Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

Το σημερινό βιβλίο που θα παρουσιάσω, είναι το δεύτερο από την «τριλογία των φάρων». Άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν έναντι μιας Νέας Τάξης πραγμάτων που απέχει από τα δεδομένα του παρελθόντος. Άνθρωποι που ανήκουν σε διαφορετικά στρατόπεδα, άνθρωποι που πασχίζουν να κρατούν ισορροπίες, άνθρωποι που αντιμάχονται και άλλοι που ασθμαίνουν. Κάποιοι υπακούν στωικά, άλλοι συμμορφώνονται με τη νέα πραγματικότητα το δίχως άλλο και άλλοι αδημονούν να βρουν διέξοδο, να αντιδράσουν και να ελευθερωθούν.


Ο ψηλός, παχύσαρκος και αυστηρός Νάβις, ο οπλουργός Άγις, ο παρορμητικός, συναισθηματικός και λάτρης των βιβλίων Νέαρχος και η μετανάστρια Λίγια με τα πράσινα μάτια είναι οι ήρωες που ξεχώρισα, οι ήρωες που μαζί με κάποιους αφανείς ακόμη θα παίξουν κομβικό ρόλο στην ιστορία.
Μια ιδέα που παίρνει διαστάσεις διαταγής, ο ουροβόρος όφις, δυο ναρκωμένα παιδιά που γίνονται βορά της Νέας Τάξης, το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου που στέκει ορθό χωρίς τον λευκό του σταυρό, ένα νησί περιφραγμένο με συρματόπλεγμα που εντός του φυτοζωούν εγκλωβισμένοι και απελπισμένοι μετανάστες και ένα λεωφορείο που κατευθύνεται νότια, προϊδεάζουν τον αναγνώστη για τον χαρακτήρα της ιστορίας που κρατά στα χέρια του.

σκέφτεται ότι σκέφτεται χωρίς σκέψεις – γίνεται κάτι τέτοιο;
Να σκέφτεσαι χωρίς σκέψεις, να κοιμάσαι χωρίς ύπνο, να ζεις χωρίς ζωή;…

Ένα μικρό κουτί με ηρεμιστικά, ένα άψυχο κορμί μωρού σε μια θάλασσα γεμάτη πτώματα, ένας πατέρας που με την απειλή όπλου διώχνει το παιδί του στα πλαίσια σκληραγώγησής του, το αίτημα της ‘καθαρότητας’ του αίματος και ένα λευκό νυχτικό που σκίζει τον αέρα σαν αλεξίπτωτο δημιουργούν ένταση και αγωνία για τη συνέχεια.
Προτείνω στην αρχή τουλάχιστον, να σημειώνετε τα ονόματα και τις ιδιότητες των προσώπων που αναφέρονται στις σελίδες, έως ότου σας γίνουν οικεία για την αποφυγή καθυστερήσεων.
Ληγμένες κονσέρβες φαγητού σε έναν πλαστικό κάδο απορριμμάτων, ένα ανυπόγραφο σημείωμα, μια κρυφή και ανείπωτη συνεργασία, δύο όπλα που συνδέονται με περίεργες ιστορίες, ένα φουσκωτό σκάφος τοποθετημένο πάνω σε τρέιλερ, μια διαρροή χημικού υγρού, μια παραγωγή ταινίας που θα γυριστεί στο στρατόπεδο μεταναστών και ένα ψωμί πασπαλισμένο ζάχαρη, προμηνύουν θύελλες και αναταραχές.

Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για εξέγερση;
Γιατί ο Οδυσσέας κουβαλά μια βαρύγδουπη φήμη;
Πως ο Ιάσονας και η Βεατρίκη συνδέονται με την ιστορία;
Πόσο δυνατοί είναι οι δεσμοί των ανθρώπων της Νέας Τάξης;
Που αποσκοπεί το περιφραγμένο με συρματόπλεγμα νησί;

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο του Γιώργου Πολυμενάκου, ένα μικρό βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
δεν υπάρχει χειρότερη ασθένεια από την αδυναμία

Λίγο πριν πέσει η αυλαία της ιστορίας, πυκνοί μαύροι καπνοί θα καλύψουν τον ουρανό πάνω από τον καταυλισμό των μεταναστών και ένα λουλούδι θα ανθίσει στην κάννη ενός όπλου. Οξύμωρο; Ίσως και να είναι, ίσως όμως και όχι. Ανάλογα από ποια οπτική γωνιά θα ρίξετε το δικό σας φως στην ιστορία…

Ο Γιώργος Πολυμενάκος γεννήθηκε στο νησάκι Κρανάη, σε ένα μικρό σπίτι δίπλα στον φάρο του Γυθείου. Μεγάλωσε και ζει στο Πέραμα, τη δυτικότερη συνοικία του Πειραιά.
Τον Δεκέμβριο του 2019 εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων του «Ιστορίες από την άλλη όχθη» από τις εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ – δεύτερη έκδοση Σεπτέμβριος 2021.
Τον Δεκέμβριο του 2020, το διήγημά του «Γουχάν, Τικόπια, Αθήνα» διακρίθηκε ως ένα από τα πέντε καλύτερα του διαγωνισμού «Πεζογραφία δωματίου ή Ημέρες Εγκλεισμού» των εκδόσεων ΚΙΧΛΗ.
Τον Νοέμβριο του 2021 εκδόθηκε από την ΑΠΟΠΕΙΡΑ το μυθιστόρημά του «Σημείο Εξόδου Ένα», το οποίο επιλέχθηκε ως ένα από τα δέκα καλύτερα μυθιστορήματα του 2021 στα λογοτεχνικά βραβεία του περιοδικού
«Ο Αναγνώστης», τον Ιούνιο του 2022.
Ξεκίνησε τη δυστοπική «Τριλογία των Φάρων» με το «Σημείο Εξόδου Ένα» και την συνεχίζει με το μυθιστόρημα «Σκοτεινό Φως» (εκδόσεις ΓΡΑΦΗ 2023).
Γράφει στίχους από το 1985. Τραγούδια του («Χειμωνιάτικα μπαρ», «Παραισθήσεις», «Ο τόπος που μεγάλωσα», «Πίνω, πίνω» και άλλα πολλά), έχουν μελοποιήσει και ερμηνεύσει διάφοροι Έλληνες καλλιτέχνες.
Έχει δημιουργήσει το πειραματικό ντοκιμαντέρ «Ο ΤΟΠΟΣ».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις γραφή.