Συγγραφέας του βιβλίου «Κάστρα χτισμένα στα κύματα» – Εκδόσεις Οσελότος

Φιλία ή έρωτας; Ένα ερώτημα – δίλημμα που έχει απασχολήσει όλους μας κάποια στιγμή, με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι και οι ήρωες της Μαίρης Ελευθεριάδου. Η Ζωή και ο Φίλιππος είναι αχώριστοι ως παιδιά. Χάνονται για αρκετά χρόνια αλλά τα βήματά τους ενώνονται στα 25 τους και τα γλυκά συναισθήματα ζωντανεύουν ξανά. Μόνο που τα συναισθήματα είναι πλέον διαφορετικά. Τουλάχιστον για τον έναν από τους δύο. Για έρωτα ιπποτικό μας μιλάει η συγγραφέας και όπως λέει στο Vivlio-life «ένας τέτοιος έρωτας είναι εκείνος που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την ειλικρινή αγάπη, την τρυφερότητα, το πάθος και την φιλία συστατικά που εντοπίζουμε στην ιστορία. Ένας τέτοιος έρωτας ξυπνάει πάντοτε την ομορφότερη εκδοχή των ατόμων που τον βιώνουν».

  • Στην όμορφη Ναύπακτο μας ταξιδεύετε αυτή τη φορά για να θαυμάσουμε το παραμυθένιο κάστρο της στον λόφο αλλά και να δούμε γιατί κάποιοι έχτισαν κάστρα στα κύματα. Σας δένει κάτι με την περιοχή ή εξυπηρετούσε την πλοκή σας το γραφικό τοπίο;
    Καταρχάς ευχαριστώ πολύ για ακόμα μια φορά για την φιλοξενία στο υπέροχο σάιτ σας. Η Ναύπακτος είναι μια πόλη που αγαπώ πολύ και έχω περάσει όλα μου τα καλοκαίρια σχεδόν καθώς έχουμε εξοχικό εκεί. Είναι ένας μαγικός προορισμός που συνδυάζει βουνό, θάλασσα και φυσικά το επιβλητικό της κάστρο και δεν τον έχουμε συναντήσει συχνά στην λογοτεχνία, επομένως στάθηκε το ιδανικό μέρος όπου θα εκτυλισσόταν η πλοκή του έργου μου. Ένιωσα σαν μέσα σε αυτό το βιβλίο να εμφιαλώθηκε το άρωμα όλων μου των καλοκαιριών και ελπίζω να αγαπήσουν και οι αναγνώστες διαβάζοντάς το στην ιστορία και γιατί όχι να θελήσουν να το ανακαλύψουν και ιδίοις όμμασι όσοι δεν το έχουν επισκεφτεί ακόμα. Δίνει πολλή έμπνευση θεωρώ!
  • “Ερωτας ιπποτικός». Η αλήθεια είναι πως είναι ιδιαίτερος αυτός ο χαρακτηρισμός που δίνετε στην ερωτική σχέση των ηρώων σας. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου έρωτα;
    Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση! Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ένας τέτοιος έρωτας είναι εκείνος που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την ειλικρινή αγάπη, την τρυφερότητα, το πάθος και την φιλία συστατικά που εντοπίζουμε στην ιστορία. Ένας τέτοιος έρωτας ξυπνάει πάντοτε την ομορφότερη εκδοχή των ατόμων που τον βιώνουν.
  • Ας γνωρίσουμε και τα δυο πρόσωπα που μονοπώλησαν την έμπνευσή σας. Ζωή και Φίλιππος, λοιπόν…
    Δυο ήρωες που αγάπησα πολύ. Η Ζωή προέρχεται από μια πολύ δεμένη οικογένεια που την στηρίζει στα όνειρα της και προσπαθούν να της υπενθυμίσουν την μεγάλη της αγάπη και το ταλέντο της στη φωτογραφία που έχει αφήσει στην άκρη προσωρινά στην προσπάθειά της να στηρίξει τους γονείς στην επαναλειτουργία του βιβλιοπωλείου τους. Έχει πάρει και έχει δώσει πολλή αγάπη, είναι πάντα δίπλα στα άτομα που αγαπά και στέκεται βράχος στον Φίλιππο, τον παιδικό της φίλο που γνωρίζει ένα καλοκαίρι σε μια παραλία, φτιάχνοντας κάστρα στην άμμο. Ωστόσο, είναι λίγο πιο διστακτική στο κομμάτι του έρωτα και των νέων ξεκινημάτων και κάπως πεισματάρα. Από την άλλη, ο Φίλιππος είναι επίσης ένα ιδιαίτερα αγαπητό παιδί που όμως έχει βιώσει αρκετή πίεση από τον οικογενειακό του περίγυρο σε σχέση με την επαγγελματική του πορεία, τις προσωπικές του επιλογές και προσπαθεί να ανακαλύψει τα δικά του «θέλω» αποφασίζοντας να χαράξει τον δικό του δρόμο στη Ναύπακτο όπου βρίσκει μια επαγγελματική ευκαιρία. Είναι επίσης ντροπαλός, μα όταν χρειάζεται δυναμικός.
  • Καταπιάνεστε με ένα θέμα που πολλές φορές μας έχει απασχολήσει και όχι μόνο ως αναγνώστες. Μπορεί μια φιλία να εξελιχθεί σ’ ένα μεγάλο έρωτα; Κάποιοι λένε φυσικά. Κάποιο άλλοι είναι απόλυτοι: Ποτέ! Ανήκετε στη νέα γενιά συγγραφέων οπότε με τη φρεσκάδα της ηλικίας σας έχει σημασία να μας πείτε πώς το βλέπετε κυρίως ως γυναίκα.
    Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό. Πολλοί άνθρωποι είναι τελείως αρνητικοί και δεν θα μπορούσαν να δουν ερωτικά έναν φίλο τους. Άλλοι πάλι όπως αναφέρατε και εσείς, δεν είναι τελείως αρνητικοί. Σε κάθε περίπτωση, πολλές φορές κάποια συναισθήματα μπορεί να έρθουν από το πουθενά και να είναι απρόβλεπτα καθώς δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε. Καμιά φορά είναι και η ίδια η ζωή που μας εκπλήσσει και η χημεία που μπορεί να μας ενώσει με έναν άνθρωπο. Ωστόσο, είναι κάτι που μπορεί να σε φέρει σε δύσκολη θέση όταν δεν ξέρεις αν το άλλο άτομο μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα με εσένα ή είναι μονόπλευρο. Και τότε το δίλημμα αυξάνεται. Η συμβουλή μου είναι αν εμφανιστούν ερωτικά συναισθήματα το ένα άτομο να τα μοιραστεί στο άλλο γιατί αξίζει να γνωρίζει τι νιώθει η άλλη πλευρά και να μην μείνει με την απορία. Και δεν ξέρεις καμιά φορά μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για να δημιουργηθεί κάτι υπέροχο και μοναδικό.
  • Θα δούμε τους ήρωές σας να πρέπει να διαλέξουν μεταξύ φιλίας και έρωτα;
    Ναι, θα έρθουν αντιμέτωποι με το δίλημμα φιλία ή έρωτας; Γνωρίζονται από 8 χρονών (θα χάσουν επαφή για ένα διάστημα) και όταν ξαναβρεθούν στα 25 τους όλα τα δυνατά συναισθήματα θα επιστρέψουν. Ο Φίλιππος είναι ξεκάθαρο ότι ένιωσε αυτά τα ερωτικά συναισθήματα από πολύ μικρότερη ηλικία και μένει να δούμε αν και η Ζωή θα αισθανθεί το ίδιο, μπαίνοντας ξανά στη ζωή της εκείνος. Αρχικά θα φοβηθεί να τα εκφράσει από φόβο μήπως την χάσει από κοντά του αλλά θα δούμε στην πορεία τι θα συμβεί μεταξύ τους.
  • Ποιο συναίσθημα από τα δύο είναι πιο αναγκαίο για την Ζωή και άραγε το ίδιο αναγκαίο είναι και για τον Φίλιππο;
    Η φιλία είναι αυτό που ενώνει και τους δυο ανέκαθεν και αυτό θα φανεί από το γεγονός ότι σε κάποια σημεία θα υπερισχύσει ανάμεσα στον εγωισμό που πιθανότατα μπορεί να κρύβει ο έρωτας. Αυτό που θέλει ο ένας για τον άλλο είναι να ξυπνάει την καλύτερη εκδοχή του και βλέπουμε πόσο θετική επίδραση θα υπάρχει μεταξύ τους. Ο Φίλιππος θα παρακινήσει τη Ζωή να διεκδικήσει τα ξεχασμένα της όνειρα και η Ζωή τον Φίλιππο να τολμήσει παραπάνω κάποια πράγματα που αρχικά ήταν πιο διστακτικός.
  • Ποιο είναι το σημείο μηδέν; Εκείνο, δηλαδή, που οι δυο φίλοι διακρίνουν και άλλα συναισθήματα και πώς τα διαχειριστήκατε ως συγγραφέας;
    Στην ιστορία υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που τα όρια της φιλίας αρχίζουν να ξεπερνιούνται και να μετατρέπονται σε ερωτικά συναισθήματα σηματοδοτώντας αυτή την μετάβαση. Όπως και στην ίδια τη ζωή, αυτές οι ενδείξεις μπορεί να είναι όταν βλέπεις εκείνο το συγκεκριμένο άτομο και νιώθεις την καρδιά σου να χτυπάει γρηγορότερα, μια γλυκιά αμηχανία όταν είστε κοντά, η αίσθηση ότι ταιριάζετε με εκείνον ή πολύ πιθανόν και μια μικρή ζήλεια ή παράπονο αν αναφερθεί σε άλλα άτομα που υπονοείται κάποιο ερωτικό ενδιαφέρον. Φαντάζομαι ότι εκείνο το σημείο όταν το βιώνεις πρώτη φορά είναι κάπως τρομακτικό, είναι κυριολεκτικά το σημείο μηδέν και προσπαθείς να εκλογικεύσεις το συναίσθημα αλλά είναι αδύνατον εκείνη τη στιγμή. Ακόμη, μπορεί μέχρι και να φανταστεί κανείς πώς θα ήταν ένα πιθανό φιλί ή να ταράσσεται από τη σωματική επαφή που μπορεί να υπάρχει π.χ. μια αγκαλιά. Και μένει να δεις πώς θα συνεχίσει αυτή η ταραχή.
  • Τα κάστρα στην άμμο εύκολα διαλύονται από ένα μικρό κύμα όπως και οι σχέσεις που δεν έχουν στέρεες βάσεις. Ένας μεγάλος έρωτας που ξεκίνησε ως δυνατή φιλία μπορεί να αποτελέσει γερή προϋπόθεση;
    Λένε ότι οι ερωτικές σχέσεις που άντεξαν περισσότερο μέσα στα χρόνια βασίζονταν και στη φιλία που ένωνε το εκάστοτε ζευγάρι, όποτε θεωρώ ότι αποτελεί μια σημαντικότατη παράμετρο. Η αίσθηση ότι μπορείς να μιλήσεις για τα πάντα στον άνθρωπό σου, ότι γελάτε με τα ίδια αστεία, ότι μπορείτε να συνεννοηθείτε με ένα βλέμμα, ότι ακούει ο ένας τους προβληματισμούς του άλλου, είναι απλά ανεκτίμητη και θεωρώ πολύ τυχερούς όσους έχουν βρει έναν τέτοιο σύντροφο. Επομένως, μια τέτοια σχέση μπορεί να αντέξει κάθε κύμα. Προσωπικά, πάντοτε επιδιώκω και στον ερωτικό τομέα να νιώθω τον άλλο και φίλο μου εκτός από σύντροφο, καθώς έτσι υπάρχει διάρκεια.
  • Στο προηγούμενο βιβλίο σας είχαμε διακρίνει μια ρομαντική διάθεση που ήταν ανάλογη, φυσικά, με τη νεαρή σας ηλικία. Διατηρήσατε την ίδια διάθεση και στα «Κάστρα χτισμένα στα κύματα»;
    Η αλήθεια είναι πως αγαπώ να γράφω για ρομαντικές ιστορίες ανάμεσα σε όσο το δυνατόν ρεαλιστικότερους ήρωες που μπορεί να ταυτιστεί ο αναγνώστης. Και στα Κάστρα λοιπόν, το ρομαντικό στοιχείο είναι παρόν δίνοντας την κατάλληλη δυναμική στην ιστορία και χρωματίζοντας την καθημερινότητα των ηρώων.
  • Η μουσική, δείχνει να συνεχίζει να κατέχει σημαντική θέση στη ζωή σας κάτι που φαίνεται και στον τρόπο που γράφετε. Ποια ακούσματα σας κράτησαν συντροφιά τις ώρες που συζητούσατε με τη Ζωή και τον Φίλιππο;
    Πάντοτε γράφω συνοδεία μουσικής και φυσικά και σε αυτή την ιστορία υπάρχει μια playlist με τα τραγούδια που την αποτελούν και μπορείτε να τη βρείτε πληκτρολογώντας τον τίτλο του βιβλίου είτε στο Youtube είτε στο Spotify. Μερικά από τα πιο αγαπημένα μου είναι το Dream on των Aerosmith γιατί είναι μια υπέροχη ροκ μελωδία που παίζει ρόλο στην πλοκή, το Mirrors του Justin Timberlake γιατί συμβολίζει τα βλέμματα καθρέφτες που έχουν οι δυο ήρωες καθώς συμπτωματικά έχουν το ίδιο χρώμα ματιών και είναι λες και καθρεφτίζει ο ένας το βλέμμα του άλλου, αλλά και το μοναδικό τραγούδι Ρόζα του Δημήτρη Μητροπάνου (σε στίχους του Άλκη Αλκαίου και μουσική του Θάνου Μικρούτσικου) καθώς δίνει μια τρομερή δυναμική στην ιστορία (το χορεύει σε ζεϊμπέκικο ο Φίλιππος) και υπογραμμίζει έντονα συναισθήματα.
  • Οι αναγνώστες της ηλικίας σας τα τελευταία χρόνια δείχνουν να έχουν μια προτίμηση στις ιστορίες μυστηρίου ακόμη και τη λογοτεχνία μεταφυσικού. Έχετε στη βιβλιοθήκη σας τέτοια αναγνώσματα;
    Η αλήθεια είναι πως παρατηρείται μια άνθιση στα έργα αυτού του είδους και το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Γενικά είναι καλό να δοκιμάζουμε ως αναγνώστες διάφορα λογοτεχνικά είδη και για όσους γράφουμε μπορεί να αποτελέσουν και μια πηγή έμπνευσης. Προσωπικά, σε αυτή την κατηγορία προτιμάω περισσότερο τα φαντασίας με ρομαντικά στοιχεία αλλά το μακράν αγαπημένο μου παραμένουν οι ρομαντικές ιστορίες με χιούμορ, όπου είναι και τα περισσότερα έργα αυτής της κατηγορίας που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη μου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
«Γιατί ξέκοψες τότε με αυτόν τον τρόπο;»
Τα μάτια του βούρκωσαν, δίχως να μπορεί να της εξηγήσει ξεκάθαρα. Τελικά, έδωσε μια υποτυπώδη απάντηση.
«Το θέμα είναι από εδώ και πέρα τι κάνουμε. Φίλοι;»
«Φίλοι. Καλώς ήρθες, mon ami!»
Η Ζωή με τον Φίλιππο γνωρίζονται μικρά παιδιά σε μια παραλία κοντά στην Ναύπακτο χτίζοντας κάστρα στην άμμο. Ταυτόχρονα, χτίζεται και μια δυνατή φιλία. Τα χρόνια περνούν, με τη φιλία τους να δοκιμάζεται. Μερικά χρόνια μετά, οι δρόμοι τους συναντιούνται ξανά. Θα συνεχίσει αυτή η φιλική σχέση που υπάρχει μεταξύ τους ή θα μετατραπεί σε ερωτική; Ή μήπως, πάλι, η τροπή των πραγμάτων σταθεί ικανή να χωρίσει τους δρόμους τους μια για πάντα;
Μια ιστορία που μας ταξιδεύει στην όμορφη Ναύπακτο και στο παραμυθένιο κάστρο της με έναν έρωτα ιπποτικό.

Βιογραφικό
Η Μαίρη Ελευθεριάδου γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι καθηγήτρια γαλλικών και αρθρογραφεί στο site Sociall.gr. Στον ελεύθερο χρόνο της αγαπά να περνά όμορφες στιγμές με την οικογένεια και την παρέα της, να διαβάζει, να ταξιδεύει και να γράφει. Το Κάστρα χτισμένα στα κύματα είναι το τρίτο βιβλίο της. Από τις εκδόσεις Οσελότος κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της Το πιο μελωδικό ρεφρέν και Ένα βαλς κάτω από τ’ αστέρια.