Ο ομώνυμος τίτλος του βιβλίου, αναφέρεται στις αδερφές Μέλερ και τη ζωή τους, από τη νηπιακή τους ηλικία έως τα βαθιά τους γεράματα. Εξιστορείται η πορεία τους, εμπλουτισμένη με ιστορικά στοιχεία, ξέχειλη από βάναυσες συμπεριφορές αλλά γεμάτη αγάπη, ελπίδα και προσμονή, μια πορεία ικανή να παραδειγματίσει τις νεότερες γενιές αλλά και να τους διδάξει τη μελανή σελίδα της ιστορίας των Εβραίων.
Λίβι η μικρή ατίθαση κόρη, Μάγκντα η ώριμη καλοσυνάτη και Σίμπι η σκληροτράχηλη και αντιδραστική μεγάλη αδερφή.


Μαζί με τους γονείς τους, τον Μενάχεμ και την Χάια, ζουν φιλήσυχα στο Βράνοβ έως ότου ο πατέρας φύγει από τη ζωή, κατά τη διάρκεια ενός χειρουργείου για να αφαιρέσει από το λαιμό του μια σφηνωμένη σφαίρα που του κρατούσε συντροφιά 12 χρόνια. Λίγο πριν φύγει ο πατέρας, εν έτει 1929 οι τρεις αδερφές θα δώσουν μια υπόσχεση: να είναι πάντα ενωμένες! Μια βαρυσήμαντη υπόσχεση που θα πασχίζουν να τηρούν σε κάθε βήμα της ζωής τους, μια υπόσχεση που καταγράφεται στο υποσυνείδητό τους και τις κρατά ενωμένες παρά τις αντίξοες συνθήκες που καλούνται να βιώσουν, θα τους δίνει δύναμη και θάρρος και θα συνδράμει σθεναρά στην επιβίωσή τους.
Σε μια εποχή αναβρασμού, λίγο μετά το 1940, οι Χλίνκα συγκεντρώνουν τους Εβραίους και τους στέλνουν στην Πολωνία, στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Έχουμε ακούσει και έχουμε διαβάσει πολλά για το Άουσβιτς. Στο βιβλίο θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια στυγνή πραγματικότητα που δύσκολα περιγράφεται με λόγια.


Οι ψύλλοι, η κάπο, ο κουρέας, η στολή των Ρώσων αιχμαλώτων, ο αριθμός 4559, το πυκνό χιόνι, οι ανθρώπινες εκκαθαρίσεις, η σούπα με το περίεργο περιεχόμενο, οι ανταλλαγές ρούχων με ψωμί, ο τύφος, ο θάλαμος αερίων και το στρατόπεδο Μπιρκενάου, ξεπροβάλουν από τις σελίδες κάνοντας εκκωφαντικό κρότο που πολλές φορές είναι τόσο δυνατός που κλείνεις ασυναίσθητα τα μάτια σου.
Ο καλοκάγαθος παππούς Γιτζάκ, ο θείος Ιβάν, ο στρατώνας θανάτου, ο τρελαμένος κάπο Ισαάκ, η «τρύπα», η απόδραση της Μάλα, η φυλακή της Ιλάβα, οι άθλιες και εξωπραγματικές συνθήκες διαβίωσης και ο αέρας που μυρίζει μονάχα θανατικό, θα εναλλάσσονται στις ζωές των τριών αδερφών που άλλοτε θα ενώνονται και άλλοτε θα χωρίζουν.
Η ζωή τους δεν είναι ευχάριστη, δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Απώλεσαν πολλούς αγαπημένους τους, απώλεσαν κομμάτια της ψυχής τους και τα αμέτρητα γιατί που κατακλύζουν το μυαλό τους, δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος απαντήσεων με τη λογική.

Γιατί τόσο μίσος έναντι των Εβραίων;
Γιατί θέλουν τον αφανισμό τους;
Γιατί κανείς δεν εναντιώνεται σε όλη αυτήν τη δύνη;
Γιατί εξολοθρεύουν τόσο εύκολα και αβίαστα την ανθρώπινη ζωή;
Γιατί δεν τους αφήνουν να ζήσουν ελεύθεροι σε έναν δικό τους τόπο;

Αμέτρητα γιατί θα ξεπηδούν συνεχώς κατά την ανάγνωση του ιστορικού αλλά και συναισθηματικά φορτισμένου βιβλίου και θα ζητούν ακόμα και σήμερα, χρόνια μετά να δοθούν απαντήσεις.
Η εργασία στο ταχυδρομείο, το σοκολατένιο χιόνι, η 10χρονη Εύα, η κακοτράχαλη πορεία προς την ελευθερία και ο δρόμος της επιστροφής, η συγκινητική υποδοχή στην Πράγα, το λεηλατημένο σπίτι τους που πλέον δεν τους ανήκει, η μετακόμιση στην πολυκατοικία που μένει ο θείος Ιβάν, οι έρωτες που ανθίζουν δίπλα στις τρεις αδερφές και η γη του Ισραήλ που θα καταφέρει να καταλαγιάσει τις θύελλες που μαίνονται στις ψυχές τους, είναι μερικά από εκείνα που χαράχτηκαν στη δική μου μνήμη, κατά την ανάγνωση του βιβλίου.
Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση, για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο της Χέδερ Μόρρις, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
…η ζωή είναι μεγάλη αν απολαμβάνεις την κάθε στιγμή…

Η ζωή τους πολύκροτη, μεστή από περιπέτειες και πόνο και χρωματισμένη με έντονα χρώματα άλλοτε στις χροιές του ερέβους και άλλοτε λουσμένη στο φως. Οι τρεις αδερφές, θα καταφέρουν να ζήσουν, να αγαπήσουν και πάντα ενωμένες να ανταπεξέρχονται με επιτυχία σε όποιο σκόπελο ελλοχεύει στο διάβα τους.

Η Χέδερ Μόρρις γεννήθηκε στη Νέα Ζηλανδία και τα βιβλία της έχουν κατακτήσει την πρώτη θέση των µπεστ σέλερ διεθνώς. Την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι ιστορίες επιβίωσης, αντοχής και ελπίδας. Το 2003, ενώ εργαζόταν σε ένα µεγάλο δηµόσιο νοσοκοµείο στη Μελβούρνη, γνώρισε έναν ηλικιωµένο κύριο, που «ίσως είχε να αφηγηθεί µια αξιόλογη ιστορία».
Τη µέρα που η Χέδερ συνάντησε τον Λάλε Σοκολόφ άλλαξε η ζωή και των δύο. Η Χέδερ βασίστηκε στην ιστορία του Λάλε για το βιβλίο της Ο δερµατοστίκτης του Άουσβιτς (εκδ. Ωκεανός), που οι πωλήσεις του ανέρχονται σε οκτώ εκατοµµύρια αντίτυπα. Το επόµενο βιβλίο της, µε τίτλο Cilka’s Journey, έφτασε σε πωλήσεις τα δύο εκατοµµύρια αντίτυπα παγκοσµίως. Οι Τρεις αδερφές είναι το τρίτο της µυθιστόρηµα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ