Ποια είναι η μυστηριώδης Αγγελική και γιατί το όνομά της ταράζει τη ζωή της διάσημης Βαλεντίνας, της μεγαλύτερης Ελληνίδας ηθοποιού στην Ωραία Εποχή των Αθηνών;

Η συγκινητική ιστορία μιας μικρής υπηρέτριας που πάλεψε με νύχια και με δόντια για να επιβιώσει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Κακοποιημένη, διωγμένη από την οικογένειά της και κατηγορούμενη για ένα έγκλημα που δεν έκανε, το σκάει μεταμφιεσμένη στην πρωτεύουσα. Διανύοντας με πείσμα την απόσταση από τα κακοτράχαλα μονοπάτια της ελληνικής υπαίθρου ως τα κομψά αθηναϊκά σαλόνια της υψηλής κοινωνίας και από τα κακόφημα καφέ σαντάν του Ιλισού ως τα μεγαλύτερα θέατρα της Μπελ Επόκ, καταφέρνει να ξεδιπλώσει το πηγαίο ταλέντο της και να βγει νικήτρια.

Γοητευτικές φιγούρες στο πολυκύμαντο ταξίδι της, η πονόψυχη Αιμιλία, ο λουστράκος Λουκίλης, η καλοαναθρεμμένη Βιργινία, ο κούτσαβος Τσατσαρώνης, η έμπιστη Μπέτυ, ο ιδιόρρυθμος ποιητής Ιάκωβος και πάνω από όλους ο άρχοντας Σέργιος Σγουρός που θα της διδάξει την αγάπη. Μια αγάπη τόσο δυνατή, που θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα!

Η Βαλεντίνα επιστρέφει έπειτα από χρόνια στη γη των προγόνων της. Μια μεγάλη ανατροπή συγκλονίζει το είναι της, ενώ ζοφερές σκιές παραμονεύουν ύπουλα μέσα στο σκοτάδι, ζητώντας εκδίκηση…

Ένα μαγευτικό οδοιπορικό στην Μπελ Επόκ, την πιο γοητευτική εποχή των Αθηνών, γεμάτο ονειρικές εικόνες και καταιγιστικά συναισθήματα.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η Δήμητρα Ιωάννου επανέρχεται στα συγγραφικά δρώμενα με νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Ψυχογιός, με την «ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ Η γητεύτρα των Αθηνών».
Μετά την Κασσάνδρα που ανιδιοτελώς προσφέρει στους ανθρώπους, την Αννέτα που θυσιάζεται για την αγάπη της, έρχεται η Βαλεντίνα, με έναν έντονο δυναμισμό, με μεγάλο ψυχικό σθένος, με την υπέρμετρη καλοσύνη της, να μας δείξει πως ο άνθρωπος που δεν υποτάσσεται στην προκαθορισμένη του μοίρα, που αποφασίζει να πάρει την ζωή στα χέρια του, που αγωνίζεται σκληρά και με σύνεση, που διεκδικεί την επιτυχία και την ευτυχία, μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες, μπορεί να φτάσει ψηλά και να ζήσει μια ζωή όπως την ονειρεύεται.
Η ζωή της Βαλεντίνας αρχίζει σε κάποιο μέρος της επαρχίας με δυσκολίες, βιώνοντας την ανέχεια, την κακομεταχείριση σώματος και ψυχής, τον πόνο και την φτώχεια για να περάσει μετά από αγώνες στην υψηλή Αθηναϊκή κοινωνία της Μπελ επόκ, καταφέρνοντας να γίνει η μεγαλύτερη ηθοποιός στο καλύτερο θέατρο της χώρας. Ο αναγνώστης θα ταξιδέψει σε αυτήν την εποχή που φαίνεται ότι στα «μεγάλα σαλόνια» υπήρχε η ξενοιασιά, έτσι που τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης ήταν γεμάτα θέατρο, μουσική, χορό και τραγούδι.
Ο αγώνας της Βαλεντίνας για να ξεπεράσει τις δυσκολίες, για να ξεφύγει από την μοίρα της και να πετύχει το όνειρο της ήταν δύσκολος και μακρύς, γεμάτος όμως σύνεση, έχοντας στο πλευρό της πρόσωπα που την στήριζαν, αλλά και πρόσωπα που την σημάδεψαν. Πόνεσε και πάλεψε με όλες της τις δυνάμεις, κάποιες φορές ακόμα και ενάντια στον ίδιο της τον εαυτό, διανύοντας μια μεγάλη απόσταση για να βγει νικήτρια. Η Βαλεντίνα από μια ζωή βουτηγμένη στο μίσος, στη φτώχεια, στην κακομεταχείριση και στην απόρριψη καθιερώνεται ως η μεγαλύτερη θεατρίνα της εποχής.
Το βιβλίο, σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα της κ. Ιωάννου, πραγματεύεται μόνο μία ιστορία σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ένα καλοδουλεμένο βιβλίο κοινωνικό αλλά και με αστυνομική χροιά, με μαθήματα ζωής και μηνύματα που περνούν στον αναγνώστη χάρη στη δυναμική και μεστή γραφή της συγγραφέως. Δε λείπει η αδελφική αγάπη, ο έρωτας, η φιλία, η προδοσία, η αδικία, η ζήλεια, η συγχώρεση, ο πόνος και η ευτυχία.
«Ποιος είπε ότι είναι εύκολη η απόλυτη ευτυχία; Η ευτυχία πονάει, ναι, πονάει! Δεν είναι μαθημένα το κορμί και η ψυχή στην ευτυχία και δεν μπορούν εύκολα να την αντέξουν»
Ήρωες ψυχογραφημένοι, (φαίνεται καθαρά η δεύτερη ιδιότητα της κ. Ιωάννου), ζωντανοί, αληθινοί, άλλοι συμπρωταγωνιστές της Βαλεντίνας, άλλοι με «δεύτερο» ρόλο, όχι όμως και με λιγότερο έντονη την παρουσία τους. Η Βιργινία, όλα τα χρόνια κοντά στην Βαλεντίνα, η «αδελφή ψυχή»; Ίσως όμως τόσο διαφορετική από την Βαλεντίνα, πάλεψε μαζί της στην ζωή, χωρίς να καταφέρει να βγει από το σκοτάδι στο φως, ένα πρόσωπο τραγικό, που στοίχειωσε την ζωή της Βαλεντίνας, που σημάδεψε την ζωή της.
Η κ. Ιωάννου, σκιαγραφεί έντονα την ψυχοσύνθεση αυτών των δύο γυναικών και άλλοτε με τρυφερότητα, άλλοτε με σκληρή γλώσσα περιγράφει τις συναισθηματικές αποχρώσεις της σχέσης τους. Η Μπέτυ, η φίλη της, δοκιμάζεται και βλέπουμε ποια είναι τα όρια της αφοσίωσης στις ανθρώπινες σχέσεις, όταν η ζήλεια υπερτερεί, όταν ο έρωτας καταστρέφει συνειδήσεις. Ο μικρός λουστράκος, πάντα δίπλα της, ένας εξαιρετικός χαρακτήρας του έργου, ο Σέργιος, η μεγάλη της αγάπη, ο Ιάκωβος… μα ο χαρακτήρας του Τσατσαρώνη, ήταν τόσο «ηχηρός» στο έργο. Αρχικά εχθρός της Βαλεντίνας, μετά φύλακας-άγγελος της, εναπόθεσε στα πόδια της όλη του την ζωή με σκοπό να την προστατεύει. Την σεβάστηκε, την θαύμασε, την υπηρέτησε την «Κυρά» του με βαθειά προσήλωση, πάντα στο περιθώριο της δικής της ζωής.
Για μια ακόμη φορά η κ. Ιωάννου, θα καταφέρει να ικανοποιήσει τους αναγνώστες της.
«… Οι άνθρωποι λοξοδρομούν. Οι άνθρωποι κάνουν σφάλματα. Μεγάλα σφάλματα! Πολλές φορές χάνουν τον εαυτό τους… Είναι τόσο ευάλωτοι οι άνθρωποι, καλέ μου, μην τους κρίνεις τόσο αυστηρά… Ποτέ δεν ξέρει κανείς τι έχει οδηγήσει μια δύστυχη ψυχή ακόμα και στην πιο επαίσχυντη πράξη…»

valentina