«Μισό παιδί» ο τίτλος του νέου έργου του Αύγουστου Κορτώ που κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.

Ένα συναρπαστικό, σοκαριστικό και συνάμα διαφορετικό ανάγνωσμα, από ό,τι έως τώρα μας έχει συνηθίσει ο συγγραφέας, αλλά πάντα με την εξαιρετική γραφή του, το χιούμορ και τον σαρκασμό στις αναλογίες που αρμόζουν στη θεματολογία της ιστορίας.

«Μισό παιδί», ένας τίτλος καθόλου τυχαίος. Μέσα σε αυτές τις δύο μόλις λέξεις βρίσκεται όλη η ουσία της ιστορίας που ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου. Ο Αντώνης είναι αυτό το Μισό παιδί από το οποίο όλα ξεκινούν και όλα τελειώνουν. Ένας χαρακτηρισμός που υπάρχει ακόμα από την παιδική του ηλικία αφού αναγκαζόταν από τον πατέρα του να κάνει πράγματα που μόνο ως ενήλικας θα έπρεπε να κάνει και αυτό γιατί ο πατέρας του ήθελε να είναι σίγουρος για τη σεξουαλική του ταυτότητα. Όταν ο Αντώνης φτάνει στα πρόθυρα της ενηλικίωσης του και θα πρέπει πια να αποχωριστεί αυτό το μισό παιδί, θα οδηγηθεί σε μια πράξη τρέλας. Μπαίνει στην τάξη του σχολείου του με ένα πυροβόλο όπλο και σκοτώνει τους συμμαθητές του, τον καθηγητή του και στο τέλος αυτοκτονεί. Και όσο και αν στην Ελληνική κοινωνία ακόμα και τώρα, ένα τέτοιο γεγονός καθώς και η πρόσβαση των εφήβων σε πυροβόλα όπλα δεν είναι σύνηθες, στην επαρχία και το Χρυσοδένδρι Έβρου όπου διαδραματίζεται η ιστορία, ίσως να μπορούσε να συμβεί, αφού η κλειστή κοινωνία και τα αδιέξοδα που απορρέουν από αυτή ειδικά για τη νεολαία, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τέτοιες ακραίες συμπεριφορές.

Ο συγγραφέας, μέσω του Φίλιππου Σέξτου, ενός άρτια σκιαγραφημένου ήρωα, συλλέκτη μαρτυριών και ερασιτέχνη συγγραφέα, θα προσπαθήσει να ρίξει φως στα αίτια, ώστε να κατανοήσει τι ακριβώς συνέβη. Η έρευνα του Σέξτου θα φέρει στην επιφάνεια πολλά προβλήματα της σημερινής σύγχρονης κοινωνίας μας. Ο Ρατσισμός, η πιεστική ανάδειξη της αρρενωπότητας όπως επιτάσσει η κοινωνία, η ζήλεια, η ενδοοικογενειακή βία, η κακοποίηση, οι ουσίες, ο εκφοβισμός, είναι μερικά από αυτά τα κοινωνικά προβλήματα που αναδεικνύονται μέσα από την ιστορία αυτή.
Ο ρεαλισμός με τον οποίο ο Σέξτος φέρνει στην επιφάνεια όλα όσα εντόπισε είναι συνταρακτικός και μέσα από τον πόνο και τη θλίψη που βιώνει ο αναγνώστης κατά την αναγνωστική διαδικασία, θα οδηγηθεί τελικά σε ένα τέλος συγκινητικό που ταυτόχρονα όμως θέτει καίριους προβληματισμούς.

[… Όμως το να ανασυνθέσεις τις ύστατες στιγμές ενός αυτόχειρα- ιδίως ενός εφήβου, που έχει μόλις σκοτώσει δώδεκα ανθρώπους, μεταξύ αυτών την κοπέλα του και τους μοναδικούς του φίλους- είναι το ίδιο δύσκολο όσο το να μαντέψεις με ακρίβεια τη χορογραφία των σωμάτων σε μια μετωπική σύγκρουση οχημάτων που τρέχουν με εκατόν ογδόντα χιλιόμετρα την ώρα. Κανείς, αν δεν το επιβάλλει η δουλειά του, δεν θέλει να χωθεί σ΄ αυτή τη χαραγματιά του χρόνου, να πιέσει τη μεμβράνη που χωρίζει τη ζωή απ΄ το τίποτα…]

Το μισό παιδί είναι ένα συναρπαστικό και κάποιες στιγμές σκληρό μυθιστόρημα μυστηρίου που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η υπέροχη γραφή του Κορτώ, η καλοδουλεμένη πλοκή, η γρήγορη ροή και η τριτοπρόσωπη αφήγηση καθιστούν το μυθιστόρημα άκρως γοητευτικό και αξιοδιάβαστο.

Ο Αντώνης Ράπτης, δεκαεφτά χρονώ αγόρι, αιματοκύλισε το Χρυσοδέντρι: μπήκε στην τάξη του μονοθέσιου σχολείου μ’ ένα κλεμμένο πολυβόλο, σκότωσε τον δάσκαλο κι όλους σχεδόν τους φίλους του, κι έπειτα αυτοπυρπολήθηκε. Το μακελειό συντάραξε το ακριτικό χωριουδάκι, αλλά η αστυνομία έκλεισε τον φάκελο εν τάχει – το τι συνέβη ήταν φως φανάρι: άλλο ένα πειραγμένο σκατόπαιδο που, με αφορμή μια ερωτική απογοήτευση, έκανε τη ζήλια του φονικό όπλο.
Όμως ο άνεμος της ενοχής τραντάζει ακόμη τα δέντρα του χωριού. Η μάνα του δράστη ξέρει ότι ο δολοφόνος κι ο γιος της δεν ήταν το ίδιο πρόσωπο. Το μόνο θύμα της επίθεσης που έχει ακόμη τις αισθήσεις του πασχίζει να αρθρώσει την αλήθεια. Κι οι ψυχές των νεκρών μαθητών φωνάζουν, σκυλοτρώγονται, κρατούν καλά το μυστικό τους.
Ο Φίλιππος Σέξτος, συλλέκτης μαρτυριών κι ερασιτέχνης γραφιάς, ταξιδεύει στο χαροκαμένο Χρυσοδέντρι. Κάτι στην όλη υπόθεση δεν τον αφήνει σε ησυχία: πρέπει να μιλήσει με τους γονείς, με τα αδέρφια, με τη Μάρω, την πλέον τραγική απ’ τις μητέρες. Όταν ένα παιδί σκοτώνει άλλα παιδιά, εξακολουθεί να ‘ναι παιδί; Κι όταν το αίμα χύνεται άδικα, ποια είναι η πρώτη αδικία, η ρίζα του κακού;
Μια ιστορία μυστηρίου, ένα κυνηγητό για την αλήθεια. Ποιος σκότωσε πρώτος και ποιο θύμα ξεχάστηκε,· Ένα σκοτεινό παραμύθι που σου κλέβει την ανάσα.