Από την Ιωνία στο Ιόνιο
Περπατώντας στο φως…

Μυθιστόρημα
Συγγραφέας: Τάσος Κονιδάρης
Επιμέλεια: Νατάσα Γκουτζικίδου
Σελίδες 168
ISBN: 978-618-5638-25-2
Τιμή: 15,90€

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ
Στα περίχωρα της Σμύρνης ζει ο Νικήτας με τον γιο του, τον Κωνσταντή και την ψυχοκόρη τους, την Παγώνα. Όλη του η ζωή περιστρέφεται γύρω από την καλλιέργεια καπνών, οικογενειακή παράδοση χρόνων. Όταν συνειδητοποιεί τον κρυφό έρωτα των δύο παιδιών, αποφασίζει να επέμβει και να παντρέψει τον γιο του με τη Μηλιά, κόρη εμπόρου από το Αϊδίνι, δίχως όμως να καταφέρει πραγματικά να σβήσει το πάθος μεταξύ τους. Ωστόσο, τα τραγικά γεγονότα της Σμύρνης και οι ανταλλαγές πληθυσμών θα ορίσουν για άλλη μια φορά τις ζωές και το πεπρωμένο των ηρώων.
Την ίδια περίοδο, ο Σπύρος ξεκινά από τη Λευκάδα τη δική του διαδρομή. Μια διαδρομή γεμάτη δύσβατα μονοπάτια που καλείται να περπατήσει μόνος, μέχρι να συναντήσει την ιστορία του…
Είναι η θέληση για ζωή ή μήπως ο θάνατος που φτιάχνει μονοπάτια και φέρνει τη λύτρωση στις καρδιές; Πόσο σκοτάδι μπορεί να αντέξει κανείς; Και η αγάπη; Πόσα μπορεί να υπομείνει η αγάπη για να στεφθεί νικήτρια στο τέλος;
Ένα οδοιπορικό από την Ιωνία στο Ιόνιο, από τη χιλιοτραγουδισμένη Σμύρνη στις γειτονιές της Κοκκινιάς του Πειραιά και τα ακρογιάλια της Λευκάδας, σε ένα ταξίδι στο Φως, εκεί όπου η ζωή κρατά τα ηνία και γράφει την Ιστορία αφηγούμενη το δικό της παραμύθι.

Βιογραφικό συγγραφέα
Ο Τάσος Κονιδάρης γεννήθηκε στη Νίκαια το 1980. Έχει σπουδάσει Χρηματοοικονομικά και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Ναυτιλία στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος λιμένων και λιμενικής πολιτικής στο Υπουργείο Ναυτιλίας, ως επιστημονικός συνεργάτης στην Ένωση Λιμένων Ελλάδος και ως σύμβουλος διοίκησης σε λιμενικούς οργανισμούς της χώρας. Τα τελευταία χρόνια ζει στη Σαντορίνη με τη σύζυγο και την κόρη του. Κατάγεται από την Ιωνία και το Ιόνιο και αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο.

22 φθινόπωρα
Διηγήματα

Συγγραφέας: Έφη Λοϊζά
Επιμέλεια: Μάρτζη Κοντέσσα
Σελίδες: 98
Μαλακό εξώφυλλο
Τιμή λιανικής: 13,80€
ISBN: 978-618-5638-12-2

Τα «22 Φθινόπωρα», αποτελούν την πρώτη συλλογή διηγημάτων της Έφης Λοϊζά. Στα διηγήματα αυτά κυριαρχούν εικόνες από τη φύση και την καθημερινή ζωή. Λουλούδια σε ασβεστωμένες αυλές, μπαρούτι και καπνός, κεντούν τις ζωές δεκάδων ανθρώπων, δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ζωές που βιώθηκαν και ζωές που γεννήθηκαν στη φαντασία της συγγραφέως, μπλέκουν τον μύθο με την πραγματικότητα αναδημιουργώντας παραστάσεις φερμένες από άλλες εποχές με καμβά το λευκό χαρτί. Μυρωδιές φαγητών και ψημένου καφέ, σπίτια χαμηλά και ασφυκτικά γεμάτες γειτονιές. Άνθρωποι που περπατούν προσπαθώντας να φτάσουν σε άγνωστο προορισμό, αγωνιούν, διστάζουν, επαναστατούν, δειλιάζουν, εγκλωβίζονται και αποζητούν την ελευθερία.
Πολλές φορές οι ήρωες παίρνουν στα χέρια τους τα πράγματα και άλλες αφήνουν όλη τη ζωή τους να χαθεί μέσα στη συνήθεια. Κάποιος έρχεται και κάποιος φεύγει και η μοναξιά υπάρχει ως συνθήκη όπως και η συντροφικότητα.
Στα διηγήματα της Έφης Λοϊζά, η ζωή και ο θάνατος συνυπάρχουν. Με κάθε τρόπο.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Έφη Λοΐζά, γεννήθηκε στην Καβάλα όπου ζει μέχρι σήμερα. Η επαφή της με τη λογοτεχνία ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής της καθώς περιτριγυρίζεται από βιβλιοθήκες γεμάτες «θησαυρούς». Παρακολούθησε σεμινάρια Ψυχολογίας, Διαπραγμάτευσης, NLP, Διαχείριση άγχους, Θεραπευτικές Τεχνικές Ψυχολογίας και «Έμφυλες ταυτότητες, Πολιτική και Ρητορική» στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο..
Από το 2017 είναι συντονίστρια των τμημάτων Δημιουργικής Γραφής του Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών, όπου ενδυναμώνει την εσωτερική της φωνή κι ανάγκη για γραφή. Τα έξι συναπτά έτη της επικοινωνίας της με τον κόσμο της μυθοπλασίας αρκούν για να κάνει το πρώτο βήμα, γράφοντας την πρώτη της συλλογή διηγημάτων, “ 22 Φθινόπωρα. “

Ιστορίες και τραγούδια για καλά παιδιά
Διηγήματα και ποιήματα

Συγγραφέας: Αχιλλέας Οικονόμου

Επιμέλεια: Νίκος Μάντζιος
Σελίδες: 104
Μαλακό εξώφυλλο
Τιμή λιανικής: 10€
Εκδόσεις: γραφή
www.graphi.gr
ISBN: 978-618-5638-11-5


Κοίτα να δεις ανιψιέ. Ανήκεις στην κατηγορία των «καλών παιδιών». Μεγάλωσες για να δικαιώσεις τη μάνα σου, τον πατέρα σου, τους δασκάλους σου, το σχολείο σου, τη γειτονιά σου, την πόλη σου και όποιον άλλον μπορείς να θυμηθείς. Είστε οι ήρωες μιας γενιάς που για πρώτη ίσως φορά σε αυτή τη χώρα νομίσατε ότι αποφασίζετε για τις ζωές σας. Άλλοι όμως τις πήραν τις αποφάσεις. Δεν σου λέω ποιοι, αν δεν βαριέσαι κάτσε και σκέψου. Αυτό που λυπάμαι όμως περισσότερο είναι ότι στη δική σας περίπτωση δεν θα αναγνωριστεί κανένας ηρωισμός. Δεν θα γραφτεί για εσάς ούτε ένα τραγούδι. Και είναι κρίμα.

Το βιβλίο του Αχιλλέα Οικονόμου «Ιστορίες και τραγούδια για μικρά παιδιά» είναι το πρώτο του και αποτελείται από διηγήματα και ποιήματα. Πρόκειται για μια σειρά από ιστορίες που τις διαδέχονται ποιήματα σαν τραγούδια, με τη μελωδία και τον απόηχο που αφήνει κάθε ανθρώπινη ιστορία. Κάθε αφήγηση.
Η γραφή του Αχιλλέα Οικονόμου είναι οικεία και προσφιλής στον αναγνώστη. Όμως σύντομα θα διαπιστώσει πως υπάρχει μια δεύτερη ή πολλές φορές και μια τρίτη ανάγνωση που τον εισάγει σε ένα κόσμο γεμάτο με υπονοούμενα που άλλοτε είναι έτοιμα να αποκαλυφθούν και άλλοτε θα ζητηθεί να τα αποκαλύψουν. Με σπιρτάδα, χιούμορ, αλλά και ένα ειρωνικό χαμόγελο ο συγγραφέας μας συστήνει τους ήρωες του που δεν είναι άλλοι από τους ανθρώπους τις διπλανής πόρτας. Τους αναγνωρίζουμε εύκολα ταυτιζόμαστε με αυτούς αλλά σύντομα διαπιστώνουμε ότι μας κρύβουν κι άλλες πτυχές του χαρακτήρα ή της ιστορίας τους που δεν είναι τόσο εμφανείς.
Τα ποιήματα καθώς και τα έμμετρα που θυμίζουν τραγούδια ανάμεσα στα διηγήματα έχουν δική τους πνοή και χαρίζουν ανάσες στον αναγνώστη κερνώντας επιπλέον μια ακόμα αναγνωστική εμπειρία.

 Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αχιλλέας Οικονόμου γεννήθηκε και ζει στα Τρίκαλα. Είναι ιδιώτης ψυχίατρος στα Τρίκαλα και στα Γρεβενά και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Οικοτροφείου Τρικάλων της ΕΠΑΨΥ. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας και την Ιατροδικαστική-Ψυχιατροδικαστική. Το «Ιστορίες και Τραγούδια για Καλά Παιδιά» είναι το πρώτο του βιβλίο.

Ο τυπογράφος

Μυθιστόρημα
Συγγραφέας: Τάκης Γεράρδης
Επιμέλεια: Μαρώ Τριανταφύλλου
Σελίδες 352
ISBN: 978-618-5638-21-4
Τιμή: 17,90€

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ
Ο νεαρός Χριστόφορος δουλεύει αχθοφόρος στη λαχαναγορά του Ρέντη. Διαβάζει τη βιογραφία του Γουτεμβέργιου, γοητεύεται και ονειρεύεται να μπει στον κόσμο των τυπογράφων.
Ο Αχιλλέας είναι νονός της νύχτας. Ο κόσμος του περιστρέφεται γύρω από το βρώμικο χρήμα, τις προστασίες και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Θα συναντηθούν εξαιτίας ενός τυχαίου περιστατικού και μια βαθιά και ειλικρινής φιλία θα γεννηθεί.
Βιοπάλη αλλά και παραχαράξεις παλαιών βιβλίων, απαγωγές, λαθρεμπόριο τσιγάρων, έρωτες και απιστίες, μα πάνω από όλα αληθινές φιλίες με μπέσα, θα στιγματίσουν τους ήρωες του βιβλίου.
Χορευτές μπαλέτου δίπλα σε μπράβους, μισότρελοι και πληρωμένοι εκτελεστές, άντρες στρέιτ και αμφί, ονειροπόλοι αχθοφόροι, κυρίες σπιτιών και πόρνες πολυτελείας, μασόνοι, τζαζίστες, μεγαλογιατροί, φαρμακευτικές εταιρείες με μαφιόζικη δράση, αποτελούν έναν αληθοφανή θίασο με κομπάρσους και πρωταγωνιστές στις γεμάτες ρεαλισμό σελίδες του μυθιστορήματος.
Κι ως το τέλος πλανώνται τα ερωτήματα:

Οι άνθρωποι φτιάχνουν τη ζωή μόνοι τους;
Ή αυτή είναι προδιαγεγραμμένη;
Κάνουν λάθη τα άστρα;

Βιογραφικό συγγραφέα
Ο Τάκης Γεράρδης γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Σπούδασε οικονομικά στη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά και δημοσιογραφία στο Frei Universitat Berlin. Ζει στην Αθήνα. Διηγήματά του έχουν κατά καιρούς βραβευτεί σε διαγωνισμούς και αρκετά δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά, ορισμένα δε εξ’ αυτών έχουν συμπεριληφθεί σε ομαδικές εκδόσεις. Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους Πέτρο Συνοδινό, Νικόλα Γκίνη. Παναγιώτη Παυλάκη και Δημήτρη Βλαχάκη.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ
Ηφαιστιογενή πετρώματα, Αθήνα 1988, ποιήματα.
Καφές ένα αραβικό παραμύθι, 1999, Τροχαλία, δοκίμιο.
Άλογα και φίλιπποι εν δράσει, 2000, Alta grafico, δοκίμιο.
Το Αλφαβητάρι του καφέ, 2001, Alta grafico, δοκίμιο.
Τα Κομπολόγια, 2015, Κέδρος, μυθιστόρημα.
Το Καμίνι, 2016, Κέδρος, μυθιστόρημα.
Η Κουρελού, 2021, Φιλιππότης, διηγήματα.
Ο Οιδίποδας στην Τήνο, 2022, Φιλιππότης, αστυνομικό μυθιστόρημα.