Παρουσίαση Βιργινία Αυγερινού

[…Προτού πάθει μπλακάουτ για τα καλά, το σκάφος θα έπρεπε να παραδώσει αυτές τις εντολές, έστω και σ’ αυτή την κατάσταση, στα πιο πρωτόγονα υφιστάμενα συστήματά του. Έπρεπε επίσης να ξυπνήσει όλο του το πλήρωμα. Υπήρχε ένα ακόμη πρόβλημα. Όσο το πλήρωμα ήταν σε νάρκη, ο νους του καθενός, οι μνήμες τους, οι ταυτότητές τους και η αντίληψη του τι είχαν έρθει να κάνουν, όλα είχαν μεταφερθεί προς φύλαξη στο κεντρικό στοιχείο της αποστολής. Τα μέλη του πληρώματος δεν θα είχαν την παραμικρή ιδέα ποιοι ήταν ή τι γύρευαν εκεί. Τι να γίνει όμως…]

Μετά τα Γυρίστε τον γαλαξία με οτοστόπ, Το ρεστοράν στο τέλος του σύμπαντος, Η ζωή, το σύμπαν και τα πάντα, και το Αντίο κι ευχαριστώ για τα ψάρια, και το 5ο βιβλίο της σειράς επιστημονικής φαντασίας με τίτλο Μάλλον ακίνδυνος, του Ντάγκλας Άνταμς κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μίνωας, τον περασμένο Σεπτέμβρη σε μετάφραση Δημήτρη Αρβανίτη.

Ο Ντάγκλας Άνταμς γεννήθηκε στο Κέιμπριτζ το 1952. Σπούδασε στο Μπρέντγουντ του Έσεξ και στο Κολέγιο Σεν Τζον. Στις 8 Μαρτίου του 1978 παίχτηκε στο ραδιόφωνο του BBC το πρώτο επεισόδιο του The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, που έγραφε ο ίδιος. Η σειρά γνώρισε αμέσως τεράστια επιτυχία. Το 1979 κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τον ίδιο τίτλο, βασισμένο στη ραδιοφωνική σειρά. Οι περιπέτειες του Άρθουρ Ντεντ στον χαοτικό γαλαξία μας δημιούργησαν έναν κύκλο φανατικών οπαδών. Η σειρά διασκευάστηκε και για την τηλεόραση και ο Άνταμς συνέχισε γράφοντας τα επόμενα βιβλία του. Ο συγγραφέας πέθανε σε ηλικία 49 ετών, στις 11 Μαΐου 2001 στη Σάντα Μπάρμπαρα, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του με τη γυναίκα του και την κόρη του.

Το Μάλλον ακίνδυνος που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες, έρχεται να κλείσει τη σειρά του Άνταμς και του ατρόμητου ήρωα του, Άρθουρ Ντεντ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που κάνει το μυθιστόρημα να διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

«Το Μάλλον ακίνδυνος είναι μια γενναία παρέκκλιση. Ο Ντάγκλας ήταν αποφασισμένος να προκαλέσει τους χαρακτήρες του και τον αναγνώστη σε έναν λαβύρινθο από παράλληλες πλοκές. Δεν είναι περίεργο που δυσκολευόταν να καθίσει να το γράψει.
Ο Άρθουρ Ντεντ δεν είχε περάσει τόσο άσχημη μέρα από τότε που ανατινάχθηκε η Γη. Έπειτα από χρόνια γαλαξιακής περιπλάνησης, τελικά εγκαθίσταται στον μικρό πλανήτη Λαμουέλα. Ανυπομονώντας για μια ήσυχη ζωή, τα σχέδιά του ανατρέπονται από τον απροσδόκητο ερχομό της κόρης του. Δεν υπάρχει, όμως, τίποτα χειρότερο από μια απογοητευμένη έφηβη, η οποία τελικά αποφασίζει να δραπετεύσει από τον πλανήτη. Ο Άρθουρ την κυνηγά αποφασισμένος να τη σώσει από τους τρομακτικούς κινδύνους του σύμπαντος.
Άλλωστε έχει έρθει αντιμέτωπος με τους περισσότερους από αυτούς στο παρελθόν…
»