Συγγραφέας του παιδικού βιβλίου «Τα φτερά της φιλίας» – Εκδόσεις Διάνοια

Μια πασχαλίτσα που δυσκολεύεται να πετάξει και αυτό την κάνει διαφορετική από τις άλλες, επέλεξε η Ματίνα Ζαγκότη προκειμένου να μιλήσει στους μικρούς της αναγνώστες για τη διαφορετικότητα. Ένας κοινωνικός όρος που έχει μπει έντονα στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Άραγε πως μπορεί ένα βιβλίο να περάσει τα σωστά κοινωνικά μηνύματα στους αυριανούς πολίτες και πόσο μεγάλη ευθύνη έχει ο συγγραφέας του; Όπως λέει στο Vivlio-life «Ο συγγραφέας έχει τεράστια ευθύνη απέναντι στο κοινό τόσο για το κείμενο το ίδιο όσο και την προσέγγιση των θεμάτων που πραγματεύεται. Όταν τελικός αποδέκτης είναι τα παιδιά, η ευθύνη πολλαπλασιάζεται. Τα παιδιά είναι πηλός ασχημάτιστος, είναι στο χέρι μας να τα διδάξουμε σεβασμό, αλληλεγγύη, αγάπη».

  • Μια μικρή χαριτωμένη αλλά διαφορετική πασχαλίτσα πρωταγωνιστεί στο παιδικό σας βιβλίο. Σε ποιες ηλικίες απευθύνεστε και γιατί επιλέξατε το όμορφο έντομο που πάντα σκορπά χαμόγελα;
    Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Όμως διαβάζεται άνετα και από λίγο μεγαλύτερα παιδάκια, ανάλογα πάντα με την αναγνωστική ικανότητα του κάθε παιδιού. Επέλεξα την πασχαλίτσα γιατί είναι χαριτωμένη, τα παιδιά πάντα χαίρονται όταν την βλέπουν. Ακόμη, λόγω της γλυκύτητάς της είναι πιο εύκολο να την συμπαθήσεις και να ταυτιστείς μαζί της.
  • Μιλήστε μας για τη διαφορετικότητα της ηρωίδας σας.
    Η πασχαλίτσα έχει γεννηθεί με ένα αδύναμο φτερό, γεγονός που την εμποδίζει να πετάξει. Όντας έντομο, η πτητική ικανότητα είναι ουσιαστικά η ταυτότητά της. Άρα αυτή η αδυναμία της είναι ένα εμπόδιο στον αυτοπροσδιορισμό της, κάτι που όχι μόνο την διαφοροποιεί από τους ομοειδείς της, αλλά παράλληλα την δυσκολεύει στο να βρει τον πραγματικό εαυτό της.
  • Ένα αδύναμο φτερό, λοιπόν, είναι το ξεχωριστό χαρακτηριστικό της. Δώστε μας μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποιήσατε ώστε να γίνει κατανοητή η διαφορετικότητά της από τους μικρούς σας αναγνώστες.
    Προσπάθησα να περιορίσω όσο το δυνατόν τις λέξεις με αρνητική χροιά και αντ’ αυτού να επικεντρωθώ στα θετικά χαρακτηριστικά της ηρωίδας. Έτσι, αναφέρω πως είναι μοναδική, ξεχωριστή, διαφορετική από τις άλλες πασχαλίτσες.
  • «Μια ιστορία για τη δύναμη της φιλίας και την αξία του να μοιράζεσαι…», γράφετε στην περίληψη. Ποιοι είναι οι φίλοι της πασχαλίτσας και τι είναι εκείνο που θα την κάνει να τους εμπιστευτεί;
    Η πασχαλίτσα μέσα στο έργο αποκτά έναν καινούργιο φίλο, ένα σκαθάρι. Αρχικά μοιάζουν εντελώς διαφορετικοί. Σταδιακά ανακαλύπτουν πως έχουν περισσότερα κοινά από όσο φαντάζονταν. Το σκαθάρι είναι ντροπαλό, διαφορετικό κι εκείνο από τα άλλα σκαθάρια. Ο καθένας είναι με τον τρόπο του διαφορετικός και ιδιαίτερος κι αυτό είναι που τελικά τους ενώνει.
  • Και πώς αυτή η σχέση θα δώσει φτερά στους ήρωές σας «που θα τους κάνουν να ξεπεράσουν κάθε φόβο και πρόβλημα», όπως γράφετε;
    Τόσο η πασχαλίτσα όσο και το σκαθάρι νιώθουν πολύ έντονα την διαφορετικότητά τους έναντι των ομοειδών τους. Όμως όταν βρίσκονται οι δυο τους μαζί αλληλοσυμπληρώνονται. Ο ένας βοηθά τον άλλο να αποδεχτεί τις ιδιαιτερότητες του και να προχωρήσει με αυτές. Η φιλία που τους ενώνει τελικά τους μεταμορφώνει.
  • Διαφορετικότητα. Μια λέξη, ένας όρος κοινωνικός που έχει μπει έντονα στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Πώς μπορεί ένα βιβλίο να περάσει τα σωστά μηνύματα στους αυριανούς πολίτες και πόσο μεγάλη ευθύνη έχει ο συγγραφέας του;
    Τα βιβλία φέρουν νοήματα και ιδέες. Αν ο αναγνώστης ταυτιστεί με τον ήρωα, μπαίνει πιο εύκολα στη θέση του, είναι πιο πιθανό να τον καταλάβει. Ο συγγραφέας έχει τεράστια ευθύνη απέναντι στο κοινό τόσο για το κείμενο το ίδιο όσο και την προσέγγιση των θεμάτων που πραγματεύεται. Όταν τελικός αποδέκτης είναι τα παιδιά, η ευθύνη πολλαπλασιάζεται. Τα παιδιά είναι πηλός ασχημάτιστος, είναι στο χέρι μας να τα διδάξουμε σεβασμό, αλληλεγγύη, αγάπη.
  • Δώστε μας, λοιπόν, το μήνυμα που θέλετε να εισπράξουν οι αναγνώστες σας.
    Το να διαφέρεις δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα. Επικεντρώσου στις δυνατότητες σου, εξέλιξε τα ταλέντα σου. Δώσε σημασία σε ό,τι μετράει πραγματικά. Δώσε χρόνο στους ανθρώπους που σε νοιάζονται. Μοίρασε αγάπη.
  • Οικογένεια, φιλαναγνωσία, αγάπη. Λέξεις και έννοιες που κρύβουν τη δική τους δυναμική, δημιουργούν βαθιά συναισθήματα και προκύπτουν από την όμορφη ιστορία σας. Πώς τις παρουσιάζετε στους αναγνώστες σας;
    Κάθε μία από αυτές τις έννοιες είναι βασικές στην ιστορία. Η οικογένεια είναι σημαντική για την διαμόρφωση της ταυτότητας και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται κανείς τα πράγματα. Η φιλαναγνωσία κρύβει μέσα της την αγάπη για τα βιβλία και οι ήρωες μας αγαπούν τα βιβλία. Η αγάπη είναι το ζητούμενο, η απάντηση σχεδόν σε κάθε ερώτημα. Η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο ηρώων πηγάζει από την αγάπη τους για τον πλησίον και την ανιδιοτέλεια. Ό,τι κάνουν οι ήρωες μέσα στο έργο προβάλλει αυτές τις έννοιες.
  • Υπάρχει και κάτι ακόμη που θα πρέπει να σταθούμε: Είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η απογοήτευση. Μπορεί η πασχαλίτσα και ο τρόπος που την παρουσιάζετε να βοηθήσουν τα παιδιά με … αδύναμα φτερά να κατορθώσουν να πετάξουν προς τη ζωή;
    Σαφώς. Η πασχαλίτσα έχει αναπτύξει μια προσέγγιση των πραγμάτων εστιασμένη στις δυνατότητές της. Συχνά απογοητεύεται, όμως δεν τα παρατάει ποτέ. Είναι δυνατή, είναι μαχήτρια, αλλά με βαθιά γνώση του μέτρου. Είναι εύκολο να την συμπαθήσεις και σίγουρα θα κάνει τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση να ταυτιστούν μαζί της και ίσως να θέλουν να της μοιάσουν.
  • Η εικονογράφηση των παιδικών βιβλίων, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιλογή του τόσο από γονείς όσο και από παιδιά. Σε ποιον την εμπιστευτήκατε και με ποια χρώματα «παίξατε», κυρίως;
    Στα παιδικά βιβλία οι εικόνες είναι ίσως πιο σημαντικές από το κείμενο. Στο βιβλίο μας την εικονογράφηση επιμελήθηκε η πολυβραβευμένη Βιβή Μαρκάτου και είναι πράγματι εξαιρετική. Πολύχρωμα και φωτεινά σχέδια δίνουν ζωή στους ήρωες με τον καλύτερο τρόπο. Τα χρώματα είναι έντονα και ζωντανά, σίγουρα τραβάνε την προσοχή του αναγνώστη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η ιστορία μας μιλά για μια μικρή χαριτωμένη πασχαλίτσα, που παρόλο που εξωτερικά έμοιαζε με όλες τις άλλες, ήταν ωστόσο πολύ ιδιαίτερη… Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό που την έκανε να διαφέρει ήταν πως είχε γεννηθεί με ένα αδύναμο φτερό κι έτσι δεν μπορούσε να πετάξει. Όμως μία απρόσμενη συνάντηση θα της δείξει πως η δύναμη της φιλίας μπορεί να μετατρέψει τις αδυναμίες σε δυνάμεις και πως όταν μοιράζεσαι, όλα τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν! Μια ιστορία για τη δύναμη της φιλίας και την αξία τού να μοιράζεσαι..

Βιογραφικό
Η Ματίνα Ζαγκότη γεννήθηκε στον Τύρναβο Λαρίσης. Έχει σπουδάσει φιλολογία, ανθρωπολογία και διοίκηση επιχειρήσεων. Όταν ήταν μικρή, τα καλοκαίρια, η μαμά της την έβαζε να διαβάζει τα μεσημέρια για να κάθεται ήσυχη. Έτσι ξεκίνησε η αγάπη της για τα βιβλία. Όταν γεννήθηκε ο πρώτος της γιος, ένιωσε την ανάγκη να του μάθει όσα ήξερε και όσα πίστευε πως θα ήταν απαραίτητα εφόδια στη ζωή του. Αυτή η επιθυμία της μεταφράστηκε σε παραμύθι. Μέχρι τότε δεν ήξερε πως μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη συγγραφή ως τρόπο έκφρασης. Ήταν μια ευχάριστη ανακάλυψη για τον εαυτό της, γι’ αυτό παρακολούθησε σεμινάρια συγγραφής παιδικών βιβλίων ώστε να γνωρίσει καλύτερα τον τομέα αυτό. Θα ήθελε τα παιδιά να αγαπήσουν την ανάγνωση και εύχεται να συμβάλλει έστω και λίγο σε αυτό με τις ιστορίες της.