«Ποτέ δεν ξέρεις τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του τοίχου…
Η γειτόνισσά σου σε παρακάλεσε να μη φέρεις την έξι μηνών κόρη σου στο δείπνο που σας κάλεσε εσένα και τον άντρα σου. Δεν ήταν κάτι προσωπικό, είπε, απλώς την εκνεύριζε το κλάμα της.
Ο άντρας σου είπε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα. Στο κάτω κάτω, μένετε στο διπλανό σπίτι. Θα είχατε το μόνιτορ ενδοεπικοινωνίας του μωρού και θα πηγαίνατε εναλλάξ να του ρίχνετε μια ματιά κάθε λίγη ώρα.
Το μωρό κοιμόταν την τελευταία φορά που πήγες να το δεις. Αλλά τώρα, καθώς ανεβαίνεις τρέχοντας τα σκαλιά του σπιτιού σου, μέσα στην ανατριχιαστική σιωπή, ο χειρότερός σου φόβος γίνεται πραγματικότητα. Δεν είναι στην κούνια του!
Ποτέ πριν δεν χρειάστηκε να καλέσεις την αστυνομία. Αυτή τη στιγμή, όμως, στο σπίτι σου τριγυρίζουν ένα σωρό ένστολοι και ντετέκτιβ -που ποιος ξέρει τι θα βρουν…
Ως πού θα ήσουν ικανή να φτάσεις, αν σε έσπρωχναν πέρα από τα όριά σου;»
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Όσοι παρακολουθούν τη σελίδα μας και τις βιβλιοπαρουσιάσεις μας θα δουν ότι ποτέ δεν αρχίζουμε την παρουσίαση ενός βιβλίου με την περίληψη από το οπισθόφυλλο του. Αυτό συνέβη γιατί το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα ατμοσφαιρικό βιβλίο μυστηρίου, ένα ψυχολογικό θρίλερ για το οποίο είμαστε σίγουροι ότι η περίληψη που έδωσαν οι εκδόσεις Κλειδάριθμος, για «ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ» της Shari Lapena, είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε την ανάγνωση του.
«…Το μωρό κοιμόταν την τελευταία φορά που πήγες να το δεις. Αλλά τώρα, καθώς ανεβαίνεις τρέχοντας τα σκαλιά του σπιτιού σου, μέσα στην ανατριχιαστική σιωπή, ο χειρότερός σου φόβος γίνεται πραγματικότητα. Δεν είναι στην κούνια του!..»


Ποιος έκλεψε το μωρό; Γιατί; Ποιο είναι το κίνητρο; Ναι, οι γονείς κατηγορούνται από όλους για την αμέλεια τους, έχουν ευθύνες και η αστυνομία τούς υποπτεύεται, μα εμπλέκονται στην απαγωγή; Μπορεί η οικονομική κρίση στην εργασία του πατέρα και η επιλόχεια κατάθλιψη της μητέρας να γίνουν η αιτία της εξαφάνισης του μωρού; Γιατί εκείνη τη συγκεκριμένη νύχτα η νταντά δεν μπόρεσε να πάει να κρατήσει το μωρό για την έξοδο των γονιών;
Κεντρικοί ήρωες οι γονείς του μωρού, ο αδύναμος Μάρκο και η τραγική και ευάλωτη Άνν, γύρω τους οι πλούσιοι γονείς της Ανν που αγαπούν την κόρη τους, όχι όμως και τον γαμπρό τους, το διπλανό ζευγάρι η σαγηνευτική Σίνθια και ο περίεργος Γκρέαμ στο σπίτι των οποίων βρισκόταν το ζευγάρι την ώρα της απαγωγής, και ο ντετέκτιβ Ράσμπακ που διερευνά την υπόθεση, θεωρώντας ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι δυνητικά ύποπτοι και ίσως τίποτα να μην είναι όπως φαίνεται. Όλοι σχεδόν οι κεντρικοί ήρωες έχουν φωνή μέσα από την κεντρική αφήγηση, όλων οι κρυφές σκέψεις παρουσιάζονται, μα δεν θα ξέρετε ποιον να εμπιστευτείτε μέχρι την αποκάλυψη της αλήθειας.


Σιγά σιγά η ιστορία ξεδιπλώνεται και έρχεται η στιγμή που, κάπου λίγο μετά τη μέση του βιβλίου, έρχεται η αποκάλυψη και το όνομα του απαγωγέα, μαζί με το κίνητρό του. Είναι ο απαγωγέας και ο απόλυτα ένοχος ή μήπως είναι ένα πιόνι σε ένα μεγαλύτερο σχέδιο; Και τώρα; Έχεις μισό βιβλίο ακόμα και αναρωτιέσαι: τι μπορεί να συμβεί από δω και πέρα και κυρίως που είναι το μωρό; Και να που οι δευτεραγωνιστές γίνονται πρωταγωνιστές και το οικογενειακό δράμα, η μοναξιά και η έλλειψη επικοινωνίας των μελών μια οικογένειας, τα μυστικά, οι ενοχές, ο φόβος και η αγωνία συνεχίζονται μέχρι τις τελευταίες σελίδες που οι ανατροπές είναι αμείλικτες και δυνατές. Η Shari Lapena, καταφέρνει να κάνει τον οικουμενικό φόβο κάθε γονιού, μια πορεία προς την κόλαση, μια «συνηθισμένη» απαγωγή ξεχωριστή και ένα ψυχαναγκαστικό διάβασμα του βιβλίου μέχρι αυτό να τελειώσει. Άραγε θα βρεθεί το μωρό;
Ατμοσφαιρικό βιβλίο χωρισμένο σε 37 σύντομα κεφάλαια, με σταθερή ροή κλιμακούμενης έντασης και τη συγγραφέα να δίνει λίγο λίγο τα στοιχεία που οδηγούν στην οριστική αποκάλυψη, διατηρώντας όμως τις αμφιβολίες της αλήθειας του κάθε ήρωα μέχρι τέλους. Κανείς δεν είναι τόσο αθώος όσο φαίνεται, μυστικά και ψέματα πολλά, όλα όμως θα έρθουν στην επιφάνεια. Θέματα όπως η παιδική προστασία, ο γονεϊκός ρόλος, η επιλόχεια κατάθλιψη, οι σχέσεις των ζευγαριών, η δύναμη του χρήματος, τα κρυμμένα μυστικά περνούν από τις σελίδες του βιβλίου, ως γενικός προβληματισμός, χωρίς να είναι ένα κοινωνικό βιβλίο.
Και ναι, είναι αλήθεια. Ποτέ δεν μπορείτε να γνωρίζετε τι μπορεί να συμβαίνει στην διπλανή πόρτα…


«… Ο Ράσμπακ θα τη βρει την άκρη. Η αλήθεια υπάρχει. Πάντα υπάρχει. Πρέπει απλώς να τη φέρει στο φως…»