Μόλις κυκλοφόρησαν

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Η ανάκριση του Ηλία Μαγκλίνη

Πώς φτάνει κανείς στη λύτρωση; Με τη σιωπή ή με την εξομολόγηση;

Η Μαρίνα είναι µία οργισμένη καλλιτέχνις, µία ηδονοθήρας που πασχίζει να δραπετεύσει από την εμμονή της µε τον σωματικό και ψυχικό βιασμό που υπέστη ο πατέρας της στα κολαστήρια της ΕΑΤ/ΕΣΑ. Καμβάς της τέχνης της και σάκος του μποξ το σώμα της, το οποίο βασανίζει η ίδια εξαιτίας των διατροφικών της διαταραχών. Όταν αποφασίζει να υποβάλει τον πατέρα της σε µια νέα άτυπη ανάκριση, έρχεται η στιγμή της μεγάλης σύγκρουσης.
Μια ιδιότυπη ματιά στην Αθήνα του σήμερα, µε αναδρομές στα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας.
Μια φρέσκια, σπαρταριστή, καθαρή ανάγνωση, καθόλου φορτισμένη πολιτικά, καθόλου νοσταλγική, καθόλου αφοριστική. Ο συγγραφέας δεν χαρίζεται σε κανέναν, ούτε σε βασανιστές ούτε σε θύματα. Εξάλλου οι ήρωές του είναι συνεχώς και τα δύο: θύματα και βασανιστές.
Το βιβλίο που πρωτοκυκλοφόρησε το 2008 αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια από τη λογοτεχνική κριτική μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Πορτοκαλάκη και θα προβληθεί στις αίθουσες το 2020.

«Ασυνήθιστα πρωτότυπη στο θέμα, ασυνήθιστα (πολύ περισσότερο για µια νουβέλα) σύνθετη στην προβληματική, Η ανάκριση είναι ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα κείμενα που µας έδωσε η ελληνική πεζογραφία».
Δηµοσθένης Κούρτοβικ, ΤΑ ΝΕΑ

«Επίτευγμα του πεζογράφου, ο οποίος στη μεταπολιτευτική ανατροπή του 1974 δεν ήταν παρά τεσσάρων ετών, αποτελεί ότι τίποτα στη νουβέλα του δεν παραπέμπει σε µια προκλητικά χυδαία νοσηρότητα αλλά σε µια δραματικά αναπόδραστη κοινωνική και υπαρξιακή συνθήκη. Σε αυτήν τη χτισμένη µε καλλιτεχνική γνώση νουβέλα, κανένας άλλωστε από τους ήρωες δεν δικαιώνεται αλλά και κανενός το δίκαιο δεν αφαιρείται».
Ελισάβετ Κοτζιά, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Ο Μαγκλίνης πετυχαίνει να δείξει µε ευφυή τρόπο πως το συλλογικό μπορεί να επηρεάσει το ατομικό όχι μόνον ευθέως και κατά λογική συνεπαγωγή, αλλά χτυπώντας και αναπτύσσοντας µια διαστροφικά υπαρξιακή του ρίζα. Ένα βιβλίο µε απρόσβλητες εγγυήσεις».
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

«Μια νουβέλα-γροθιά στο στομάχι, ρεαλιστική μέχρι το κόκαλο και την ίδια στιγμή µια από τις πιο ευφυείς αλληγορίες για τα ανεπούλωτα τραύματα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας».
Κώστας Κατσουλάρης, ΔΙΑΒΑΖΩ

«Ιδιαίτερο βιβλίο από κάθε άποψη. Ο Μαγκλίνης γράφει καλή λογοτεχνία, για την ακρίβεια πολύ καλή, χωρίς να ξεμακραίνει από το μεγάλο κοινό, παρά την τραχύτητα της ιστορίας του. Να διαβαστεί, παρακαλώ».
Κωνσταντίνος Τζαµιώτης, συγγραφέας

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Ηλία Μαγκλίνη: Πρωινή γαλήνη, Είμαι όσα έχω ξεχάσει.

Μάρτυς μου ο Θεός του Μάκη Τσίτα

Η ζωή ενός ανθρώπου που παραπαίει ανάμεσα στο μεγαλείο και την κατάντια, στην αγάπη και το μίσος.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 2014

Τον λένε Χρυσοβαλάντη και σ’ αυτό το βιβλίο μάς αφηγείται, με πολύ χιούμορ και σουρεαλιστικές πινελιές, την πονεμένη ιστορία του. Είναι πενήντα ετών, αγα­θός και θεοσεβούμενος, και ζει στην Αθήνα λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από εργοδότες, κληρικούς, γυναίκες, ακόμα και από την ίδια του την οικογένεια. Είναι άνεργος κι αυτό κάνει το δράμα του διπλό, καθώς όλοι γύρω του έχουν δουλειές και μάλιστα καλοπληρωμένες – βρισκόμαστε στην εποχή της επίπλαστης ευμάρειας. Λατρεύει τις γυναίκες κι ας μιλάει με απόλυτο τρόπο γι’ αυτές, αγαπάει τους συνανθρώπους του κι ας καταφέρεται διαρκώς εναντίον των ξένων…
Ο Μάκης Τσίτας γράφει σε πρώτο πρόσωπο για τη ζωή ενός ανθρώπου που παραπαίει ανάμεσα στο μεγαλείο και την κατάντια, στην αγάπη και το μίσος, με μεγάλη διο­ρατικότητα για την κρίση που ενέσκηψε κατόπιν στην Ελλάδα.

«Το ιδιοφυές βιβλίο Μάρτυς μου ο Θεός καθρεφτίζει τον Έλληνα που όλοι “αγαπήσαμε” με τον αυτοσαρκασμό του απόλυτου βιβλιο-troll. Ο Χρυσοβαλάντης είναι ο πιο αξιομνημόνευτος ήρωας ελληνικού λογοτεχνικού έργου τα τελευταία χρόνια».
Φοίβος Δεληβοριάς, popaganda.gr

«Ένιωσα ότι διάβασα ένα σπουδαίο βιβλίο και ένα μεγάλο μυθιστόρημα, που πιστεύω ότι θα γίνει κλασικό. Και κλασικό μπορεί να γίνει αυτό που είναι γραμμένο με αλήθεια, με μόχθο και με αγάπη στην ίδια τη λογοτεχνία».
Νίκος Βατόπουλος, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Το καλύτερο βιβλίο που διάβασα το 2014 είναι το Μάρτυς μου ο Θεός του Μάκη Τσίτα. Ο ήρωας του βιβλίου είναι τραγικός και ξεκαρδιστικός. Μπορεί το θέμα του να είναι στενόχωρο, ωστόσο ο αναγνώστης απολαμβάνει πολύ κάθε σελίδα που διαβάζει».
Χρήστος Χωμενίδης, thetoc.gr

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ετοιμάζεται το νέο βιβλίο του Μάκη Τσίτα με τίτλο Πέντε στάσεις (κυκλοφορεί στις 5 Μαρτίου 2020).

NON FICTION

Τα έξυπνα τα λόγια τα μεγάλα του Πάσχου Μανδραβέλη

Ένα ασυνήθιστο λεξικό έξυπνων, τερπνών και ανατρεπτικών λόγων εκατοντάδων ευφυών ανθρώπων.

Κατανεμημένα σε μικρές θεματικές ενότητες, αγγίζει θέματα που μας απασχολούν όλους. Αγάπη, διαζύγιο, δημοκρατία, έρωτας, θάρρος, έννοιες περίπλοκες και πολυεπίπεδες ερμηνεύονται μέσα από έξυπνες και ευρηματικές φράσεις και αποφθέγματα επώνυμων αλλά και ανώνυμων. Γιατί όταν προσεγγίζουμε τη ζωή με χιούμορ, αποκτά ανατρεπτικό χαρακτήρα.

Το μόνο χειρότερο από το να σε σχολιάζουν είναι να μη σε σχολιάζουν.
Oscar Wilde

Ποτέ δεν ξεχνώ ένα πρόσωπο, αλλά στην περίπτωσή σας θα κάνω μια εξαίρεση.
Groucho Marx

Ιδιοφυΐα είναι η ικανότητα να λες το προφανές με απλό τρόπο.
Charles Bukowski

Μου ζήτησε να τραβήξω την καλύτερη πλευρά της, αλλά της είπα πως είναι αδύνατον. Καθόταν πάνω της.
Alfred Ηitchcok

Στην πολιτική, αν θες να ειπωθεί κάτι, ζήτα το από έναν άντρα. Αν θες να γίνει κάτι, ζήτα το από μια γυναίκα.
Margaret Thatcher

Αν μπορούσε ο θεός να μου δώσει ένα ξεκάθαρο σημάδι! Κάτι σαν μια μεγάλη κατάθεση στον τραπεζικό μου λογαριασμό στην Ελβετία.
Woody Allen

Ο κόσμος θα ειρηνεύσει, όταν η δύναμη της αγάπης νικήσει την αγάπη της δύναμης.
Jimmy Ηendrix

Σαν σήμερα στην παγκόσμια Ιστορία του Dan Snow

μετάφραση: Ανδρέας Μιχαηλίδης

Κάθε μέρα και μία εκπληκτική ιστορία για γνωστά και άγνωστα γεγονότα που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας.

Ποια μέρα ξέσπασε και τελείωσε ο συντομότερος πόλεμος της Ιστορίας (μέσα σε σαράντα περίπου λεπτά); Πώς ένα κοπάδι κουνέλια κατατρόπωσε τον Ναπολέοντα το 1807; Γιατί το 1752 οι Βρετανοί έπεσαν για ύπνο στις 2 Σεπτεμβρίου και ξύπνησαν στις 14; Πώς µια πορεία γυναικών το 1917 πυροδότησε τη Ρωσική Επανάσταση;
Από τη μέρα που η Ζαν ντε Κλισόν έγινε πειρατίνα και κήρυξε μόνη της πόλεμο ενάντια στον Βασιλιά της Γαλλίας (2 Αυγούστου 1343) ως τη μέρα που γνωρίστηκαν ο Λένον και ο Μακάρτνεϊ (6 Ιουλίου 1957), η Ιστορία είναι γεμάτη απίθανους ήρωες και συναρπαστικά σημεία καμπής.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του ο Dan Snow ζωντανεύει ένα καθοριστικό γεγονός που έλαβε χώρα κάθε μέρα του έτους και µας δίνει µια διαφορετική και απρόσμενη εικόνα για το παρελθόν. Από το ένα καθηλωτικό επεισόδιο στο άλλο, ο χρόνος μετατρέπεται σε µια ζωηρή, βαθιά ανθρώπινη Ιστορία του κόσμου.

«3.000 χρόνια εκπληκτικών γεγονότων».
Metro

«Ιδανικό βιβλίο για να βυθιστείτε στις σελίδες του… Γεμάτο εντυπωσιακές πληροφορίες προσφέρει µια απροσδόκητη ματιά σε γεγονότα που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας».
Choice