Μια πανέξυπνη ιστορία είναι «Το χέρι που κινεί τα νήματα» της Τζίλιαν Φλιν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Γωγώς Αρβανίτη.

Αν και μόλις 84 σελίδες, είναι ένα βιβλίο που τα έχει όλα, χιούμορ, μυστήριο, ατμόσφαιρα, ερωτηματικά και ανατροπές.
Η γραφή της Φλιν, εξαιρετική, αφού καταφέρνει σε αυτές τις λίγες σελίδες, να ξεδιπλώσει τόσα πολλά. Μια ιστορία, εντελώς απρόβλεπτη, που κρατά τον αναγνώστη μέχρι τέλος.
Ήρωες που μας αφήνουν άφωνους με τον τρόπο που εναλλάσσονται στον ρόλο του θύτη και του θύματος. Κεντρική ηρωίδα, μια περιθωριακή γυναίκα, όπου σε πρώτο πρόσωπο μάς αφηγείται την παράξενη ιστορία της. Ξεκινά προσφέροντας σεξουαλικές υπηρεσίες… με το χέρι, ενώ αργότερα, αναβαθμίζεται, κάνοντας το μέντιουμ. Εκεί, γνωρίζει την πλούσια Σούζαν, που πιστεύει ότι το παλιό αρχοντικό είναι στοιχειωμένο και επηρεάζει τον διαταραγμένο πρόγονό της. Το μέντιουμ πιστεύει ότι είναι μια εύκολη υπόθεση για εύκολο κέρδος, κάνοντας «καθαρισμό» της αύρας του σπιτιού. Όμως τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά.
-Ποιος είναι πραγματικά ο ρόλος της Σούζαν, αλλά και ποιος του προγόνου της;
-Ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα;
-Τι ζητάνε και οι δυο πραγματικά από το μέντιουμ;
Τις απαντήσεις θα τις δείτε, διαβάζοντας αυτό το τόσο έξυπνο και πρωτότυπο βιβλίο, και να θυμάστε ότι στα βιβλία της Τζίλιαν Φλιν τίποτα και κανένας δεν είναι όπως φαίνεται!

Νουβέλα ατμοσφαιρική, με ήρωες αντιφατικούς, με μια πρωταγωνίστρια αντισυμβατική, «περιθωριακή περσόνα» που είναι και ο αφηγητής, γεμάτο ανατροπές, ένα παιχνίδι θύτη και θύματος, ένα ψυχολογικό θρίλερ με πρωτότυπο στόρι, γραμμένο με μια μεστή και γρήγορη γραφή.

«Στον γκροτέσκο κόσμο της Flynn, η αλήθεια υπάρχει για να διαψεύδεται, για να ξεχνιέται, να σβήνει τελείως και να ζωντανεύει από τις στάχτες της ολότελα αλλαγμένη».
Βάσια Τζανακάρη, συγγραφέας

to-xeri
«Ποιο χέρι είναι αυτό που κινεί πραγματικά τα νήματα;
Μια απολαυστική ιστορία στην οποία ο αναγνώστης ως το τέλος αναρωτιέται ποιος είναι το παιδί και ποιος ο ενήλικας, ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός, πού τελειώνει η επινόηση και πού αρχίζει η αλήθεια. Μια ωδή στην παράδοση των ιστοριών τρόμου από τη σύγχρονη μεγάλη κυρία του σασπένς.
Μια περιθωριακή περσόνα, η ηρωίδα, αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία της. Βγάζει το ψωμί της προσφέροντας σεξουαλικές χάρες σε άντρες αλλά κάποια στιγμή αναβαθμίζεται και αρχίζει να εργάζεται ως μέντιουμ. Κρατάει όμως κάποιους από τους πιο πιστούς και παλιούς της πελάτες. Όταν θα την επισκεφθεί η πλούσια και εύθραυστη Σούζαν, θα βρει τη χρυσή ευκαιρία να βγάλει παραπάνω παραδάκι: Θα καθαρίσει την αύρα του σπιτιού της, ενός μεγάρου, όπου η Σούζαν ζει με τον γιο και τον διαταραγμένο, κατά τα λεγόμενά της, πρόγονό της.»
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)