Ο βραβευμένος με Νόμπελ Καζούο Ισιγκούρο είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας. Σε νεαρή ηλικία, ο Ισιγκούρο αποφάσισε πως ήθελε να γίνει μουσικός, και πέρασε αρκετά χρόνια στο Παρίσι προσπαθώντας να εδραιωθεί στη μουσική σκηνή της πόλης.
Οι «Νυχτωδίες» είναι μια συλλογή πέντε διηγημάτων με πρωταγωνιστές κάποιους μουσικούς που δεν κατάφεραν ποτέ να εκπληρώσουν τα όνειρά τους, που δεν ευτύχησαν να σταθούν στο ύψος των προσδοκιών τους, δεν έτυχαν αναγνώρισης κι η ζωή τούς οδήγησε σε απρόσμενα μονοπάτια.
Στις «Νυχτωδίες» το ύφος των διηγημάτων χαρακτηρίζεται από λιτότητα. Γράφει ο συγγραφέας όπως θα έγραφε ένας τραγουδοποιός.


Πέντε αριστοτεχνικά γραμμένες ιστορίες, στις οποίες η μουσική αποτελεί έναν ολοζώντανο χαρακτήρα. Το πάθος και η αναγκαιότητα ορίζουν τον χώρο που καταλαμβάνει η μουσική στη ζωή αυτών των ανθρώπων και με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο τούς οδηγεί σε ένα ξεκαθάρισμα: άλλοτε κωμικό, άλλοτε τραγικό, άλλοτε απλώς έξω από τα όρια της αντίληψής τους.
Κάποιοι από τους χαρακτήρες της συλλογής είναι άτομα που θεωρούν πως έχουν έμφυτο ταλέντο στη μουσική, χωρίς όμως να είναι πρόθυμοι να ασχοληθούν πραγματικά με την τέχνη τους. Ο Ισιγκούρο γράφει για τους ήρωές του χωρίς να τους ειρωνεύεται, καθώς, τρέφει μια συμπάθεια για αυτούς τους ανθρώπους.
Τα διηγήματα του βιβλίου είναι: Ο τροβαδούρος, Με ήλιο ή με βροχή, Μάλβερν Χιλς, Νυχτωδίες και Τσελίστες.


Ένας τραγουδιστής, Τόνι Γκάρντερν, που κάποτε υπήρξε διάσημος και επιθυμεί απελπισμένα να επανέλθει στο προσκήνιο, να κάνει μια επιτυχημένη επανάκαμψη, αφήνει στην άκρη τη μοναδική σιγουριά στη ζωή του… Ένας άνδρας που το αδιαμφισβήτητο γούστο του στη μουσική είναι το μόνο πράγμα που φαίνεται να εκτιμούν πάνω του οι στενοί του φίλοι… Ένας επίδοξος τραγουδιστής και στιχουργός που άθελά του έχει εμπλακεί στον αποτυχημένο γάμο ενός ζευγαριού που μόλις έχει γνωρίσει… Ένας χαρισματικός αλλά αδικημένος μουσικός της τζαζ που αφήνει τον εαυτό του να πιστεύει ότι οι πλαστικές επεμβάσεις θα σώσουν την καριέρα του… Ένας νεαρός τσελίστας, ο Τίμπορ, που η δασκάλα του μια καταξιωμένη και βιρτουόζος μουσικός του τσέλου, του υπόσχεται ότι θα «ξετυλίξει» το ταλέντο του.
Ανάμεσα στην κωμωδία και την τραγωδία οι «Νυχτωδίες» μιλούν για τα άπιαστα όνειρα, τις ψευδαισθήσεις και τα πάθη που ενίοτε κακοφορμίζουν.
Ένα βιβλίο γραμμένο με τρυφερότητα που αποτίει φόρο τιμής στη μουσική.
Διαβάστε το.


Ο ΚΑΖΟΥΟ ΙΣΙΓΚΟΥΡΟ, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας, γεννήθηκε στο Ναγκασάκι το 1954, αλλά μεγάλωσε στη Μεγάλη Βρετανία. Πολυβραβευμένος (Νομπέλ Λογοτεχνίας 2017), μεταφρασμένος σε περισσότερες από 50 γλώσσες σε όλο τον κόσμο, ο Καζούο Ισιγκούρο, εκτός από μυθιστορήματα και διηγήματα, γράφει στίχους και σενάρια ταινιών. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ (Bραβείο Booker 1989, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τον Άντονι Χόπκινς και την Έμα Τόμσον), Ο ΘΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ, ΜΗ Μ’ ΑΦΗΣΕΙΣ ΠΟΤΕ (μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνίστρια την Κίρα Νάιτλι), ΑΧΝΗ ΘΕΑ ΤΩΝ ΛΟΦΩΝ, ΟΤΑΝ ΗΜΑΣΤΕ ΟΡΦΑΝΟΙ, ΕΝΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΡΕΟΝΤΟΣ ΚΟΣΜΟΥ, Η ΚΛΑΡΑ ΚΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ και ΟΙ ΑΠΑΡΗΓΟΡΗΤΟΙ. Ζει στο Λονδίνο με τη σύζυγο και την κόρη τους.