Συγγραφέας του βιβλίου «Το πιο μελωδικό ρεφρέν» – Εκδόσεις «Οσελότος»

Ένα νέο κορίτσι που αγαπά το γράψιμο και τη μουσική, μας δίνει με τη γεμάτη φρεσκάδα γραφή του μια μελωδική ιστορία αγάπης. Ένα love story με δυο φοιτητές που γνωρίζουν τη ζωή και το πρώτο ερωτικό σκίρτημα, με φόντο την Αθήνα. Η Μαίρη Ελευθεριάδου σύνδεσε καθένα από τα δεκαπέντε κεφάλαια του βιβλίου της με ένα τραγούδι, επιλέγοντας τραγούδια που αγάπησε η ίδια και οι δικοί της άνθρωποι. Όπως λέει στο Vivlio-life “η μουσική όπως και όλες οι τέχνες δίνουν χρώμα στην ζωή μας, κάτι που πολλοί διαπίστωσαν και εν μέσω του lock down βρίσκοντας καταφύγιο σε αυτές.

Iove story χαρακτηρίζετε το πρώτο σας βιβλίο. Δώστε μας τα χαρακτηριστικά αυτής της ιστορίας αγάπης.
Είναι μια νεανική ιστορία αγάπης για τους πρώτους έρωτες. Αφηγείται όλα αυτά τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που νιώθει κάποιος όταν ερωτεύεται πρώτη φορά, την τρυφερότητα, την προσμονή, την έκπληξη και την ξεγνοιασιά με φόντο την Αθήνα.


Η Ηλέκτρα και ο Πέτρος είναι οι πρωταγωνιστές της τρυφερής σας ιστορίας. Μιλήστε μας για την προσωπικότητα του καθενός.
Η Ηλέκτρα και ο Πέτρος είναι 18 και 19 χρονών, δυο παιδιά της ηλικίας τους. Θα τους χαρακτήριζα δοτικούς, ευαίσθητους που θέτουν στόχους για το μέλλον και παλεύουν για τα όνειρά τους. Φυσικά έχουν τα ελαττώματά τους καθώς δεν θα είχε ενδιαφέρον αν ήταν τέλειοι σε όλα. Υπάρχει ο εγωισμός που θολώνει την κρίση των ερωτευμένων και είναι κάπως πεισματάρηδες. Τους βλέπουμε ταυτόχρονα να ωριμάζουν και να μαθαίνουν από τα λάθη που κάνουν.


Γνωρίστηκαν τα φοιτητικά τους χρόνια. Ποια ήταν τα ενδιαφέροντά τους και πόσο ο ένας θα ενδιαφερθεί για τα ενδιαφέροντα του άλλου;
Είναι δραστήριοι και έχουν πολλά ενδιαφέροντα. Μαθαίνουν ξένες γλώσσες, αγαπούν το αντικείμενο σπουδών τους και έχουν τους αγαπημένους τους φίλους για τους οποίους πάντα βρίσκουν χρόνο. Ήθελα να συμπεριλάβω διάφορες πλευρές της καθημερινότητας γιατί δεν υπάρχει μόνο ο έρωτας στην ζωή. Παράλληλα, στηρίζει ο ένας τα ενδιαφέροντα του άλλου γιατί αυτό πρέπει να γίνεται σε μια υγιή σχέση.


Ποια είναι τα πρόσωπα που βάλατε δίπλα στους κεντρικούς σας ήρωες και πόσο θα βοηθήσουν ή θα δυσκολέψουν την αγάπη της Ηλέκτρας για τον Πέτρο;
Υπάρχουν οι φίλοι και η οικογένεια που τους στηρίζουν -ειδικά οι φίλες της Ηλέκτρας είναι βράχος για εκείνη και τις επιλογές της- ωστόσο εμφανίζονται και κάποιοι χαρακτήρες που θα σαμποτάρουν ακούσια ή εκούσια αυτή την σχέση.


Μια δυνατή αγάπη – που όπως συνήθως συμβαίνει – θα δοκιμαστεί. Τι είναι αυτό που θα τους κρατήσει χώρια;
Είναι πολύ συχνό οι δυνατές αγάπες να δοκιμάζονται όπως λέτε. Στην συγκεκριμένη ιστορία ο εγωισμός και οι παρεξηγήσεις λόγω κάποιων καταστάσεων που δεν εξηγούνται όπως θα έπρεπε, θα πυροδοτήσουν ένα αρνητικό κλίμα που μένει να δούμε διαβάζοντας το πώς θα ξεπεραστεί. Η ιστορία θέλει μεταξύ άλλων να περάσει και το μήνυμα πως τα ζευγάρια θα πρέπει να συζητούν μεταξύ τους ό,τι τους προβληματίζει.


Εγωισμός. Δίνετε χώρο και χρόνο σ’ αυτό το συναίσθημα. Ποιος από τους δυο θα αποδειχτεί περισσότερο εγωιστής και πώς θα διαχειριστεί από τη μια την αγάπη και από την άλλη το «εγώ».
Υπάρχουν εγωιστικές στιγμές και για τους δυο σε ίσες ποσότητες, αλλά η αγάπη υπερβαίνει το «εγώ» καθώς ο εγωισμός θα συγκρουστεί με την δοτική τους πλευρά και την αγάπη που νιώθουν.


Το μυθιστόρημά σας χωρίζεται σε δεκαπέντε κεφάλαια στο καθένα από τα οποία αντιστοιχεί ένα τραγούδι. Μιλήστε μας για τον ευρηματικό σας τρόπο να γράψετε για την αγάπη.
Είναι μια ιδέα που σκέφτηκα για να διαφοροποιηθεί η ιστορία. Μέχρι στιγμής, έχει «αγκαλιαστεί» από το αναγνωστικό κοινό και νιώθω ευγνώμων. Λένε πως μπορούμε να ταυτίσουμε ένα τραγούδι με μια συγκεκριμένη στιγμή και οι ήρωές μας βιώνουν στιγμιότυπα της ζωής τους ντυμένα μουσικά με τα αγαπημένα τους τραγούδια.


Πώς έγινε η επιλογή των τραγουδιών; Δώστε μας τρεις τέσσερεις ενδεικτικούς τίτλους από τις μουσικές επιλογές σας.
Η επιλογή των τραγουδιών έγινε με κριτήριο τραγούδια που έχω αγαπήσει όχι μόνο εγώ, μα και δικά μου άτομα. Ενδεικτικά, να αναφέρω τα 3 πρώτα τραγούδια από τα 3 πρώτα κεφάλαια: «Absolute beginners» του David Bowie, «Ένα φιλί» της Χαρούλας Αλεξίου και το «Never tear us apart» των INXS. Μουσικά είδη διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά με ατόφιο συναίσθημα. Επίσης, όποιος θέλει να τα ακούσει μπορεί να τα βρει σε μορφή playlist στο Youtube και στο Spotify με τον τίτλο του βιβλίου.


Άραγε τα τραγούδια που ντύνουν τα ρομαντικά κεφάλαια του βιβλίου σας έχουν σχέση με το περιεχόμενό τους; Δώστε μας ένα παράδειγμα.
Έχουν άμεση συσχέτιση. Το κάθε τραγούδι συνταιριάζει με την πλοκή του κάθε κεφαλαίου. Ας πούμε το «Absolute beginners» που στα ελληνικά σημαίνει απόλυτα αρχάριοι, συμβολίζει το ξεκίνημα μιας ερωτικής σχέσης και πώς την βιώνουν οι ήρωες που ερωτεύονται για πρώτη φορά. Το τονίζουν και οι στίχοι: «I’ve nothing much to offer. There’s nothing much more to take. I’m an absolute beginner… But if my love is your love we’re certain to succeed».


Ποιο ρόλο παίζει στην προσωπική σας ζωή η μουσική;
Πολύ σημαντικό. Μου αρέσει πολύ να ακούω μουσική ακόμα και να τραγουδώ και ας φαλτσάρω! Πιστεύω ότι η μουσική όπως και όλες οι τέχνες δίνουν χρώμα στην ζωή μας κάτι που πολλοί διαπίστωσαν και εν μέσω του lock down βρίσκοντας καταφύγιο σε αυτές.


Ποιο μελωδικό ρεφρέν από αυτά που καταγράψατε έχετε ακούσει περισσότερες φορές στη ζωή σας;
Όλα τα τραγούδια του βιβλίου κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Περισσότερες φορές έχω ακούσει το «You do something to me» του Paul Weller μια πολύ ξεχωριστή μπαλάντα που κυκλοφόρησε το 1995 (ίδια χρονιά που γεννήθηκα, όλως τυχαίως!) και η φρεσκάδα του σε κάνει να νομίσεις πως κυκλοφόρησε μόλις χθες!
Σας ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη συνέντευξη!

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μια ιστορία με όχημα τη μουσική που συντροφεύει την καθημερινότητά μας. Ένα love story. Δεκαπέντε τραγούδια για δεκαπέντε κεφάλαια. Δυο ήρωες, η Ηλέκτρα και ο Πέτρος, που γνωρίζονται και ερωτεύονται…

Βιογραφικό
Η Μαίρη Ελευθεριάδου γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι καθηγήτρια γαλλικών και αρθρογραφεί στο site Sociall.gr. Στον ελεύθερο χρόνο της αγαπά να περνά όμορφες στιγμές με την οικογένεια και την παρέα της, να διαβάζει, να ταξιδεύει και να γράφει. Το πιο μελωδικό ρεφρέν είναι το πρώτο της βιβλίο.