Συγγραφέας του βιβλίου «Ένα βαλς κάτω από τ’ αστέρια» – Εκδόσεις «Οσελότος»

Με ένα νέο δροσερό νεανικό μυθιστόρημα επέστρεψε συγγραφικά η Μαίρη Ελευθεριάδου, προσκαλώντας όλους εμάς σε «Ένα βαλς κάτω από τ’ αστέρια». Οι ήρωές της γνωρίζονται ένα πρωί στη Φιλοσοφική Σχολή και ενώ μοιάζουν να είναι εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες διαπιστώνουν πως τα κοινά τους χαρακτηριστικά: ο δυναμισμός και το πείσμα είναι εκείνα που θα τους φέρουν κοντά. Οι αναγνώστες παρακολουθούν τη φιλική, αρχικά, σχέση να εξελίσσεται σε κάτι όμορφο, μέχρι που πιάνουν οι ξαφνικές μπόρες και οι δυο τους αναγκάζονται να παλέψουν με τα δυνατά τους συναισθήματα. Βασικός πρωταγωνιστής και σ’ αυτή την ιστορία, η μουσική. Όπως λέει στο Vivlio-life η συγγραφέας «η ποικιλία τραγουδιών έρχεται σε αρμονία με τα συναισθήματα που βιώνουν εκείνη την στιγμή οι ήρωες μας, δίνοντας το κατάλληλο soundtrack και εκφράζοντας ενίοτε τα έντονα συναισθήματα που δεν μπορούν να παραδεχτούν οι ίδιοι».

  • Αμαλία και Λουκάς. Είναι οι δυο βασικοί ήρωες του νεανικού σας μυθιστορήματος. Δώστε μας κάποια στοιχεία των χαρακτήρων τους.
    Πρόκειται για δυο χαρακτήρες οι οποίοι εκ πρώτης όψεως μοιάζουν τελείως αντίθετοι. Έχουμε από την μια την ετοιμόλογη Αμαλία που ακολουθεί πάντα την λογική και από την άλλη τον παρορμητικό Λουκά που ακολουθεί την καρδιά του. Και οι δυο όμως έχουν ένα κοινό: είναι δυναμικοί χαρακτήρες και με πείσμα, επομένως μένει να δούμε αν τα ετερώνυμα θα έρθουν κοντά και αυτή την φορά με εκείνους να συναντιούνται κάπου στην μέση της διαδρομής ή αν τα χάσματα μεταξύ τους είναι τελικά αγεφύρωτα. Μέσα από τα θετικά και αρνητικά στοιχεία τους -πχ είναι και οι δυο πολύ καλοί φίλοι για τα δικά τους άτομα- ήθελα οι αναγνώστες να ταυτίζονται εντοπίζοντας στοιχεία του εαυτού τους, για αυτό δεν πρόκειται για δυο χαρακτήρες οπού όλα πάνω τους είναι τέλεια μα και που ο καθένας εκφράζει την δική του αλήθεια. Ξεχωρίζουν για τις σπιρτόζικες συζητήσεις τους αλλά και για το πως ο ένας εμπνέει την καλύτερη εκδοχή του άλλου ακόμα και αν δεν είναι καν μαζί.
  • Γνωρίζονται ένα πρωινό στη Φιλοσοφική και η έλξη μεταξύ τους είναι αμοιβαία. Έρωτας με την πρώτη ματιά λοιπόν;
    Γνωρίζονται στο πανεπιστήμιο που σπουδάζουν και η έλξη πράγματι είναι αμοιβαία και θυελλώδης. Ούτε και οι ίδιοι δεν μπορούν να εξηγήσουν τα δυνατά τους συναισθήματα καθώς είναι κάτι πρωτόγνωρο και για τους δυο. Μέχρι που συναντιούνται ξανά τυχαία και οι πρώτες διαφωνίες κάνουν την εμφάνιση τους γνωρίζοντας καλύτερα τα στοιχεία του χαρακτήρων τους.
  • «Υπάρχουν και οι ξαφνικές μπόρες. Μα οι μπόρες της καρδιάς είναι χειρότερες», γράφετε και μας προετοιμάζετε για την καταιγίδα που έρχεται. Πότε ξεσπούν, λοιπόν, οι μπόρες στις καρδιές των πρωταγωνιστών σας;
    Οι μπόρες της καρδιάς ξεσπούν πάντα ξαφνικά την στιγμή που δεν το περιμένεις, όπως και οι αληθινές μπόρες. Οι πρώτες στάλες πέφτουν με το πρώτο βλέμμα που ανταλλάσσουν, με την πρώτη κουβέντα και στην πορεία γίνονται χαλάζι. Το αν θα έχουν ομπρέλα μαζί θα φανεί και στην συνέχεια της πλοκής. Μα σίγουρα αξίζει η κάθε στάλα.
  • Μια ιστορία για δυο αντίθετους χαρακτήρες που παλεύουν με τα δυνατά τους συναισθήματα. Ή μήπως είναι ίδιοι οι χαρακτήρες; αναρωτιέστε. Ποιο είναι το πιο δυνατό συναίσθημα της Αμαλίας που κληθήκατε να διαχειριστείτε;
    Το γεγονός ότι έβαζε σχεδόν πάντα μπροστά την λογική και προτιμούσε να σιωπήσει η παρορμητικότητα της καρδιάς. Είναι κάτι που όλοι μας έστω και μια φορά στην ζωή μας έχουμε κάνει, μα ήταν απαιτητικό να διαχειρίζεται ένα φάσμα δυνατών συναισθημάτων το οποίο ταυτόχρονα πολεμούσε. Επίσης, αυτό που χάρηκα στο χτίσιμο του χαρακτήρα της ήταν το γεγονός ότι ήταν πάντα εκεί για τις φίλες της αλλά και η απίστευτη χημεία της με τον Λουκά, καθώς αποτελούσε τον καταλύτη σε διάφορες κρίσιμες στιγμές της ζωής του.
  • Αν κάτι θέλετε να κρατήσουμε από την ιστορία της Αμαλίας και του Λουκά, τι θα ήταν αυτό;
    Ότι η αγάπη είναι δίπλα μας καμιά φορά αλλά και πως η καρδιά δεν επιλέγει με ποιον θα συμβεί το περιβόητο κλικ καθώς είναι κάτι που θα συμβεί όσο και αν περιφρουρούμε τις καρδιές μας από το να μην ερωτευτούν. Επίσης, να μην διστάζουν να ατενίζουν τα αστέρια.
  • Αφιερώνετε το βιβλίο σας «σε όλους εκείνους που πετάνε στα άστρα και πατάνε γερά στη γη». Ποιος από τους ήρωες της γλυκιάς ιστορίας σας έχει πετύχει αυτόν τον ιδανικό συνδυασμό;
    Νομίζω όλοι τους βρίσκονται σε αυτό το γλυκό μεταίχμιο καθώς ονειρεύονται παράλληλα με τις σωστές ποσότητες λογικής. Και φυσικά, τους συναρπάζει να παρατηρούν το νυχτερινό στερέωμα με τα χιλιάδες αστέρια. Ένα τηλεσκόπιο άλλωστε θα φέρει τα πάνω κάτω στην πλοκή.
  • Εκπροσωπείτε τη σημερινή νεολαία μας στην οποία οι παλιότεροι έχουμε εναποθέσει πολλές ελπίδες. Πατάει, όμως, γερά στη γη η νεολαία μας;
    Θεωρώ ότι πατάει γερά, μα παράλληλα θα πρέπει να συνεχίσει να ονειρεύεται, θέτοντας στόχους και ελπίδες που ευελπιστεί να υλοποιήσει με σεβασμό στους άλλους.
  • Όπως και στο προηγούμενο μυθιστόρημά σας, έτσι και σ’ αυτό, η μουσική κυριαρχεί στην καθημερινότητα των ηρώων σας. Συνεχίζει να πρωταγωνιστεί και στη δική σας ζωή;
    Η μουσική συνεχίζει να συντροφεύει μελωδικά πολλές στιγμές της ζωής μου, καθώς αγαπώ να ακούω στον ελεύθερο χρόνο μου, είτε είμαι σπίτι και γράφω είτε έχω πάει μια εκδρομή. Και τι πιο ιδανικό από το να ταυτίσεις ένα τραγούδι με μια όμορφη στιγμή; Μετά τυχαίνει να ακούσεις ξανά εκείνο το τραγούδι και είναι λες και ξαναζείς αυτή τη στιγμή μέσα στον χρόνο. Επίσης, πολλές φορές μου έχει δώσει έμπνευση και καταλήγω να γράφω σελίδες στο χαρτί με αφορμή εκείνο το μουσικό ερέθισμα.
  • Στο πρώτο σας βιβλίο (Το πιο μελωδικό ρεφρέν) χρησιμοποιήσατε μεταξύ άλλων στα κεφάλαιά σας το «Absolute beginners» του David Bowie, το «Ένα φιλί» της Χαρούλας Αλεξίου και το «Never tear us apart» των INXS. Ποιους τίτλους τραγουδιών επιλέξατε αυτή τη φορά;
    Όλα τα τραγούδια που αναφέρω και στα δυο βιβλία κατέχουν πια μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και όποτε τα πετυχαίνω στο ραδιόφωνο ή στην εφαρμογή spotify χαμογελάω. Στο δεύτερο βιβλίο οι ροκ επιλογές δεν απουσιάζουν πάλι, όπως πχ το «I surrender» των Rainbow, κάποιες κλασσικές μπαλάντες όπως το «Wishing on a star» των Rolls Royce αλλά και σύγχρονα όπως «Το κύμα» από τις Μέλισσες. Όλη αυτή η ποικιλία τραγουδιών έρχεται σε αρμονία με τα συναισθήματα που βιώνουν εκείνη την στιγμή οι ήρωες μας δίνοντας το κατάλληλο soundtrack και εκφράζοντας ενίοτε τα έντονα συναισθήματα που δεν μπορούν να παραδεχτούν οι ίδιοι.
  • Το βαλς του τίτλου, με κάνει να αναρωτηθώ αν ένα νεαρό κορίτσι όπως εσείς, έχει χορέψει βαλς, όχι απαραίτητα κάτω από τ’ αστέρια…
    Μπορεί να μην έχω χορέψει απαραίτητα βαλς με την κλασσική έννοια του όρου αλλά ίσως να έχω βιώσει συναισθήματα που έδιναν την αίσθηση ότι χόρευα τον «χορό της αγάπης» όπως πολλοί έχουν χαρακτηρίσει το βαλς, κάτω από έναν έναστρο ουρανό. Ελπίζω κάποια στιγμή να μοιραστώ έναν ανάλογο χορό και κυριολεκτικά εκτός από μεταφορικά.
  • Άραγε ένας ρομαντικός χορός κάτω από τ’ αστέρια, πόσο μπορεί να συγκινήσει δυο νέους ανθρώπους που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στην εποχή του διαδικτύου;
    Μπορεί να συγκινήσει πολύ καθώς είναι κάτι που σπανίζει επομένως εκείνη την στιγμή θα μείνει ως κάτι το αξέχαστο, λες και είναι ένας σπάνιος πολύτιμος λίθος. Αξίζει να τολμήσουν αυτόν τον χορό και ας είναι άτσαλα τα βήματα και ακόμα και αν δεν ξέρουν καθόλου την χορογραφία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τους συνοδεύει το κατάλληλο άτομο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
“Υπάρχουν και οι ξαφνικές μπόρες”.
“Μα οι μπόρες της καρδιάς είναι χειρότερες”
Η Αμαλία με τον Λουκά γνωρίζονται ένα πρωινό στη Φιλοσοφική. Η έλξη μεταξύ τους είναι αμοιβαία, ώσπου διαπιστώνουν ότι διαφέρουν σαν τη μέρα με τη νύχτα. Ένα τηλεσκόπιο και ένας χορός κάτω από τ’ αστέρια μπορούν να τα αλλάξουν όλα; Μια ιστορία για δυο αντίθετους (μήπως ίδιους;) χαρακτήρες που παλεύουν με τα δυνατά τους συναισθήματα, ενώ η μουσική κυριαρχεί στην καθημερινότητά τους.

Βιογραφικό
Η Μαίρη Ελευθεριάδου γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι καθηγήτρια γαλλικών και αρθρογραφεί στο site Sociall.gr. Στον ελεύθερο χρόνο της αγαπά να περνά όμορφες στιγμές με την οικογένεια και την παρέα της, να διαβάζει, να ταξιδεύει και να γράφει. Το Ένα βαλς κάτω από τ΄ αστέρια είναι το δεύτερο βιβλίο της. Από τις εκδόσεις Οσελότος κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Το πιο μελωδικό ρεφρέν.