“Ο Θεός του Καβάφη”
του Γιώργου Ιωαννίδη

Ο Θεός του Καβάφη” εξετάζει τη θέση του θεϊκού -σε κάθε του όψη και έννοια- στον ποιητικό λόγο του Καβάφη, συλλέγοντας και αναλύοντας από το σύνολο του έργου του όλα εκείνα τα ποιήµατα που µαρτυρούν αυτή τη σχέση – του πεπερασµένου µε το αθάνατο, του ανθρώπου µε τον Θεό του

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Δεν αποθνήσκουν οι θεοί.
Η πίστις αποθνήσκει
».
Κ.Π. Καβάφης

Από το Καβαφικό έργο, δεν απουσιάζει ο Θεός. Εκλείπει, όµως, το όνοµά του. Στους στίχους του Αλεξανδρινού, συναντάµε ολόκληρη την ελληνική θεολογία, τόσο στην πολυθεϊστική της εκδοχή όσο και στη χριστιανική. Πουθενά, ο ποιητής δεν δογµατίζει µήτε κηρύττει. Το θείο για τον Καβάφη είναι µέλος της συµπεριφοράς του ανθρώπου στην κοινωνία του µε τη ζωή. Μερικές φορές, απαντά στην απόγνωση για να προσδώσει νόηµα, ενώ, άλλοτε, σιωπά ερµητικά. Ενίοτε, το υπερβατικό ανθρωποποιείται, περιπλανώµενο στα σοκάκια των θνητών ή περιφέρεται αόρατα στα δώµατα της ιστορίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι παρόν, σαν ευχή, σαν αναφορά, σαν ρόλος.

Ο Συγγραφέας

Ο Γιώργος Ιωαννίδης είναι ψυχολόγος και συγγραφέας. Μέχρι σήµερα έχει γράψει εννέα προσωπικά βιβλία αναφορικά µε θέµατα φιλοσοφίας, θρησκευτικότητας και ψυχολογίας του βάθους όπως «Το Πρόσωπο του Ιησού ως Αρχέτυπο του Ανθρώπου» (2014), «Η Εκάτη της Νύχτας» (2017), «Η Φιλοσοφία της Μελαγχολίας» (2017) κ.ά. ενώ έχει συµµετάσχει και επιµεληθεί ειδικές εκδόσεις, όπως «Ο Μυστικός Συµβολισµός της Εκκλησίας» (2018), «Ο Έρωτας του Καβάφη» (2018) κ.ά. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Στοιχεία βιβλίου
Τίτλος: Ο Θεός του Καβάφη
Συγγραφέας: Γιώργος Ιωαννίδης
Εκδόσεις: Δαιδάλεος
Τιμή Λιανικής: 10.00 ευρώ
Σελίδες: 130