διαχείριση του στρες στα χρόνια νοσήματα. Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία Σήμερα είναι Ψυχολόγος Υγείας στο ΓΝΝ Νίκαιας «Αγ. Παντελεήµων», Διευθυντής Προγράµµατος Σπουδών στο µεταπτυχιακό πρόγραµµα Health Psychology του Cardiff MET στο City Unity College, Επιστηµονικός Συνεργάτης του ΠΑΔΑ και της Β΄ Αναισθησιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ενώ από το 2019 είναι τοπικός εµπειρογνώµων της Ελλάδος στο Συµβούλιο της Ευρώπης στο πρόγραµµα βελτίωσης της ψυχικής υγείας των κρατουµένων.
Ο Δρ. Λυράκος έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, ενώ έχει συµµετάσχει σε πλήθος ελληνικών και διεθνών συνεδρίων, όπου έχει λάβει διακρίσεις. (Πηγή: “Εκδόσεις iWrite”, 2022)

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις i Write.