Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη
Σειρά Ελληνική λογοτεχνία
Γιάγκου Ανδρεάδη: Οι αρχαιοκάπηλοι

Οι αρχαιοκάπηλοι: Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με θέμα τις αρχαιολογικές ανασκαφές, το έγκλημα και τον έρωτα κάπου στην Μακεδονία.
Χώρος: ένα αρχαίο ιερό και μια πόλη, φανταστικά και ίσως γι αυτό αληθινά. Χρόνος: Τρία χρόνια μετά από το σωτήριο έτος 2021.
Καθηγητής, μεταξύ άλλων, της Δημιουργικής Γραφής, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ο Γιάγκος Ανδρεάδης έχει αφιερώσει, εργαστήρια και σειρά θεωρητικών και λογοτεχνικών έργων στον διάλογο της τραγωδίας και του κλασικού μυθιστορήματος με το αστυνομικό βιβλίο και το φιλμ νουάρ. Στον δρόμο συνειδητοποίησε ότι ο αρχαιολόγος δεν είναι ο μόνος που σκάβει τη γη για να βγάλει τα μυστικά της στο φως. Ο ντετέκτιβ, το ξέρουμε από την Αγκάθα Κρίστι, μιμείται τον αρχαιολόγο σκάβοντας κρυμμένα ένοχα ή αθώα μυστικά. Και ακόμη ο ψυχαναλυτής και ο συγγραφέας κάνουν τις δικές τους ανασκαφές στον υπόγειο κόσμο όπου συναντώνται τα όνειρα με την δημιουργία.
Οι αρχαιοκάπηλοι ανήκουν στον κόσμο της μυθοπλασίας. Όπως όμως συμβαίνει στην γραφή γενικότερα δεν παύουν να αναζητούν με το «ψέμα» τους την αλήθεια και να φωτίζουν πραγματικότητες: Η πλοκή: Ένας νέος αρχαιολόγος ταξιδεύει -με εντολή του αγαπημένου του καθηγητή και γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση με άδηλο μέλλον – για να προστατέψει μια ανασκαφή. Ανασκαφή που ενδέχεται να αποκαλύψει ένα νέο σημαντικό αρχαίο ιερό κέντρο αλλά ενοχλεί ισχυρά συμφέροντα που φιλοδοξούν να «αξιοποιήσουν» τον χώρο μετατρέποντάς τον σε μια ύποπτη «πολιτιστική» Ντίσνεϊλαντ με ξενοδοχεία πολυτελείας και καζίνο. Αντίπαλοί του: Ένας «εθνικός ευεργέτης», με ύποπτο παρελθόν και παρόν. Μια εκπρόσωπος υπουργείου που δηλώνει «εγώ είμαι το κράτος». Ένας νέος κύριος που υποστηρίζει ότι είναι ο Ρομπέν των Δασών της αρχαιολογίας» αλλά είναι μάλλον αρχηγός σπείρας αρχαιοκάπηλων. Εκλεκτά μέλη του υποκόσμου. Σύμμαχοι: Μια ταλαντούχα αρχαιολόγος που συμπαθεί τους λύκους και απεχθάνεται τα κανίς. Ένας καθηγητής με Σλαβομακεδονική καταγωγή και συνείδηση εξπέρ στο αυθεντικό ελληνικό ρεμπέτικο και τα τραγούδια γκρίκλις. Ένα δωδεκάχρονο κοριτσάκι που ξεφεύγει από τους παιδόφιλους για να καθίσει τελικά στο θρόνο της Περσεφόνης. Ο θείος της, ένας αρχιεργάτης που δεν χαρίζει κάστανα. Και πάω από όλα ο έρωτας για μια Ολλανδέζα δημοσιογράφο που κάνει πάντα του κεφαλιού της.
Έργο που αξιοποιεί, πραγματικά και φανταστικά δελτία τύπου, εκπομπές ραδιοφώνου, αυθεντικά και πλαστά όνειρα, περιγραφές αρχαίων τοιχογραφιών και ένα πάπυρο που μιλά για τον Ηρακλή -γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Περσίδας καλλονής Βαρσίνης- που προσπάθησε να αναστήσει τα όνειρα του πατέρα του για ένα πανανθρώπινο κράτος, Οι Αρχαιοκάπηλοι εκπέμπουν το μήνυμα ότι αντί να ξαναθάβουμε ή να ξεπουλάμε τα δώρα που μας χαρίζει ασταμάτητα η ελληνική γη, πρέπει να τα δούμε, αν θυμηθούμε τα λόγια του Ελύτη, «σαν σηματωρούς και κήρυκες για την προσωπική και την συλλογική ζωή μας.»

Ο Γιάγκος Ανδρεάδης ασχολήθηκε µε τα αρχαία γράµµατα και ιδίως µε τη µελέτη, τη µετάφραση και τη σκηνοθεσία της ελληνικής τραγωδίας.
Επίσης µε το µεγάλο ευρωπαϊκό µυθιστόρηµα, ιδίως τον Ντοστογιέφσκι
και τον Μπαλζάκ, επιµένοντας στον διάλογο του είδους αυτού µε την τραγωδία. ∆ηµοσίευσε παράλληλα δικά του ποιήµατα, θεατρικά έργα, πεζογραφήµατα, κείµενα για τον κινηµατογράφο και την τηλεόραση και πολιτικά δοκίµια και παρουσίασε τρεις ζωγραφικές εκθέσεις. ∆ίδαξε στο Πάντειο, σε άλλα ελληνικά πανεπιστήµια και στη δραµατική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και εγκαινίασε την έδρα ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας του Πανεπιστηµίου Τζαχαρβαλάλ Νεχρού στο Νέο ∆ελχί. Επί χρόνια εργάστηκε παράλληλα ως κριτικός θεάτρου
και ως παρουσιαστής της πολιτιστικής εκποµπής Αλητείας Ωδή στον τηλεοπτικό σταθµό Seven X. Το µυθιστόρηµα Οι Αρχαιοκάπηλοι είναι το τέταρτο δηµοσιευµένο πεζό έργο του.

Αθήνα 2021
Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Σελίδες: 304
Τιμή: € 15,90 (με ΦΠΑ)

ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΘΥΜΙΟΣ

Ο ΣΚΟΡΠΙΟΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

O θάνατος ενός δεκαεφτάχρονου έρχεται να αναστατώσει τη ζωή ενός ορεινού χωριού. Οι κάτοικοι εύκολα θα πιστέψουν ότι µια οντότητα που πλανιέται στο δάσος είναι η υπεύθυνη. Θεωρούν ότι το χωριό τους είναι στοιχειωµένο εδώ και πολλά χρόνια. Οι έρευνες θα ενταθούν όταν ο πατέρας δέχεται ένα τηλεφώνηµα και ακούει τη φωνή του νεκρού παιδιού του. Την υπόθεση αναλαµβάνει ο ιδιωτικός ερευνητής Γαβριήλ Γάκος. Όλοι είναι αθώοι και ένοχοι ταυτόχρονα, την ίδια στιγµή που άλλες τρεις δολοφονίες θα τους συγκλονίσουν. Ποιος είναι αυτός που κρύβεται πίσω από τη µάσκα του Σκορπιού; Μια σκιά από το παρελθόν ή κάποιος που ζει σε αυτή τη µικρή κοινωνία;
Τα ψηλά δέντρα του βουνού ήταν καλυµµένα από άσπρο χιόνι, σαν βαµβάκι, και οι ξύλινες οικίες στο χιονισµένο τοπίο έµοιαζαν λες και ήταν ζωγραφισµένες πάνω σε λευκό καµβά. Από το ύψος αυτό το Καστρί φαινόταν απ’ άκρη σ’ άκρη. Το χωριό ήταν περικυκλωµένο από πανύψηλα δέντρα και όρη – ως εκεί που έφτανε το µάτι. Μέσα στο πυκνό δάσος διαφαινόταν και η ρεµατιά. Η γραµµή του νερού εµφανιζόταν και χανόταν κάθε τόσο, διαγράφοντας ζικ ζακ κάτω από τα δέντρα. Κάπου εκεί ήταν και το σηµείο όπου είχε βρεθεί το πτώµα του Ντέµη Πολύβιου. Τι θλιβερή σκέψη για να κάνει κανείς βλέποντας αυτό το παρθένο και γαλήνιο τοπίο…

Ο Χάρης Καραθύµιος γεννήθηκε το 1991 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στη Λήµνο και η καταγωγή του είναι από το Καλλίθηρο Καρδίτσας. Σπούδασε Φυσική στο ΕΚΠΑ και έκανε µεταπτυχιακό στα Ευφυή Συστήµατα Υποδοµών Ζωτικής Σηµασίας στο Πανεπιστήµιο Κύπρου σε συνεργασία µε το Imperial College London.

Αθήνα 2021
Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Σελίδες: 448
Τιμή: € 17,00 (με ΦΠΑ)

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Όταν ο καναλάρχης Πιερ άφησε την Αθήνα για να γίνει µεγαλοµέτοχος σε ένα από τα καλύτερα τηλεοπτικά κανάλια του Παρισιού, πρόσφερε την ευκαιρία στους υπαλλήλους του να τον ακολουθήσουν στα νέα του γραφεία, πρόταση εξαιρετικά θελκτική για την Καρίνα. Ως σεναριογράφος θα της δινόταν η ευκαιρία να αποδείξει το ταλέντο της, αλλά κυρίως να αναγκάσει τον Πιερ να την προσέξει κι επιτέλους να την αγαπήσει. Μια συνεργασία της µε τον νεαρό-θαύµα του σύγχρονου κινηµατογράφου, Ζαν Περί, θα εξελιχθεί σε µεταξύ τους ανίερη συµφωνία για την κατάκτηση της πολυπόθητης καρδιάς του προέδρου. Στην προσπάθειά τους, θα χαθούν στα λόγια ενός εραστή µέσα από γράµµατα που βρίσκουν κρυµµένα στο Παρίσι. Θα οδηγηθούν σε γραφικούς και ιστορικούς δρόµους, θα µαγευτούν από τη ροµαντική ατµόσφαιρα, ενώ ταυτόχρονα θα παίξουν παρακινδυνευµένα παιχνίδια µε τον έρωτα και τις ζωές τους.
«Επίσης… δε συµπαθώ τις µάσκες γιατί κρύβουν το οµορφότερο µυστήριο», σηµείωσε εκείνος αναγκάζοντάς τη να σηκώσει το κεφάλι και να τον κοιτάξει ερωτηµατικά. «Υπάρχει ένας παλιός γιαπωνέζικος µύθος, που λέει πως το πρόσωπό µας σε αυτή τη ζωή είναι το ίδιο µε το πρόσωπο του ανθρώπου που αγαπήσαµε βαθιά και ανεξίτηλα στην προηγούµενη ζωή µας», είπε κοιτώντας τη µε νόηµα. «Κάθε φορά που το κρύβουµε, στην ουσία υποτιµούµε την αγάπη που µεταφέρθηκε µε τόσο µεγάλη δύναµη από τη µια ζωή στην άλλη, κουβαλώντας ένα τόσο βαρύ φορτίο µέσα από τον θάνατο», κατέληξε γεµάτος νόηµα και µε την ελπίδα εκείνη να έκανε την κίνηση και να τραβούσε τη µάσκα.

Η Γεωργία Κακαλοπούλου γεννήθηκεστη Θεσσαλονίκη, αλλά ζει στον ∆ήµο ∆ίου Ολύµπου Πιερίας, απ’ όπου και κατάγεται. Έχει κάνει σπουδές υγείας και µουσικής, ενώ έχει παρακολουθήσει µαθήµατα εικαστικών τεχνών και υποκριτικής σε ερασιτεχνικό θέατρο της Κατερίνης, συµµετέχοντας σε πολλές παραστάσεις.
Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν τα µυθιστορήµατά της Μελωδία στη Θύελλα, Η Υπόσχεση, Όσα Αγαπήσεις θα ’ναι Ξένα και Ρόδα στην Καταιγίδα. Γράφει, επίσης, ποιήµατα και άρθρα στο blog της georgiakakalopoulou.blogspot.gr.
Άρθρα και ποιήµατά της έχουν δηµοσιευτεί και στη διαδικτυακή εφηµερίδα
Mag Newspaper. Είναι µέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, του Κέντρου Γραµµάτων και Τεχνών ∆ίου και της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας. Είναι παντρεµένη και µητέρα δύο παιδιών.
Επικοινωνία µε τη συγγραφέα:
https://www.facebook.com/georgia.kakalopoulou
http://georgiakakalopoulou.blogspot.gr/
email: [email protected]

Αθήνα 2021
Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Σελίδες: 352
Τιμή: € 16,50 (με ΦΠΑ)

ΜΑΡΙΑ ΒΙΓΚΛΙΑΡΗ

ΟΙ ΑΣΣΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Νικόλας και Ασπασία. Παίξανε την αγάπη τους σαν µια παρτίδα χαρτιά. Κανείς δεν µπορούσε να µαντέψει ποιος θα κράταγε τους άσσους. Άνθρωποι που περίµεναν τον παράδεισο, αλλά γνωρίστηκαν και πάλεψαν για να µην πάνε στην κόλαση.
Άγγελος και Ζωή. Εκεί στις φωτιές του Αϊ-Γιάννη, συντελέστηκε µοιραίο ολοκαύτωµα! Οι µατιές τους κόλλησαν για πάντα και ενώθηκαν µε τη δύναµη της φλόγας, που πυρπόλησε στο πέρασµά της ό,τι εύφλεκτο υπήρχε, µαζί µε δυο διψασµένες νεανικές καρδιές. Το µέλλον τους όµως τόσο δύσκολο. Αφηµένη στον άνεµο, κρεµόταν η ζωή του και η ζωή της. Tόσο λεπτή σαν κλωστή, τόσο γερή σαν τριχιά. Μια γυναίκα καθορίζει εξελίξεις, υπογράφει συµβόλαια ζωής και προδικάζει µοίρες, γιατί αγαπά αυτόν που δεν µπορεί να έχει. Η εκδίκηση έχει χαραχτεί βαθιά στο µυαλό της. Σε αυτή την ιστορία τίποτα δεν έρχεται απλά. ∆υο µεγάλοι έρωτες µε ανυπέρβλητα προβλήµατα, που θα αγωνιστούν να τα καταφέρουν.

Γεννήθηκα και µεγάλωσα στις Σπέτσες, περήφανη για το νησί µου και τον τόπο µου. Είµαστε τέσσερα αδέλφια, εγώ πρώτη και τρία αγόρια. Από µικρή είχα πολλές φλόγες µέσα µου. Μου άρεσαν οι χοροί, τα τραγούδια, το θέατρο, η ενασχόληση µε τα κοινά, αλλά και το εµπόριο. Το αγαπηµένο µου παιχνίδι ως παιδί ήταν ένας αυτοσχέδιος πάγκος µε µια υποτυπώδη ζυγαριά, να πουλάω και να ζυγίζω οτιδήποτε έπεφτε στα χέρια µου, περιµένοντας τα παιδιά της γειτονιάς να ψωνίσουν, πληρώνοντας µε εικονικά χρήµατα. Ενεργό µέλος στα προεδρεία του σχολείου και παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις.
Γενικά ήµουν καλή µαθήτρια, αλλά στις εκθέσεις ιδεών πάντα έβγαινα εκτός θέµατος καθότι έγραφα µυθιστορήµατα!Μεγάλωσα, τελείωσα µια σχολή Γραµµατέων και ∆ιοίκησης, παντρεύτηκα, έκανα παιδιά.
Ξύπνησε το εµποριλίκι µέσα µου, έκανα µαγαζιά και οι άλλες φλόγες µου σκεπάστηκαν και ξεχάστηκαν για πολλά χρόνια.Μεγάλωσαν τα παιδιά και άρχισαν να βγαίνουν ένα ένα ό,τι για καιρό είχα φυλαγµένο µέσα µου. Ξεκίνησα να συµµετέχω στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σπετσών ως ενεργό µέλος του θεατρικού τµήµατος και στο τοπικό παράρτηµα παραδοσιακού χορού του Λυκείου Ελληνίδων.Πρόσφατα κατέβηκα ως δηµοτική σύµβουλος και ορίστηκα αντιπρόεδρος του Λιµενικού Ταµείου Σπετσών.Όλα καλά µέχρι εδώ, µόνο ένα µού χρωστούσα…Να εξωτερικεύσω και να αποτυπώσω τη φαντασία και ό,τι είχα κλεισµένο στην καρδιά µου.Και στη δύση των πρώτων πενήντα χρόνων της ζωής µου, κατάφερα να εκπληρώσω το µεγάλο και πολύτιµο όνειρό µου, αυτό ακριβώς που κρατάτε στα χέρια σας…

Αθήνα 2021
Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Σελίδες: 400
Τιμή: € 17,00 (με ΦΠΑ)

ΛΕΝΑ ΚΑΡΑΜΑΛΗ

ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ

το νόημα της ευτυχίας και πώς θα την κατακτήσουμε

Όλοι θέλουµε να είµαστε καλά, στην ψυχή και στο σώµα, να έχουµε ευεξία, και το αξίζουµε. Το βιβλίο αυτό είναι ένα ταξίδι γνωριµίας µε τον εαυτό µας και τα µονοπάτια της σκέψης µας, µέσα από επιστηµονικά δεδοµένα, για να µπορέσουµε κάποια στιγµή να πούµε επιτέλους «είµαι καλά». Ό,τι κι αν έχει συµβεί στη ζωή µας, µπορούµε να είµαστε κάθε µέρα λίγο καλύτερα, ώστε να βρούµε βήµα βήµα την ψυχική µας ισορροπία. Να πάψουµε να ζούµε την καθηµερινότητα κάτω από την κυριαρχία του φόβου και του στρες, για να καταφέρουµε να έχουµε ικανοποίηση, πληρότητα και χαρά στη ζωή.
Μέσα από αυτό το βιβλίο θα ανακαλύψουµε το νόηµα της ευτυχίας και τους τρόπους µε τους οποίους θα την κατακτήσουµε. Μέσα από αυτό το βιβλίο θα µάθουµε συνειδητά να επιχορηγούµε περισσότερο τα θετικά συναισθήµατα. Να επιλέγουµε το χαµόγελο, το άγγιγµα, την αγκαλιά, το παιχνίδι, το γέλιο σε µεγαλύτερες δόσεις στην καθηµερινότητά µας. Να καλλιεργούµε την ενσυναίσθηση, τη συµπόνια, τη συγχώρεση, την καλοσύνη, την αγάπη, την ευγνωµοσύνη. Θα αρχίσουµε να συνειδητοποιούµε ότι τίποτα δεν είναι δεδοµένο και θα εκτιµούµε τα πράγµατα γύρω µας µε έναν διαφορετικό τρόπο, χωρίς να χρειάζεται πια να χάσουµε κάτι για να καταλάβουµε την αξία του. Θα νιώθουµε ότι έχουµε πληρότητα, έτσι θα δηλώνουµε εµπιστοσύνη στην ίδια τη ζωή. Η ζωή είναι ένα δώρο, ας το καλοδεχτούµε µε την επίγνωση του «πολύτιµου», αν θέλουµε να είµαστε πραγµατικά καλά.

Η Λένα Καραµαλή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνιολογία. Έκανε εκπαίδευση στην Οµαδική και Οικογενειακή Ψυχοθεραπείαστην Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία. Έχει ασχοληθεί επί σειρά ετώνµε υποστηρικτικές οµάδες. Τα τελευταία χρόνια έζησε στο Λονδίνο, όπου παρακολούθησε σειρά σεµιναρίων Νευροεπιστήµης, Θετικής Ψυχολογίας και Ευζωίας.
.

Αθήνα 2021
Σειρά: ΠΟΙΚΙΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σελίδες: 336
Τιμή: € 16,00 (με ΦΠΑ)